Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact
През последните няколко години смартфоните продължиха да увеличават размерите си, навлизайки в сегмента на таблетите, което за част от нас се оказа добра новина, но за други подобна тенденция означаваше проблем. Повечето потребители на умни устройства, и особено феновете на iPhone, предпочитат смартфони с актуални характеристики с по-компактна форма, които да могат лесно да държат с една ръка, без да се опасяват, че ще ги изпуснат или че няма да могат да ги поберат в джоба си. Производителите видяха в това възможност да използват популярността на топмоделите си, за да продават и другите си продукти, и не трябваше да чакаме дълго, за да видим и минимодели. За разочарование на мнозина обаче освен име, дизайн и някои софтуерни особености те не споделяха много с по-големите си и по-мощни събратя. Или поне не го правеха до идването на Sony Xperia Z1 Compact.

Това е един от малкото малки смартфони през последните години, който не прави компромиси по отношение на ключовите технически характеристики, с изключение на очевидните, нужни за редуциране на размерите на корпуса - диагонала и резолюцията на дисплея и капацитета на батерията. Sony продължава да следва своята дизайнерска линия OmniBalance и Xperia Z1 Compact прилича на умалена версия на Xperia Z1, но малко по-дебела до 9,5 мм. Това обаче няма чак такова значение за телефон с такива компактни размери и не пречи за комфортното достигане на всяка част на екрана с пръст.

Видео галерия

Апарат и управление

Рамката отново е алуминиева и върху нея са поместeни капачета за портовете, гарантиращи водоустойчивостта (до 30 мин. на дълбочина 1,5 метра) на корпуса, с изключение на жака за слушалки, който е изолиран и няма нужда от допълнителна защита. Интересно е, че задната повърхност на телефона вече не е стъклена, а изработена от полирана поликарбонатна пластмаса, която много прилича на стъклена. Xperia Z1 Compact е наличен в черно, бяло, розово и жълтозелено и впечатлява с качеството на изработката и вниманието към детайлите, което е вложила японската компания. Теглото от 137 грама също се усеща съвсем на място и допринася за солидното усещане на телефона.

Прави впечатление, че Sony продължава да добавя сравнително големи рамки около екрана и в същия размер можеше да бъде побран по-голям дисплей от използвания 4,3-инчов. Той е с резолюция 1280 x 720 пиксела и осигурява пикселна гъстота 342ppi, която е повече от достатъчна за смартфон с такива размери. Използваният панел осигурява дори още по-добри ъгли на видимост от тези на Xperia Z1, с което беше свързано едно от основните ни оплаквания, когато го тествахме. В настройките му има опция за промяна на баланса на бялото, така че можете да настроите цветопредаването според предпочитанията ви. Яркостта на екрана е достатъчно висока, а освен това той поддържа и работа с ръкавици. Sony отново заема някои от технологиите от телевизорите си - Triluminos осигурява по-широка цветова гама, а X-Reality се грижи за обработката на изображенията и прилагане на алгоритми за по-добро изобразяване.

В други отношение Xperia Z1 Compact не се различава от по-големия Xperia Z1. Става дума за използвания чипсет, който отново е четириядрен Qualcomm Snapdragon 800 с честота 2,3GHz и е допълнен от 2GB RAM памет. Това означава, че производителността на смартфона е изключително висока, тъй като и графичният ускорител трябва да обработва по-малко пиксели в екрана с резолюция 720р. В резултат всичко работи както се очаква и реакцията на интерфейса е бърза, с плавни анимации при преходите между различните екрани. Превключването между различните приложения е бързо, а игрите с качествена графика като Real Racing 3 и Asphalt 8 се държат безпроблемно. Вградената в телефона памет е 16GB (свободни около 12GB), но лесно можете да добавите допълнителна чрез microSD карта.

Дисплей и интерфейс

Sony използва собствен интерфейс, който променя външния вид на Android 4.3 (междувременно стартира обновяването до Android 4.4) с множество опции за персонализация, които стават още повече с добавянето на системата за изтегляне и използване на допълнителни теми, които могат да променят драстично външния вид на интерфейса. Възможна е промяна на броя на страниците на основния екран, има опция за избор на такава по подразбиране, а в падащото меню има бутони за бърз достъп до избрани от потребителя функции. Японската компания е добавила и познатия набор от мултимедийни приложения (Album, Мovies и Walkman), които имат възможност за връзка със собствените й онлайн услуги. За жалост тези за достъп до музика и видео не работят в България, а освен това тук не може да се използва и PlayStation Mobile, която дава достъп до различни мобилни игри. Сред софтуера е агрегаторът на новини Sociallife, който вече е достъпен в Google Play и за телефоните на други производители, Track ID за разпознаване на непозната музика и т.н. Компанията добавя и собствена клавиатура и тя продължава да е една от най-добрите фабрични, които сме срещали в Android с множество опции за персонализация, промяна на дизайна и възможност за въвеждане с жест, включително и на български.

Камера

Със сигурност една от основните отличителни черти на Xperia Z1 Compact е камерата. Тя отново залага на сензор с по-големи физически размери (1/2,3") и резолюция 20.7МР като тази в Xperia Z1, което я отличава от останалите смартфони с Android. За нея в пълна степен важи написаното по-рано за камерата на Xperia Z1 - управлява се от хардуерен бутон и е снабдена с 27mm F/2.0 оптика, която е брандирана с логото на серията G - собствените обективи, които Sony използва в премиум фотоапаратите си. Система за оптична стабилизация липсва, но е включена цифровата стабилизация SteadyShot, която е позната от другите продукти на японците. Представя се добре, но редуцира полето на видимост, тъй като изрязва кадъра, за да компенсира движенията на ръката.

И все пак благодарение на по-големия сензор и на допълнителните технологии Z1 Compact успява да предложи впечатляващи кадри. Те имат много добро цветопредаване, съдържат голямо количество детайли и минимално количество шум, но изненадващо не са толкова добри колкото снимките от Xperia Z1 въпреки идентичния хардуер на камерата. Доброто представяне е, когато снимате в добре осветени условия, тъй като с намаляването на околната светлина се увеличава и светлочувствителността по ISO, която използва камерата, и това води до влошаване на качеството на изображението и до появата на артефакти от компресията и цветен шум. Това обаче е въпрос на софтуерна настройка и вече се появиха впечатления, че с Android 4.4 качеството на снимане е подобрено. Ако представянето на камерата е най-важно за вас, разгледайте нашите тестови снимки.

По подразбиране устройството снима в режим Superior Auto, който осигурява снимки с максимална резолюция 8,3МР (3840 x 2160), а ако искате да получите пълната резолюция, която предлага сензорът, ще се наложи да преминете в ръчен режим. Все пак снимането в по-ниската резолюция има и своите предимства. Компанията използва технология за подобряване на качеството на снимките, подобна на тази в телефоните PureView на Nokia, като комбинира допълнителните пиксели за създаване на изображение с повече детайли и по-малко шум. Този подход осигурява и възможност за ползване на 3х приближение в снимките с малка загуба в качеството, което е постижение предвид липсата на оптично приближение с подвижни части. Функцията работи добре и докато тествахме телефона, я използвахме често и винаги с много добри резултати. Като цяло, не очаквайте ръчният режим да ви предложи кой знае колко опции за контрол на снимките - на разположение са експозиция, баланс на бялото, режим на фокусиране, ISO и мерене.

Към камерата има и други софтуерни екстри. Тя използва новата социална платформа на Sony и дава възможност за директен достъп до приложения, използващи камерата през услугата Sony Select. Сред инсталираните приложения е Info-eye, което позволява търсенето чрез използване на камерата. Така можете да разберете каква забележителност има пред вас, да прочетете повече за бутилка вино, като я снимате, и да получите съвети с каква храна да я комбинирате, да сканирате визитка, QR или баркод, да научите повече за книга или да получите превод на заснет текст. Функциите работят много добре и могат да се окажат от полза не само на туристи, но и в ежедневието, но имайте предвид, че разпознаването на български език и на български забележителности ги затрудниха.

Останалите функции включват опция за директен видеострийминг във Facebook, опция за прилагане на ефекти върху снимките и панорамен режим. Добавени са още и функциите Timeshift burst, която заснема 30 кадъра преди и 30 след като натиснете бутона за снимане, и след това можете да изберете най-добрата снимка. AR Effect на свой ред налага в реално време върху изображението от камерата анимирани 3D изображения в няколко различни теми - така например можете да пуснете в стаята си динозавър или да се озовете на морското дъно сред корали и риби. Така се получават забавни снимки, а системата позволява да разместите показаните обекти, като ги докоснете.Мултимедия, игри и приложения

Батерия и мрежа

Xperia Z1 Compact има батерия с капацитет 2300 mAh, която е по-малка от използваната от Xperia Z1 (3050 mAh), но това не се отразява на времето за автономност. Използваният по-малък екран намалява значително консумираната енергия заради по-малкото количество подсветка, а по-ниската резолюция редуцира натоварването върху графичния ускорител. В резултат телефонът не се загрява сериозно при употреба. Всичко това води до по-дълго време на работа и телефонът без проблем може да изкара един работен ден с един заряд.

За спестяване на енергия на помощ идва и функцията Stamina, която спира различни функции, когато екранът е изключен, и дава възможност на потребителя да персонализира настройките според предпочитанията му. Така например можете да оставите само предпочитаните приложения да работят във фонов режим и да не се притеснявате, че някое ще изчерпи батерията, без да разберете.

Качеството на звука при разговор е много добро, а за изчистване на околния шум се грижи специална технология, разчитаща на допълнителен микрофон. Говорителят, който се намира в долната част на телефона, е сравнително силен, но не очаквайте особено качество на звука от него, а освен това лесно може да се закрие с ръка, когато държите телефона. Технологията на Sony ClearAudio+ се грижи и за качеството на звука при слушане на музика през слушалки, но плеърът Walkman предлага и еквалайзер, с който да персонализирате допълнително звученето.

Обзор

Sony Xperia Z1 Compact променя представите за миниверсия на флагмански телефон, като не прави компромис с някои от най-важните характеристики на Xperia Z1 като процесор и камера (макар и да не осигурява снимки със същото качество) и предоставя същото потребителско преживяване в много по-компактна и удобна за употреба форма. Без замисляне можем да го определим като един от най-добрите смартфони с Android, който с лекота може да накара феновете на iPhone да преминат на страната на Google. Използва се много по-удобно с една ръка, има чудесен живот на батерията, предлага премиум материали и качествена изработка, има мощен хардуер и включва много добра камера.

 • всъщност излиза и в менюто за актуализации, аз от там го изтеглих без връзка с компютър. Не я усеща новата версия машинката. ;)
  feuer34
 • На телефона не - свържи го с компютъра и Sony Bridge (аз съм с Мак) или SEUS веднага ще ти извести и ъпдейтне ;)
  arakchiev
 • получава ли се съобщение,че има актуализация 4.4.2 или трябва сам да я потърся за изтегляне?
  more_bg
 • Преминах от Глобул към Виваком и го взех на промоционалните по-ниски цени. С плана който избрах - 700 лв. Не харесвам калъфи и си го нося в джоба :)
  arakchiev
 • Ок къде го купи и взе ли някакво каллъфче, че и аз се заглеждам в него.
  kaki
 • От онзи ден сме с 4.4.2 и работи фантастично! ;)
  arakchiev
 • последна версия Андроид???
  kaki
 • Винаги съм харесвал iPhone, но така и не можах да преборя страстта си по Сони Ериксон и ползвах X8 в последните години. Най-сетне се появи този телефон, който да ме накара да го сменя. Фамозна изработка, феноменална батерия, приказен екран, много хардуерна мощ, лек интерфейс и последна версия Андроид с хубава камера и водоустойчивост - всичко, което исках от компанията. Не бях подготвен обаче за едно - страхотно удоволствие от работата с устройството. Сони надминаха себе си - телефонът е удивителен! (woo)
  arakchiev
 • При мен линка работи а го отварям с телефон :|
  Scorpinox10
 • Линкът със снимките от камерата не работи.
  Navo