Huawei P30 Pro има необикновени способности

Huawei P30 Pro има необикновени способности

Тази година изправи Huawei пред едно от най-сериозните предизвикателства в историята на компанията, но въпреки това китайците успяха да ни изненадат с един от най-добрите си камерафони досега - P30 Pro. Моделът наследи чудесния Mate 20 Pro, успял да комбинира в едно изобилие от технологии, което го направи един от най-функционалните смартфони за миналата година, но тъй като попада във фотографската P серия, прави голяма стъпка напред именно там.

Huawei P30 Pro е сред първите телефони на компанията, които ще получат ъпдейт до Android 10 с EMUI 10, а освен това скоро ще се появи в два нови интересни цветови варианта на задния панел, което заедно с по-достъпната цена го прави много атрактивна опция и през есенния сезон на предпразнично пазаруване. Още повече, че през последните няколко месеца устройството получи няколко ъпдейта, които подобриха представянето на различни негови аспекти.

Дизайн

Първата среща с устройството потвърждава това, което вече сигурно знаете, - то е позиционирано в премиум сегмента и предлага подобаващ дизайн и качествена изработка. Подобно на своя предшественик и P30 Pro залага на конструкция от метал и стъкло, но тази година компанията е направила някои съществени промени в дизайна. Големият OLED дисплей вече е с двустранно извити страни, а задният стъклен панел също е получил извивки за постигането на симетричност. Това е довело до намаляване на страничната метална рамка и изтъняване на бутоните за звука и за включване.

Върху горната страна е поставено прозорчето на инфрачервения порт, а върху долната откриваме USB-C интерфейс, високоговорител и слот, в който могат да се поставят две SIM карти или SIM и карта с памет по стандарта Nano Memory. Говорителят е само един и макар да осигурява силен звук, той не е особено плътен, а жак за слушалки липсва, но в комплекта има слушалки с USB-C порт. Основен акцент отзад е основната камера с вертикално разположение в единия ъгъл, но на нея ще се спра много по-обстойно след малко.

Компанията продължава да оцветява смартфоните си в интересни цветови градиенти, след като започна тази тенденция със серията P20. На снимките виждате вариант Aurora, който ефектно се опитва да пресъздаде красотата на Северното сияние с преливки между синьо и зелено, но освен това са налични и няколко други варианта - класическо черно, червено и т.нар. breathing crystal с не по-малко ефектен градиент между бяло, синьо и виолетово. Наскоро вариант на последния цвят беше ползван и в Samsung Galaxy Note10, което Huawei не пропусна да изтъкне при премиерата на Mate 30.

Дисплей

Но нека продължим напред и по-точно към предния панел, където откриваме споменатия вече двустранно извит OLED дисплей с капковидно изрязване за селфи камерата. Той е обграден от сравнително тънки рамки, но зоната под него е осезаемо по-широка, но все пак значително по-тясна от тази при P20 Pro, защото там беше поставен сензорът за отпечатъци. При P30 Pro той е вграден в дисплея, и макар че ползва оптична технология, работи изненадващо добре, като определено е по-бърз от този в Mate 20 Pro. Конструкцията на устройството отново е водоустойчива (IP68), а изработката му е прецизна, както подобава на флагмански модел.

OLED панелът е с диагонал 6.47", резолюция 1080x2340 пиксела и съотношение 19.5:9, а страните му са извити. Дисплеят е произведен от китайската компания Boe и осигурява висока яркост, голям контраст, ярки цветове и отлични ъгли на видимост. Резолюцията може и да ви се струва ниска на фона на Mate 20 Pro, но на практика всичко изглежда достатъчно отчетливо. Както и при другите телефони на Huawei има опция за динамичнa промяна на резолюцията за пестене на енергия. Панелът е с малко изрязване за предната 32MP (f/2.0) камера, която се ползва и от системата за лицево разпознаване.

Дисплеят крие и една изненада - той се използва за възпроизвеждане на звук, защото традиционен говорител в горната част на телефона липсва. Ползваната от компанията технология е различна от пиезоелектричните говорители в предишните подобни разработки, които и без това не работеха особено добре. За щастие, решението на Huawei е много добро и осигурява силен и ясен звук при разговор дори и без да се налага да притискате ухо до горната част на екрана. При максимална сила звукът може да се чуе на разстояние от няколко метра, така че е добра идея да я намалите на около 50%.

Производителност и батерия

По отношение на производителността P30 Pro предлага чипсета Kirin 980, който откриваме и в Mate 20 Pro, но оперативната памет е увеличена до 8GB, което определено е приятен бонус. За файлове са налични версии с 128GB, 256GB и 512GB вградена памет, която може да се увеличи с NM карта. Откриването на такива все още не е много лесно, а и цената им е по-висока от тази на microSD картите, така че още не сме убедени напълно в нуждата от създаването на нов формат за карти.

Вече имаме значителен опит с Mate 20 Pro и Honor 20, които работят със същия чипсет, така че P30 Pro няма с какво да ни изненада, що се отнася до неговото представяне. Производителността на системата е повече от достатъчна и напълно съответства на флагмански смартфон - всичко е изключително плавно, а игрите и приложенията работят безпроблемно. Несъмнено принос за това има и доброто оптимизиране на Android за собствения чипсет - щом го познава толкова добре, компанията може да използва напълно възможностите му.

Huawei P30 Pro работи с Android 9 и EMUI 9.1, но както споменах, съвсем скоро ще получи обновяването до Android 10 и EMUI 10. EMUI 9.1 носи някои дребни промени спрямо предходното издание в Mate 20 Pro, но като цяло те не са чак толкова видими и може би ще имате трудности да ги различите. Системните настройки са опростени, работата с нотификации е подобрена, добавена е поддръжка за файловата система EROFS за по-пъргава работа на системата, технологията GPU Turbо 3.0 поддържа повече игри и т.н. Няма да се впускам в описание на останалите функционалности на интерфейса, но като цяло EMUI вече има нужда от по-сериозна визуална промяна и тя се задава с EMUI 10.

Всичко се захранва от батерия с капацитет 4200 mAh, която може да осигури впечатляващо време на автономна работа. Без проблем устройството може да се ползва с едно зареждане два дни или цял ден с особено интензивно натоварване. За това принос има не само голямата батерия, но и софтуерните оптимизации и управлението на процесите във фонов режим. Когато се наложи да го заредите, на помощ идва новата версия на технологията SuperCharge, която поддържа зареждане при 40 вата чрез включеното в комплекта зарядно. Благодарение на нея за половин час можете да добавите до 70% енергия. Налични са още безжично зареждане (15W) и възможност за безжично зареждане на други устройства.

Камера

Стигаме и до камерата, която така да се каже е перлата в короната на P30 Pro. Тя отново е брандирана с логото на германската компания Leica, но включва сериозни подобрения спрямо P20 Prо и дори Mate 20 Pro. Отзад откриваме 4 сензора, но основният сред тях се нарича SuperSensing. Той е с резолюция 40МР и размер 1/1.7" (по подразбиране снима в 10МР, като комбинира пикселите), но има нов цветен филтър с конфигурация RYYB или red, yellow, yellow, blue. Huawei е решила да ползва този филтър вместо red, yellow, blue, yellow (RYBY, защото по този начин се увеличава светлочувствителността, подобрява се цветопредаването и на тъмно се улавят повече детайли.

По този начин P30 Pro вече може да снима при ISO 409 600. Въпросният сензор има 27 мм леща с бленда f/1.6 и е снабден с оптична стабилизация за компенсиране на движението. Към него е добавен 20МР сензор с 16 мм ултраширокоъгълна оптика (f/2.2, 107 градуса) и 8МР сензор с телефото оптика за 5х (всъщност е 4.6х) оптично приближение (f/3.4, 125 мм), който също има оптична стабилизация. Подобна система може да увеличи значително дебелината на телефона, но компанията е заложила на модул с перископ, който ползва призма за пречупване на светлината под ъгъл от 90 градуса.

Системата поддържа 10х хибридно приближение (270 мм), което ползва основния сензор и този с телефото оптика за осигуряване на кадри с по-добро качество, а освен това позволява 50х дигитално приближение. Към всичко това е добавен и 3D ToF (time-of-flight) сензор, който измерва разстоянието до обектите пред камерата и помага за постигане на многослоен боке ефект с още по-високо качество, а освен това може да се ползва за прецизно измерване и 3D сканиране на различни малки обекти. Отново има функция за супер макроснимки, която ползва ултраширокоъгълната леща и алгоритми за намаляване на изкривяването в краищата при снимане на разстояние от едва 2.5 см.

Компанията е добавила и нов AI HDR+ режим, който може да създаде карта на експозицията на кадъра и след това да коригира отделните зони в него, като разпознава наличните обекти и прави съответните настройки. Камерата е снабдена с познатата технология за стабилизиране на картината с изкуствен интелект Huawei AIS, която помага при ползване на нощния режим. В P30 Pro тя вече може да се ползва и през деня за снимане на портрети или пък за заснемане на течаща вода - подобна функция съществуваше и досега в телефоните на компанията, но тя изискваше работата със статив. При портрети (Super Portrait Mode) устройството прави сегментация на кадъра в до 10 точки и създава карта на осветеността, за да може след това да коригира яркостта според нуждата - да я засили или да я намали.

Телефонът се възползва от новия и подобрен сензор и при запис на видео, като благодарение на повишената светлочувствителност вече може да прави клипове и в нощен режим. Нещо повече - компанията обещава още по-добра стабилизация при запис на видео във всички резолюции, която комбинира AIS и оптичната система. Устройството вече може да записва 4K видео при 60 fps. Стабилизацията помага и при снимане с по-голямо приближение, при което само едно мръдване може да измести камерата от обекта. Сред по-интересните опции е и заснемане на видео едновременно със сензорите с ултраширокоъгълна и телефото оптика (има опция за 2х, 3х и 5х приближение) и комбиниране на картината от двата в един клип.

Как снима устройството? С една дума - впечатляващо. Наличието на 3 сензора с различни оптични системи разширява гъвкавостта по отношение на сцените, които можете да уловите. Ултраширокоъгълната улавя по-голяма част от кадъра за получаването на драматичен ефект макар и с малка загуба на рязкост в краищата; основният сензор разчита на комбинирането на 4 пиксела в един за подобрена светлочувствителност, улавяне на повече детайли и създаване на HDR в реално време; а телефото камерата осигурява впечатляващо оптично приближение, което ви поставя в центъра на действието. Благодарение на оптиката можете да получите снимки с много добро количество детайли, но очаквано рязкостта не е толкова добра като на основния сензор.

В интерес на истината предпочитаме 3х приближението от P20 Pro и Mate 20 Pro, което е значително по-използваемо в ежедневието, защото 5х е просто прекалено много. Винаги можете да ползвате и по-малко, но в този случай се намесва софтуер, който интерполира картината и резултатите не са толкова добри. До 10х е налична и опция за хибридно приближение, която разчита на телефото камерата и на данните от основния сензор за получаване на картина с по-добро качество от това на дигиталното приближение. С нея можете да получите кадри с изненадващо количество детайли.

Както и в другите телефони на компанията технологията Master AI разчита на изкуствен интелект за разпознаване на сцените и обектите в кадъра и прилагане на съответните настройки. Понякога неговата намеса е добра, но понякога не толкова, но за щастие можете да махнете предложените настройки, което ще обучи системата да не ги предлага за тази сцена, или направо да го изключите.

Смартфонът предлага и подобрен нощен режим, който може да осигури впечатляващи снимки с дълга експозиция, които са заснети от ръка. При него се правят множество кадри с различна експозиция, които след това се комбинират в крайната снимка. Дори и да не го ползвате с P30 Pro, можете да получите изненадващо добри кадри в условия на намалена осветеност и с автоматичните настройки, за което помага RYYB сензорът и неговата висока резолюция, която позволява създаването на HDR снимки в реално време.

Не ми допадна това, че при смяна на камерите се наблюдава разлика по отношение на цветове и експозиция, а освен това при включване на телефото камерата трябва да изчакате малко, за да се активира нейният сензор и оптичната стабилизация. Иска ми се Huawei да последва примера на Apple от моделите iPhone 11 Pro, в които е обърнато внимание на запазването на цветовете и експозицията между отделните камери. Камерата на P30 Pro е впечатляваща, и макар че изобилието от режими може да подейства объркващо на потребителите, тя прави сериозна стъпка напред спрямо P20 Pro. Това на свой ред отличава устройството като един от най-интересните камерафони за тази година.

Финални думи

Във време, в което производителите залагат на малки подобрения, в своите нови модели Huawei продължава да действа с мащаб. P30 Pro представлява сериозен ъпгрейд в почти всяко едно отношение на своя предшественик, като осигурява още по-добра батерия с още по-бързо зареждане, по-мощен процесор, повече памет, по-качествен дисплей, сензор за отпечатъци в дисплея, по-атрактивен дизайн и не на последно място - още по-впечатляваща камера, която е значително по-универсална и ще ви помогне в най-различни ситуации.

Кое не ми хареса? Устройството е с увеличени размери и тегло на корпуса, резолюцията на екрана е ниска на фона на останалите конкуренти, EMUI има нужда от сериозно освежаване (задава се скоро), може да се поработи по превключването между отделните камери, изобилието от фотографски режими може да е объркващо, а освен това моделът е загубил стерео говорителите на P20 Pro. Това обаче не са толкова сериозни неща, че да не препоръчам P30 Pro, а междувременно се оглеждайте и за двата нови двутонови варианти, които би трябвало да се появят на пазара съвсем скоро.