Prestigio MultiPhone 5508 DUO

Prestigio MultiPhone 5508 DUO
Prestigio е вече добре познат бранд на българските потребители със своите разнообразни модели, осигуряващи привлекателно съотношение между цена, качество и възможности. Портфолиото на компанията обхваща различни ценови нива, така че на разположение са модели за хора с разнообразни нужди и с различни финансови възможности. Интересно е, че дори върховите модели на Prestigio не изневеряват на традицията и продължават да са значително по-достъпни от аналогичните предложения на утвърдените марки.

Апарат и управление

Точно такъв е моделът MultiPhone PSP 5508 DUO, който залага на осемядрен чипсет MediaTek и има стилен и тънък дизайн, отличаващ го от много други модели в тази категория. Да не говорим и че цената му е около 400 лв., което е повече от приемливо. Първата среща определено оставя положителни впечатления. Смартфонът е с дебелина 8,3 мм и тежи 129 грама, което го прави да се усеща много лек и тънък. Корпусът му е изработен от пластмаса с метална текстура, но имайте предвид, че не можете да свалите задния панел, за да получите достъп до батерията с капацитет 2300 mAh. Тази конструкция прави телефона много солиден, а играта на светлината по панела определено добавя доза премиум излъчване и прави устройството много елегантно. Задната повърхност е леко извита, така че да пасне удобно в ръката, а в нея са поместени прозорчето за 13МР камера с двойна LED светкавица в горния ляв ъгъл и множество фини перфорации в долния край, които прикриват високоговорителя.

Дисплей и интерфейс

Върху страничните повърхности са двата слота за SIM карти, които са прикрити от пластмасови капачета. Върху долната страна е microUSB портът, а отгоре стоят бутонът за включване и жакът за слушалки. Предната страна е напълно лишена от каквито и да било надписи и е покрита със закаленото стъкло DragonTrail на японската компания Asahi Glass, което конкурира Gorilla Glass на Corning. Основните му предимства са свързани със здравината, позволяваща оформянето в тънък лист без повишена чупливост, висока устойчивост на надраскване и твърдост. Стъклото предпазва намиращия се под него 5" IPS панел с резолюция 1280 х 720 пиксела, а използваният процес на оптична ламинация, при който сензорният слой е залепен към предпазното стъкло, елиминира празното пространство между двата елемента, а това подобрява видимостта и повишава чувствителността. Над екрана откриваме предната 5МР камера, която също включва LED светкавица - компанията очевидно отчита глобалната мания по селфи снимките и полага усилия да спечели потребителите с полезни екстри. Под екрана са поставени три бутона за управление в стандартна конфигурация.

Телефонна книга и органайзер

Използваният 8-ядрен чипсет MediaTek MT6592 с честота 1.7 GHz със сигурност е една от основните привлекателни черти на Prestigio MultiPhone PSP 5508 DUO, тъй като присъствието на цели 8 ядра ARM Cortex-A7 определено звучи внушително и привлича внимание. Ядрата са допълнени от графичния ускорител Mali-450 MP4, който се справя добре с изчислителните задачи, но не очаквайте чудеса от него, особено при игрите с тежка графика. Все пак възможно е да играете Asphalt 8 с максимално качество на графиката. Добавената оперативна памет е 1GB, а вградената памет е 16GB и няма опция за увеличаване, което за някои може да се окаже минус, но на практика за повечето потребители е повече от достатъчна (действителното свободно място е около 13GB). Дисплеят осигурява достатъчна яркост за добра четимост дори под директна слънчева светлина и има много добро цветопредаване и високи ъгли на видимост, макар че ако гледате от определена позиция, яркостта се променя леко.


Устройството използва почти чиста версия на Android 4.4.2, което означава, че няма допълнителни модификации в интерфейса, които теоретично да го забавят. И наистина, работата с телефона не оставя усещането за ползване на бюджетно устройство. Отварянето на приложенията е пъргаво, а превключването между тях е не по-малко бързо. Няма проблеми и с разглеждане на уеб страници, но по-добре да използвате Chrome, тъй като се представя малко по-добре от вградения браузър.

8-ядреният процесор определено си казва думата, но на практика трудно ще намерите приложения, които да са оптимизирани за използването на всички ядра. В повечето случаи работят 1-2 или 3 ядра, а ако се налижи допълнителна изчислителна мощ, се включват и останалите, което е добре по отношение на пестенето на енергия. Резултатът от популярното тестово приложение AnTuTu е около 33 000 точки, което е повече от добро постижение. 3DMark отчете 6852 точки, а в Quadrant резултатът е над 14 000 точки.

Камера

По отношение на основната камера устройството предлага 13МР сензор, осигуряващ снимки с много уловени детайли, особено при снимане в добре осветени условия. В кадрите се забелязват известно количество цветен шум и артефакти от компресията, които се увеличават с намаляване на осветеността, a понякога има и проблеми с точното фокусиране. В този случай обаче на помощ идва двойната LED светкавица. Сред опциите на камерата са функция за заснемане на панорамни снимки, за разкрасяване на лица и за правене на "живи" снимки - в този случай се прави кратко видео преди заснемането на желания кадър и той се монтира ефектно върху видеото.

Сред настройките са опции за корекция на експозицията, прилагане на цветен ефект, избор на сцена с готови настройки според условията, корекция на баланса на бялото и дори възможност за промяна на параметрите на снимките като рязкост, яркост, наситеност и контраст. Има опция за снимане с гласова команда (capture или cheese) и за прилагане на HDR ефект. По отношение на видеозаписа се поддържа резолюция от 1080р и 3gp формат на файловете. Налична е и опция за електронна стабилизация на изображението. За феновете на селфитата е предната 5МР камера със светкавица и опция за разкрасяване, която променя формата на лицето и изглажда бръчки.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

В софтуерно отношение ви очакват всички функции, които Google е решила да добави към Android, така че веднага можете да започнете да използвате познатите си приложения. Допълненията от страна на Prestigio са няколко уиджета и предварително инсталираните приложения на компанията. Сред тях е услугата Prestigio MultiCloud, която осигурява 200МВ облачно пространство и просто трябва да си направите безплатен акаунт, за да ги получите. За децата има приложение за рисуване, за четене на книги е предвиден Prestigio eBook Reader с връзка с книжарница за платени и безплатни заглавия (включително и на български), OfficeSuite 7 Pro за работа с MS Office документи, собствения магазин за приложения MultiStore и дори антивирусен софтуер McAfee Mobile Security.

Възможностите за връзка включват работа с 2 SIM карти, като едната е стандартен размер, а другата е micro SIM. Достъпът до тях е лесен - чрез отваряне на капачетата от двете страни на корпуса, но все пак компанията е включила е комплекта и специален инструмент, който да помогне за ваденето на картите - слотовете са с пружинен механизъм и трябва картите да бъдат натиснати, за да излязат. Опциите за управление на картите са познати - има възможност за избор на карта по подразбиране за разговори, съобщения и интернет достъп, можете да изберете име и цвят на картите. Системата за работа с двете карти е от типа Dual Standby, т.е. в режим на изчакване са активни и двете карти, като едната е недостъпна, докато се говори по другата.

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 2300 mAh и това се оказва достатъчно за телефона, който може да изкара около два дни с един заряд, но в случай че не го товарите с енергоемки задачи като 3D игри и навигация. Все пак възможно е да изкарате два дни с употреба, включваща разговори, разглеждане на интернет сайтове, проверка на Facebook и електронна поща или пък ползване на други приложения. За това помагат по-ниската резолюция на екрана, изработеният по 28 nm технология чипсет и не на последно място - работата с оптимизирания Android 4.4, който не е натоварен от допълнителен графичен интерфейс на Prestigio.

Обзор

Prestigio MultiPhone PSP 5508 DUO е много интересно предложение в средния ценови сегмент, което осигурява висока производителност и стилен, тънък дизайн на елегантния корпус. Осемядреният процесор гарантира висока производителност, но и икономичност в случаите, в които са нужни само 1-2 ядра, а освен това и системата е много стабилна и оптимизирана благодарение на използваната чиста версия на Android 4.4.2. Prestigio са се въздържали от промяна на интерфейса на платформата, а добавените от компанията приложения са полезни. Впечатлиха ни изработката, дизайнът и 5-инчовият IPS дисплей с резолюция 720р, който е ярък и с високи ъгли на видимост.

Основната камера осигурява повече от прилични снимки, а предната ще ви даде достатъчно поводи за селфита. Като цяло устройството предлага всичко, което е нужно на повечето потребители на смартфони, но на много по-ниска цена в сравнение с моделите на конкурентните марки. Да не забравяме и опцията за работа с 2 SIM карти. Бихме искали обаче позицията на високоговорителя да бъде различна, тъй като при поставяне на телефона по гръб звукът се заглушава.