Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
През тази година екосистемата около платформата Windows Phone най-сетне се раздвижи. Тя продължава да е доминирана от телефоните от серията Lumia на Nokia, които вече са част от Microsoft, но американската компания реши да промени това, като направи използването на Windows Phone безплатно. Това стимулира много от по-малките производители да предложат устройства със софтуера, който засега се намира на трето място по разпространение при мобилните операционни системи далеч зад Android и iOS. Един от новите партньори на Microsoft е добре познатата в България компания Prestigio. Тя присъства с разнообразни продукти в страните от Източна Европа, но вече разширява бизнеса си към Западна Европа, Африка и Южна Америка.

Апарат и управление

MultiPhone 8500 DUO е опитът на Prestigio да се вмъкне и на пазара на телефони с Windows Phone, на който в момента няма много конкуренция, тъй като през последните месеци новите модели с марка, различна от Nokia, се броят на пръсти. Устройството попада в бюджетния ценови сегмент, но заради особеностите на платформата не се усеща като такова и осигурява повече от прилично потребителско преживяване. Корпусът му изцяло е изработен от пластмаса, а задният панел има текстура, която донякъде пречи на задържането на отпечатъци. Под панела се крият сменяема батерия с капацитет 2000 mAh, слот за microSD карта и два SIM слота със стандартен размер, което определено е рядкост напоследък, тъй като все повече производители залагат на по-малките формати. Върху задната страна е поместена и 8МР камера с автофокус и LED светкавица.

В хардуерно отношение смартфонът предлага четириядрен чипсет Qualcomm Snapdragon 200 (MSM8212) с честота на ядрата ARM Cortex A7 от 1.2GHz, който включва и графичен ускорител Adreno 302. Това е бюджетен чип, който е предназначен за евтини смартфони с две и 3 SIM карти и като цяло има скромна производителност, която обаче не е изненадваща. Това обаче не се усеща при нормална употреба и работа с по-леки приложения. Плюс е добавянето на 1GB оперативна памет, което е значително повече от тази в бюджетните телефони на Nokia и напълно достатъчно за нормална многозадачна работа, а вградената памет е 8GB. В работата на интерфейса понякога се забелязва леко накъсване, но това очакваме да се промени с добавяне във WP на оптимизации за чипсета Snapdragon 200. В случай, че ви трябва повече памет, винаги можете да използвате вградения слот за карта. Скромните възможности на процесора и графичния ускорител, особено в комбинация с HD резолюцията на екрана, се усещат при игри като Asphalt 8, но ако се въздържате от игри с тежка графика, положението е значително по-добро. В същото време няма проблеми с игра с новото заглавие Asphalt Overdrive.

Дисплей и интерфейс

Върху лицевата част посреща 5" IPS дисплей с резолюция 720x1280 пиксела, който е предпазен от стъкло Gorilla Glass. Той предлага напълно адекватна пикселна гъстота от около 294 ppi и изображенията изглеждат резки, а текстът е добре четим и при по-малък шрифт. Яркостта също е достатъчно висока, но при гледане под ъгъл цветовете и яркостта се променят леко, което е напълно приемливо за ценовия клас, в който се намира телефона. На открито видимостта се запазва, но намалява под директни слънчеви лъчи. В този случай разчитането на информацията върху екрана се затруднява от останалите върху стъклото отпечатъци, тъй като на пръв поглед няма олеофобно покритие. Като цяло дисплеят е много добър за този ценови клас.

Под екрана се намират познатите три капацитивни бутона за управление, но в интерес на истината очаквахме Prestigio да заложи на виртуални, каквато е актуалната тенденция при бюджетните смартфони. Все пак един от бутоните, с които сме свикнали, липсва и това е този за камерата. Над екрана е поместена предна камера с резолюция 2МР. Върху корпуса са още - бутони за контрол на звука и за заключване на екрана. Портата за слушалки и интерфейсът microUSB са позиционирани в горната част на телефона. Изработката на MultiPhone 8500 DUO е на ниво, но не забравяйте, че все пак става дума за телефона за по-малко от 300 лева. В ръката устройството се усеща солидно и не е чак толкова голямо, колкото предполага по-голямата рамка около екрана, и ползването му с една ръка е възможна.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO използва Windows Phone 8.1 или последната версия на мобилната операционна система на Microsoft. Няма проблем и да се включите в програмата за предварителен достъп до новите ъпдейти и така ще получите достъп до всички новости в платформата месеци, преди те да бъдат налични за останалите потребители. Компанията не е модифицирала по никакъв начин WP, нито е добавила свои приложения, така че получавате операционната система така, както идва от Microsoft. Сред добавките в новата версия е включването на център за нотификации, гласовият асистент Cortana, възможност за поставяне на фоново изображения на началния екран, нови размери на плочките, трети ред плочки за побиране на повече съдържание и много други. Включени са стандартните приложения за слушане на музика и радио, гледане на видео, работа с Office документи и т.н., но в магазина за софтуер има още много интересни допълнения. Например Here Drive на Nokia, което осигурява автомобилна навигация с възможност за изтегляне на картите в устройството и използване на гласови указания. Приложението е с лиценз за глобална навигация, така че не се налага да плащате нищо. Не са пропуснати и приложенията и услугите на Microsoft като OneDrive, Skype и One Note.

Камера

Смартфонът идва и с 8MP основна камера с автофокус и LED светкавица. Управлението й става чрез стандартното приложение за WP, което означава, че предлага базови настройки като избор на сцена с готови настройки, контрол на ISO (до 800), компенсация на експозицията и баланса на бялото. Качеството на снимките е над средното с много уловени детайли, което ни изненада, тъй като не очаквахме чудеса от телефон в този ценови клас. Все пак смятаме, че за много потребители, които споделят кадри, основно в социалните мрежи камерата ще е повече от достатъчна. Както може да се предположи, при намаляване на осветеността пада и качеството на снимките. Записваното видео е с максимална резолюция 864 х 480 пиксела, но въпреки това качеството му не е лошо.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Батерия и мрежа

Prestigio продължава традицията да добавя възможност за работа с две SIM карти в смартфоните си. Както вече споменахме, MultiPhone 8500 DUO използва карти в стандартен размер, така че, ако имате по-малка, ще се наложи да използвате адаптер. Само за картата в първия слот се поддържа 3G, а втората е ограничена само до EDGE. Имайте предвид, че двете карти са активни само в стендбай режим, и когато по едната се провежда разговор, другата се изключва. Качеството на звука при разговор е много добро и отсрещната страна също ни чуваше отлично.

Батерията с капацитет от 2000 mAh с лекота може да осигури ден на автономна работа, но на практика това зависи от начина, по който ползвате телефона. Операционната система и процесорът с по-ниска консумация помагат за намаляване на енергопотреблението, а ако искате да зареждате телефона, по-рядко можете да ограничите различни функции, като активирате функцията Battery Saver.

Обзор

След като от години Prestigio е познато име за потребителите на достъпни смартфони с Android, компанията успешно прави преход и към Windows Phone с MultiPhone 8500 DUO. На цена под 300 лева устройството ще се конкурира само с моделите на Nokia/Microsoft, така че компанията има големи шансове да успее да спечели фенове. Още повече, че телефонът е с повече оперативна памет, по-висока екранна резолюция и с по-качествена камера със светкавица в сравнение с бюджетните предложения с WP на конкурентите. Microsoft продължава да подобрява възможностите на платформата и новите версии достигат до всички телефони, така че липсата на ъпдейти няма да е една от грижите на собствениците на телефона. Това не може да се каже за повечето от евтините телефони с Android.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM