Sony Vaio Duo 13

Sony Vaio Duo 13
Комбинацията от Windows 8 и новите процесори на Intel доведоха до появата на някои особено интересни компютри. Оптимизирането за работа със сензорни екрани на платформата на Microsoft и намаленото енергопотребление и повишена производителност на чиповете на Intel станаха причина на пазара да се появи изобилие от компютри, ултрабуци и хибридни устройства, които дефинират по нов начин мобилността. Sony също експериментира с различни компютърни форми и една от най-интересните от тях беше показана за пръв път миналата година с модела Vaio Duo 11, чието име насочва към хибридния му характер. През тази година, с дебюта на процесорите Core от четвърто поколение, компанията обнови лаптопа, който вече носи името Vaio Duo 13.

Видео галерия

Апарат и управление

Новото устройство запазва познатия дизайн, но компанията го е подобрила допълнително в различни области в отговор на потребителската реакция на първия модел. Vaio Duo 13 вече предлага по-голям екран при минимална разлика в размерите на корпуса с предшественика му, а освен това и механизмът на отваряне е с редуцирани размери. Новият процесор Intel Core i5 от четвърто поколение на свой ред има принос за повишената производителност и за подобреното време за автономна работа и един заряд на батерията вече стига почти за 9 часа.

В затворено положение устройството прилича на малко по-дебел таблет, но е достатъчно да поставите пръст в средата на горната част на екрана и да го повдигнете, за да започнете трансформацията в лаптоп. За нея се грижи механизмът Surf Slider, който е снабден с допълнителна пружина, улесняваща движението. С него можете да изправите екрана само под един определен ъгъл, като в края на движението той се фиксира в специални държачи, разположени в долната част. За жалост няма опция за промяна на ъгъла.

Клавиатурата е удобна за употреба, макар и с не много голямо движение на бутоните, предлага подсветка и е допълнена от миниатюрен тъчпад, който поддържа и мултитъч жестове. В интерес на истината той е по-голям от този във Vaio Duo 11 и вече не е комбиниран с тракпойнт, който преди се намираше между бутоните на клавиатурата. Върху корпуса от въглеродни влакна са поместени два USB 3.0 порта, HDMI изход, жак за слушалки и четец за флаш карти. Добавени са още две камери - 2МР и 8МР, а възможностите за връзка включват Wi-Fi n, Bluetooth 4.0, NFC и Wi-Di (Wireless Display) за лесно споделяне на екрана върху външни съвместими устройства.

Дисплей и интерфейс

Много е вероятно да останете впечатлени най-много не от конструкцията, а от IPS екрана на лаптопа. Той е с диагонал 13,3" и е с резолюция 1920 x 1080 пиксела. Изработен е по технологията TRILUMINOS Display for Mobile на Sony и осигурява впечатляващи цветопредаване, динамичен диапазон, контраст и ъгли на видимост, макар че при гледане под голям ъгъл изображението губи от своята яркост. Екранът може да отчита до 10 точки на допир и в това отношение работи отлично. Снабден е и с дигитайзер за употреба със специален стилус, който може да се ползва в различни приложения като Art Rage Studio Pro и Note Anytime. Разпознава различни степени на натиск и може да се прикрепи към лаптопа чрез специална скоба върху дясната страна, а освен това при употреба може да се остави върху вградена поставка. Може и да се използва за въвеждане на ръкописен текст, който се разпознава от софтуера.

Мултимедия, игри и приложения

Тестовият екземпляр разполагаше със 128GB SSD диск, от който бяха достъпни около 102GB. От тях операционната система и софтуерът на Sony (VAIO Care, ArcSoft Camera for VAIO, VAIO Message Center, VAIO Update и VAIO Movie Creator) заемаха около 57GB. Техническите характеристики включват още процесор Intel Core i5-4200U (Haswell) с честота 1,6GHz, 4 GB DDR3 RAM и интегрирана графична система Intel HD Graphics 4400, която не е подходяща за тежки игри, но това едва ли е изненада. Работата на лаптопа е без забележки и хардуерът се справя с лекота с всички ежедневни задачи, с които бихте го предизвикали - разглеждане на интернет страници, работа с електрона поща и офис документи и т.н. Гледането на видео и разглеждането на снимки обаче се оказват по-ефектни благодарение на впечатляващия екран. Не по-малко впечатляващо е и поведението на батерията, която осигурява около 9 часа за автономна работа - сериозно подобрение спрямо Vaio Duo 11.

Обзор

Sony успя да направи важни промени в новото издание на хибридния лаптоп, които би трябвало да го превърнат в атрактивен за по-широк кръг потребители - има отличен и по-голям екран без сериозно нарастване размерите и теглото на корпуса, производителността е съвсем адекватна, а батерията се представя впечатляващо. Допълненията като вградените камери, NFC възможностите и по-големият тъчпад също са в полза на устройството. Все още обаче няма възможност за контрол на ъгъла на екрана, а и цената от почти 3000 лв. не работи в полза на устройството, особено при наличните на пазара по-мощни и по-евтини ултрабук лаптопи.

Въпреки всички подобрения обаче все още смятаме, че формата със слайд механизъм не е особено удобна, а освен това оставя екрана уязвим на външни въздействия. Ако търсите хибридно устройство, модел с откачащ се или завъртащ се екран би осигурил повече възможности и удобство за употреба, а освен това и екрана ще по-защитен.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM