Prestigio MultiPhone 5508 DUO

Prestigio MultiPhone 5508 DUO
Prestigio е вече добре познат бранд на българските потребители със своите разнообразни модели, осигуряващи привлекателно съотношение между цена, качество и възможности. Портфолиото на компанията обхваща различни ценови нива, така че на разположение са модели за хора с разнообразни нужди и с различни финансови възможности. Интересно е, че дори върховите модели на Prestigio не изневеряват на традицията и продължават да са значително по-достъпни от аналогичните предложения на утвърдените марки.

Апарат и управление

Точно такъв е моделът MultiPhone PSP 5508 DUO, който залага на осемядрен чипсет MediaTek и има стилен и тънък дизайн, отличаващ го от много други модели в тази категория. Да не говорим и че цената му е около 400 лв., което е повече от приемливо. Първата среща определено оставя положителни впечатления. Смартфонът е с дебелина 8,3 мм и тежи 129 грама, което го прави да се усеща много лек и тънък. Корпусът му е изработен от пластмаса с метална текстура, но имайте предвид, че не можете да свалите задния панел, за да получите достъп до батерията с капацитет 2300 mAh. Тази конструкция прави телефона много солиден, а играта на светлината по панела определено добавя доза премиум излъчване и прави устройството много елегантно. Задната повърхност е леко извита, така че да пасне удобно в ръката, а в нея са поместени прозорчето за 13МР камера с двойна LED светкавица в горния ляв ъгъл и множество фини перфорации в долния край, които прикриват високоговорителя.

Дисплей и интерфейс

Върху страничните повърхности са двата слота за SIM карти, които са прикрити от пластмасови капачета. Върху долната страна е microUSB портът, а отгоре стоят бутонът за включване и жакът за слушалки. Предната страна е напълно лишена от каквито и да било надписи и е покрита със закаленото стъкло DragonTrail на японската компания Asahi Glass, което конкурира Gorilla Glass на Corning. Основните му предимства са свързани със здравината, позволяваща оформянето в тънък лист без повишена чупливост, висока устойчивост на надраскване и твърдост. Стъклото предпазва намиращия се под него 5" IPS панел с резолюция 1280 х 720 пиксела, а използваният процес на оптична ламинация, при който сензорният слой е залепен към предпазното стъкло, елиминира празното пространство между двата елемента, а това подобрява видимостта и повишава чувствителността. Над екрана откриваме предната 5МР камера, която също включва LED светкавица - компанията очевидно отчита глобалната мания по селфи снимките и полага усилия да спечели потребителите с полезни екстри. Под екрана са поставени три бутона за управление в стандартна конфигурация.

Телефонна книга и органайзер

Използваният 8-ядрен чипсет MediaTek MT6592 с честота 1.7 GHz със сигурност е една от основните привлекателни черти на Prestigio MultiPhone PSP 5508 DUO, тъй като присъствието на цели 8 ядра ARM Cortex-A7 определено звучи внушително и привлича внимание. Ядрата са допълнени от графичния ускорител Mali-450 MP4, който се справя добре с изчислителните задачи, но не очаквайте чудеса от него, особено при игрите с тежка графика. Все пак възможно е да играете Asphalt 8 с максимално качество на графиката. Добавената оперативна памет е 1GB, а вградената памет е 16GB и няма опция за увеличаване, което за някои може да се окаже минус, но на практика за повечето потребители е повече от достатъчна (действителното свободно място е около 13GB). Дисплеят осигурява достатъчна яркост за добра четимост дори под директна слънчева светлина и има много добро цветопредаване и високи ъгли на видимост, макар че ако гледате от определена позиция, яркостта се променя леко.


Устройството използва почти чиста версия на Android 4.4.2, което означава, че няма допълнителни модификации в интерфейса, които теоретично да го забавят. И наистина, работата с телефона не оставя усещането за ползване на бюджетно устройство. Отварянето на приложенията е пъргаво, а превключването между тях е не по-малко бързо. Няма проблеми и с разглеждане на уеб страници, но по-добре да използвате Chrome, тъй като се представя малко по-добре от вградения браузър.

8-ядреният процесор определено си казва думата, но на практика трудно ще намерите приложения, които да са оптимизирани за използването на всички ядра. В повечето случаи работят 1-2 или 3 ядра, а ако се налижи допълнителна изчислителна мощ, се включват и останалите, което е добре по отношение на пестенето на енергия. Резултатът от популярното тестово приложение AnTuTu е около 33 000 точки, което е повече от добро постижение. 3DMark отчете 6852 точки, а в Quadrant резултатът е над 14 000 точки.

Камера

По отношение на основната камера устройството предлага 13МР сензор, осигуряващ снимки с много уловени детайли, особено при снимане в добре осветени условия. В кадрите се забелязват известно количество цветен шум и артефакти от компресията, които се увеличават с намаляване на осветеността, a понякога има и проблеми с точното фокусиране. В този случай обаче на помощ идва двойната LED светкавица. Сред опциите на камерата са функция за заснемане на панорамни снимки, за разкрасяване на лица и за правене на "живи" снимки - в този случай се прави кратко видео преди заснемането на желания кадър и той се монтира ефектно върху видеото.

Сред настройките са опции за корекция на експозицията, прилагане на цветен ефект, избор на сцена с готови настройки според условията, корекция на баланса на бялото и дори възможност за промяна на параметрите на снимките като рязкост, яркост, наситеност и контраст. Има опция за снимане с гласова команда (capture или cheese) и за прилагане на HDR ефект. По отношение на видеозаписа се поддържа резолюция от 1080р и 3gp формат на файловете. Налична е и опция за електронна стабилизация на изображението. За феновете на селфитата е предната 5МР камера със светкавица и опция за разкрасяване, която променя формата на лицето и изглажда бръчки.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

В софтуерно отношение ви очакват всички функции, които Google е решила да добави към Android, така че веднага можете да започнете да използвате познатите си приложения. Допълненията от страна на Prestigio са няколко уиджета и предварително инсталираните приложения на компанията. Сред тях е услугата Prestigio MultiCloud, която осигурява 200МВ облачно пространство и просто трябва да си направите безплатен акаунт, за да ги получите. За децата има приложение за рисуване, за четене на книги е предвиден Prestigio eBook Reader с връзка с книжарница за платени и безплатни заглавия (включително и на български), OfficeSuite 7 Pro за работа с MS Office документи, собствения магазин за приложения MultiStore и дори антивирусен софтуер McAfee Mobile Security.

Възможностите за връзка включват работа с 2 SIM карти, като едната е стандартен размер, а другата е micro SIM. Достъпът до тях е лесен - чрез отваряне на капачетата от двете страни на корпуса, но все пак компанията е включила е комплекта и специален инструмент, който да помогне за ваденето на картите - слотовете са с пружинен механизъм и трябва картите да бъдат натиснати, за да излязат. Опциите за управление на картите са познати - има възможност за избор на карта по подразбиране за разговори, съобщения и интернет достъп, можете да изберете име и цвят на картите. Системата за работа с двете карти е от типа Dual Standby, т.е. в режим на изчакване са активни и двете карти, като едната е недостъпна, докато се говори по другата.

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 2300 mAh и това се оказва достатъчно за телефона, който може да изкара около два дни с един заряд, но в случай че не го товарите с енергоемки задачи като 3D игри и навигация. Все пак възможно е да изкарате два дни с употреба, включваща разговори, разглеждане на интернет сайтове, проверка на Facebook и електронна поща или пък ползване на други приложения. За това помагат по-ниската резолюция на екрана, изработеният по 28 nm технология чипсет и не на последно място - работата с оптимизирания Android 4.4, който не е натоварен от допълнителен графичен интерфейс на Prestigio.

Обзор

Prestigio MultiPhone PSP 5508 DUO е много интересно предложение в средния ценови сегмент, което осигурява висока производителност и стилен, тънък дизайн на елегантния корпус. Осемядреният процесор гарантира висока производителност, но и икономичност в случаите, в които са нужни само 1-2 ядра, а освен това и системата е много стабилна и оптимизирана благодарение на използваната чиста версия на Android 4.4.2. Prestigio са се въздържали от промяна на интерфейса на платформата, а добавените от компанията приложения са полезни. Впечатлиха ни изработката, дизайнът и 5-инчовият IPS дисплей с резолюция 720р, който е ярък и с високи ъгли на видимост.

Основната камера осигурява повече от прилични снимки, а предната ще ви даде достатъчно поводи за селфита. Като цяло устройството предлага всичко, което е нужно на повечето потребители на смартфони, но на много по-ниска цена в сравнение с моделите на конкурентните марки. Да не забравяме и опцията за работа с 2 SIM карти. Бихме искали обаче позицията на високоговорителя да бъде различна, тъй като при поставяне на телефона по гръб звукът се заглушава.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM