Pebble

Pebble
Ако трябва да обясните на някого какво точно представляват услугите за групово финансиране като Kickstarter, един от най-подходящите примери, които можете да използвате, е Pebble. Започва живота си миналата пролет, когато група инженери решават да се обърнат директно към потребителите, за да съберат пари за осъществяване на идеята си за евтин умен часовник с e-paper дисплей, който се свързва със смартфон и общо взето, улеснява живота на притежателя му, като го известява за обаждания, съобщения, поща, нотификации от приложения и друга информация директно върху китката. В допълнение, устройството предлага и SDK, който осигурява възможност на авторите на приложения да добавят поддръжка за джаджата и в тях, така че полезната информация да отиде директно върху китката, където е най-удобна за достъп.

Сумата, която екипът искаше да събере, беше 100 000 долара. Ситуацията обаче се разви по напълно неочакван начин и за периода на кампанията от месец бяха събрани над 10 милиона долара от желаещи да се сдобият с интересната джаджа. Това се оказа една от най-успешните кампании в историята на платформата и служи като убедително доказателство, че добрите идеи не остават незабелязани.

Видео галерия

Апарат и управление

След известно забавяне, година по-късно, часовникът, който изглежда съвсем нормално и може лесно да бъде объркан с обикновен, вече е в ръцете на подкрепилите кампанията, а освен това вече започнаха и продажбите му в магазини в Щатите. Стигна и до българите, повярвали в проекта, което ни даде възможност да го изпробваме. Първите впечатления са положителни - Pebble не е чак толкова голям, колкото другите подобни предложения, макар че е сравнително дебел, но това е цената, която плащаме, за да поставим малък компютър на ръката си. Изработен е от пластмаса, което го прави изненадващо лек, а тъй като няма сензорен екран, управлението му се извършва чрез 4 бутона върху корпуса. Трите отдясно служат за превъртане на съдържание и за извикване и селектиране в менюто, а този върху лявата страна е за връщане назад. Под него са поставени и контактите за зареждане, които се използват от добавеното в комплекта магнитно зарядно, което може да се включи в компютърен USB порт или в зарядно с такъв. Според компанията батерията издържа повече от седмица на автономна работа и по време на тестовете така и не успяхме да я изчерпим. За производителността се грижи ARM процесор Cortex-M3.

Часовникът е херметически затворен и не осигурява лесен достъп до вградената батерия, а добрата изолация позволява и ползването му във вода (до 5 ATM). Бутоните са големи и удобни (може би трябваше да бъдат и с текстурирана повърхност), но в същото време изискват малко по-голяма от очакваното сила за натискане. Каишката е със стандартната ширина от 22 мм, което позволява да я смените с друга по-избор. Изработена е от изключително мек материал, което на свой ред гарантира и комфорта при носене на часовника върху китката. Джаджата се предлага в няколко различни цвята.

Дисплей и интерфейс

Ниската консумация на енергия се дължи на използването на e-paper* дисплей с диагонал 1,26" и резолюция от 144 х 168 пиксела, който за разлика от другите умни часовници с LCD екрани може да работи постоянно и устройството наистина да се използва и като часовник. На разположение са различни изгледи на панела за показване на времето, а в интернет има още десетки, които могат да бъдат изтеглени и инсталирани. Видимостта на екрана е много добра на закрито и открито, а за ползване на тъмно е осигурена вградена подсветка, която може да се активира чрез натискане на бутон или автоматично с бързо завъртане на китката (в устройството е вграден 3-посочен акселерометър), но така и не успяхме да активираме последното. Часовникът разполага с вибрация, която може и да се изключи, и предлага опция за промяна на големината на шрифта (два размера). Въпреки сравнително ниската резолюция изобразяваният текст е много добре четим.


* всъщност се използва нов трансфлективен Memory LCD дисплей на Sharp, който е с изключително ниска консумация на енергия при показване на статично изображение. Това го поставя сред т.нар. екрани от електронна хартия.

Мултимедия, игри и приложения

Pebble е съвместим с iOS и Android, но ако използвате платформата на Google, ще можете да ползвате джаджата по-пълноценно, защото тя получава по-голям достъп до различните аспекти на системата. И в двата случая ще се наложи да инсталирате специалното приложение, което служи за посредник между часовника и смартфона ви. Основната му задача е да насочва входящите нотификации към ръката ви, но заради спецификата на двете платформи осигурява различна функционалност. При кратката проба с iPhone 5 така и не успяхме да конфигурираме работещи нотификации, но пък с Android (Sony Xperia Z Ultra) всичко премина без проблем.

Вече има много приложения (например Pebble Notifier) от ентусиасти, които позволяват да настроите нотификациите според предпочитанията си и да изберете от кои приложения да се показват в часовника и от кои не. Има и софтуер (например Glance), който активира допълнителна функционалност като показване на прогнозата за времето, котировки от борсата, записи от календара, опция за четене на наскоро получени SMS съобщения и дори интеграция с приложението Tasker за активиране на автоматизирани действия в смартфона. Добавя дори възможност за изпращане на предварително композирани съобщения. Компанията зад часовника работи и със създателите на популярни приложения за интегриране на поддръжка за Pebble. Например, ако използвате RunKeeper за фитнес заниманията си, приложението е в състояние автоматично да покаже върху часовника данни като скорост и изминато разстояние, без да се налага да вадите телефона си. Устройството дава и възможност за поставяне на пауза на записа на данни и след това за продължаването му.

Нотификациите отиват в часовника почти веднага при получаването им и той ви известява с вибрация (може да се изключи) и визуално, като изобразява съответната информация. Тя се изчиства с натискането на средния бутон (след това няма начин да бъде показана отново), а ако е по-дълга, може да бъде превъртяна чрез двата допълнителни бутона. Показват се само първите няколко реда, а за прочитане на останалите ще трябва да използвате телефона си. Всичко това се оказва много удобно тъй като не се налага всеки път да вдигате телефона си, за да проверите за какво е дадена нотификация, а може просто да погледнете китката си. Часовникът дава възможност за управление на музикалния плейбек в телефона, като телефонното приложение на Pebble осигурява избор на плеъра, който да се контролира.

Ако не се страхувате да експериментирате, вече има допълнителни разработки, които добавят много повече функции. Pebble Rocker например струва по-малко от 1,5 лв. в Google Play и предоставя екстри като дистанционно управление на камерата на телефона с опция за указване на интервал за правене на снимки, откриване на телефона, намиране на позицията, на която сте оставили колата си, разглеждане на Facebook, откриване на близки места във Foursquare и чекиране в тях, показване на потока новини в Twitter и дори разглеждане на снимките от телефона ви в Pebble.

Обзор

Умните часовници са категория от персоналната електроника, която все още търси правилния път за достигане до портфейлите на потребителите и на пръв поглед Pebble напипва посоката. С навлизането на големите смартфони нуждата от компактно устройство, което да дава достъп до информацията в тях, става все по-голяма и това е нишата, в която часовниците опитват да се наместят. Pebble изглежда добре, работи добре, предлага се на достъпна цена и има батерия с впечатляващ живот, а екипът му трябва да поработи за най-важното - добавянето на поддръжка в повече популярни приложения и възможността за двупосочна връзка със смартфона за активиране на допълнителна функционалност. Устройството засега е главно играчка за феновете на новите технологии и определено е най-добрият избор, ако държите на всяка цена още сега да се сдобиете с умен часовник, който има и добра подкрепа от авторите на софтуер.

  • Initializing failed, please, check your internet connection and try again.
    Димака®