HTC One (M8)

HTC One (M8)
През първата половина на годината се появиха много интересни топмодели при смартфоните, които предложиха обичайната комбинация от върхови хардуерни възможности и софтуерни подобрения. По отношение на дизайна мненията се разделят, но това е нормално, тъй като тази тема е силно субективна и всеки има своите предпочитания по отношение на устройството, което използва. И все пак дизайнерските усилия на една компания изпъкват измежду всички.

Става дума за HTC, които повече от всякога изглеждат фокусирани не само върху външния вид на телефоните си, но и върху интерфейса, който добавят в тях. Това започна още с представянето на модела One X и свързаните с него модели и с времето еволюира в посока, която доведе до фокусирането върху по-малко устройства с отличителен дизайн и възможности като One (M7), а през тази година и на One (M8). Целта на всичко това беше диференцирането от предложенията на останалите производители, които стават все повече, а конкуренцията на пазара на смартфони е все по-брутална.

Видео галерия

Апарат и управление

С One (M7) HTC заложи на метал в изработката на корпуса с отличителен дизайн, което придаде премиум усещане на телефона, но наред с това създаде редица производствени проблеми, които доведоха до забавяне на пазарната премиера и ограничено начално предлагане. Компанията обаче успя да се поучи от грешките си, усъвършенства производствените процеси и си намери достатъчно доставчици на компоненти. Последваха моделите One mini и One max. One (M7) беше интересен и с различния подход към камерата - вместо да последва тенденцията за постоянно нарастване на резолюцията, компанията реши да избере сензор с по-ниска резолюция, но по-големи пиксели, което гарантира много по-добра работа, когато светлината е недостатъчна. Резултатът беше един от най-добрите смартфони с Android за миналата година, но в същото време продажбите му не бяха толкова силни, колкото компанията би желала да бъдат.

Всичко това подготви почвата за идването на One (M8), който предложи допълнителни причини на потребителите да го изберат като свой основен смартфон, и те са свързани с хардуер, софтуер и дори аксесоари. Следвайки пазарната логика новият телефон е по-дълъг и малко по-широк от своя предшественик, което до известна степен се дължи и на използвания по-голям (5" с резолюция 1080р) дисплей, но дебелината е почти същата, макар че заради изтъняването на корпуса към краищата телефонът се усеща по-тънък. Теглото е нараснало със 17 грама до 160 грама, но това е следствие не само от по-големите размери на корпуса, но и от употребата на повече метал в конструкцията - според HTC шасито на устройството вече съдържа 90% метал вместо 70% в One M7. Миналогодишният модел имаше метал само върху задната си страна, като страничните повърхности оставаха пластмасови, но при M8 алуминиевият гръб е така извит, че обхваща всички страни на телефона с изключение на предната и част от горната. Сивата версия дори има специална текстура от множество хоризонтални линии, която е изключително ефектна.

В ръката телефонът се усеща просто невероятно с плавните му извивки, изтънени краища, извит заден панел и трапецовиден профил. Първоначално имахме опасения, че гладката форма може да създаде проблеми със задържането на устройство, но с времето те се разсеяха. Ако не искате да рискувате, винаги може да изберете някой от калъфите за телефона като Dot View или пък силиконовия, но при това се губи голяма част от чара на устройството, а ако държите на качествените материали, прецизната изработка и на дизайна, със сигурност ще се влюбите и в One (М8). Върху корпуса има бутони за контрол на звука и за включване, който служи и за заключване, а освен това в него е интегриран и инфрачервеният порт. Има слотове за nanoSIM и microSD карти, а жакът за слушалки и microUSB интерфейсът са поставени върху долната част на корпуса. Лицевата страна на телефона отново съдържа стерео високоговорители с подобрено възпроизвеждане на звук, а заради тях телефонът е малко по-дълъг от очакваното. Премахнати са обаче капацитивните бутони за управление и вместо тях компанията е избрала виртуални контроли с традиционна подредба, които понякога могат да се скрият, за да осигурят по-голяма екранна площ на съответното приложение. Заедно с телефона дебютира и иновативният калъф Dot View, за който можете да прочетете повече тук.

Дисплей и интерфейс

В хардуерно отношение подобренията в сравнение с миналогодишния модел са почти навсякъде - One (M8) използва по-бърз и по-енергийно ефективен чипсет (Snapdragon 801 с честота 2.3 GHz вместо Snapdragon 600 с честота 1.7 GHz), добавена е по-бърза оперативна памет (LPDDR3 вместо LPDDR2), екранът е с по-голям диагонал (5" вместо 4,7"), предната камера е с увеличена резолюция до 5МР, а батерията е с по-висок капацитет (2600 mAh вместо 2300 mAh). Другите подобрения включват добавянето на слот за допълнителна памет, включването на светкавица с различна цветна температура, ползването на предна камера с по-висока резолюция, подобрените високоговорители и нов усилвател. В същото време е запазена UltraPixel камерата с резолюция 4МР и големи пиксели на сензора, като вече е допълнена от допълнителен сензор, който служи за отчитане на дълбочината на сцената и позволява използването на някои интересни ефекти за редактиране на снимките, но за това по-късно.

Компанията включва и познатия набор от сензори, но те се управляват по специален начин и консумират по-малко енергия. Това позволява използването на телефона за отчитане на физическата активност и направените стъпки без сериозен ефект върху батерията. Компанията си партнира с Fitbit, чието приложение може да се възползва от сензорите и не е нужно да имате фитнес гривна. Изненадващо е и подобрението по отношение на системата BoomSound, която залага на предразположени стерео говорители за по-добро възпроизвеждане на звук. Те са снабдени с нов усилвател за по-качествен и силен звук, който идва на помощ и при ползването на слушалки. Заедно с това говорителите са получили по-големи акустични кухини за осигуряването на 25% по-силен звук, но без изкривяване, благодарение на използвания DSP чип. Резултатът отново е изненадващо добър и досега не сме срещнали друг телефон с Android, който да успее да подобри това.

В софтуерно отношение One (M8) залага на Android 4.4.2, а междувременно компанията пусна ъпдейт, който обновява версията до 4.4.3, но в нея са добавени и подобренията в сигурността, които носи 4.4.4. Според HTC това ще й позволи да се фокусира върху работата по ъпдейта до Android L, който се очаква през тази есен, след като Google пусне финалната версия на платформата. Както обикновено стандартният изглед на платформата е умело скрит от интерфейса Sense, чиято 6 версия изглежда по-добре отвсякога. Дългогодишният софтуерен опит на компанията (започнал още с Windows Mobile) си казва думата и промените на интерфейса не се натрапват, а се вписват напълно в останалата част на платформата. В интерес на истината интерфейсът на HTC засега ни допада най-много измежду опитите на големите производители на телефони в тази област, а Sense 6 прави голяма стъпка напред по отношение на ползваемост и потребителско преживяване.

Вече е добавена и възможност за персонализиране на интерфейса чрез теми, но може да се избира само измежду няколко готови предложения, които на практика променят цветните акценти във всички основни приложения на телефона. В най-лявата страница на основния екран отново се намира агрегаторът на новини и ъпдейти от социални мрежи BlinkFeed, но ако не го използвате, можете лесно да го изключите и да получите класическия вид. BlinkFeed в Sense 6 вече поддържа абонамент за избрани теми и ключови думи, което ви позволява да получавате свързани с предпочитанията ви новини, а освен това има опция за препоръка въз основа на харесаното във Facebook и Google+. Приложението може дори да ви даде идеи за намиращи се наблизо места за хапване, като се използва информация от Foursquare. Показват се още информация за срещи от календара, препоръки за интересни неща в програмата на телевизията (това не работи в България) и данни за физическата активност от приложението Fitbit, което поддържа сензорите на телефона за отчитане на стъпки и изминато разстояние.

Сред най-атрактивните допълнения към телефона е технологията Motion Launch. Тя буквално промени начина по-който работим с устройството, тъй като използва различни жестове за активиране на различни функции, без да е необходимо отключването на екрана. Например вместо да протягаме пръст до горната страна на One (M8), за да го отключим, е достатъчно да плъзнем пръст в долната част на екрана. Отключването става и чрез двойно потупване на дисплея. Вдигнете го в хоризонтално положение с натиснат бутон за камерата и ще стартирате директно камерата, а преместването на звънящ телефон към ухото автоматично ще приеме разговора. Другите жестове включват активиране на гласовото набиране чрез плъзване на пръст надолу в горната част на екрана, плъзване надясно отваря BlinkFeed, а наляво се зарежда основният екран с уиджети. Всичко това работи дори и телефонът да е оставен върху някаква повърхност и не само докато се намира в ръката ви.

Сред новите екстри има Do Not Disturb режим, който деактивира всички входящи позвънявания, нотификации и LED известия. Може да се активира ръчно или автоматично в зададено време като има опция за добавяне на избрани контакти в списък, чиито обаждания могат да преминат през ограничението. Ъпдейт има и за приложението HTC Sense TV, което работи в комбинация с инфрачервения порт в горната част на устройството, служещ за контрол на различни устройства от потребителската електроника. Работеше без проблем с изпробваните телевизори и музикални системи, но пък за страната ни не е достъпна информация за телевизионните програми и опцията за интеграция с данни от официалните Facebook и Twitter на съответните. Нямаме надежди, че това ще се промени скоро.

В галерията откриваме функция като Timeline за сортиране на заснетото според ден и локация, а новата функция Image Match осигурява възможност за визуално търсене, като показва снимки, подобни на разглежданата в момента. Така например можете да видите само пейзажи, портрети, животни и т.н. и след това да ги организирате в отделна папка. Всички тези допълнителни приложения вече могат да бъдат обновявани от HTC независимо от платформата, което означава, че компанията може да пуска ъпдейти през Play Store много по-често, което й прави. Въпреки сериозната промяна на стандартния интерфейс на Android телефонът е изключително пъргав и всякакви забавяния и засичания са изключителна рядкост. За това своя принос имат и мощният четириядрен процесор Snapdragon 801 с честота 2.3GHz, който е комбиниран с 2GB RAM памет. Мултитаскингът също е безпроблемен, а в менюто за превключване на активното приложение вече има бутон за затварянето на всички програми във фонов режим.

Камера

HTC отново реши да не се включи в мегапикселовата надпревара, която увлече останалите производители на смартфони и пак екипира One M8 с UltraPixel камера с резолюция 4MР. Тя осигурява 1/3" BSI сензор, чиито пиксели са със значително по-големи размери, което означава, че може да се улови повече светлина - това помага при снимане в слабо осветени условия и при ползването на бърза скорост на затвора, когато светлината е достатъчна за избягване на замазаните кадри. От полза е и светлата широкоъгълна оптика (f/2.0 28mm), а освен това за производителността се грижи обновеният ImageChip 2, който позволява записа на HDR видео в допълнение на HDR снимки.

Тайванската компания добавя и втора основна камера, която има по-малък сензор, но задачата й е друга - запечатването на информация за дълбочината на сцената. Телефонът после я използва при прилагането на различни ефекти след заснемането - селективен фокус, раздвижване на кадъра, отделяне на обекти от фона и акцентиране върху тях и т.н. Добавянето на втория сензор обаче не позволява ползването на система за оптична стабилизация, каквато имаше HTC One M7. На нейно място има дигитална с името Smart Stabilization, за която HTC твърди, че е не по-малко ефективна. Предната камера е с резолюция 5MP и F2.0 широкоъгълна оптика и се справя отлично със задачата за улавяне на селфи снимки или видео.

Предната и задната камера се управляват от ново приложение с опростен интерфейс и повече възможности за ръчен контрол на параметрите на снимане за ентусиастите. По подразбиране е активна основната камера, но от бутона с 4 точки може лесно да преминете във видео режим, Zoe, да пуснете предната камера, да използвате двете камери за снимане на видео или снимки или включите режима за 36-градусова панорама. Всъщност превключването между основната и предната камера става най-бързо чрез жест - достатъчно е да плъзнете пръст в края на екрана и ще смените камерите. Във всеки от тези режими са достъпни различни настройки, скрити в меню в долната лява част на екрана - за основната камера това са ISO, компенсация на експозицията, промяна на баланса на бялото, прилагане на филтри и избор на режим на работа (автоматичен, ръчен, нощен, HDR и т.н.). Има и опция за запазване на настройките, които направите в отделен профил.

Фокусирането става чрез допир на желаното място в кадъра, а при продължително натискане ще заключите експозицията и фокуса в избраното място. В настройките има опция и за заснемане при докосване на екрана, а ако предпочитате хардуерните бутони, можете да използвате тези за звука за активиране на камерата. Добавена е и нова двойна LED светкавица с различни цветни температури на двата диода, светлината от които се смесва в много комбинации с различна яркост за постигане на по-естествени кадри. Качеството на снимане е подобрено в сравнение с One M7, но отново забелязахме проблеми с динамичния диапазон на сензора, който се затруднява в сцени със силен контраст. В този случай не помага дори и HDR режима, който би трябвало да е на място в такива ситуации. Разбира се, най-голямата ни забележка е към резолюцията от 4МР, която не позволява достатъчното мащабиране на снимката след заснемане. Все пак камерата се представя много добре при заснемането на по-близо разположени обекти и особено при макроснимки.

В менюто на камерата присъства и системата HTC Zoe, която едновременно заснема поредица от снимки и кратки Full HD клипове с продължителност до 3 секунди. Ако задържите бутона по-дълго време автоматично се преминава в режим на видеозапис. След това може да изберете снимка и да я редактирате, но в този случай не са използва сензорът към основната камера и съответно не са налични някои специални ефекти. Те не действат и при използването на филтри. Ако снимате с камерата в стандартния й режим, то тогава на разположение в менюто Edit се появяват опциите UFocus, Foregrounder (преден план), Seasons, Dimension Plus и Copy & Paste. Първата позволява да изберете къде да е фокусът в заснетата вече снимка, а останалото се замъглява. Foregrounder позволява прилагането на различни ефекти върху фона, а Seasons променя цветната температура на кадъра, за да отговаря на един от сезоните и дори прилага анимирани ефекти като падащи снежинки, листа, розови цветове или семе от глухарчета.

Copy & Paste дава възможност за изрязване на лица от една снимка и вмъкването им в друга, а Dimension Plus раздвижва кадъра, като накланяте устройството, и създава 3D ефект. Някои от тези режими имат и опции за конфигуриране, но като цяло резултатите невинаги са успешни, особено при селективното фокусиране, когато част от намиращите се на преден план обекти се замъглява, сякаш се намира във фона, тъй като няма опция за по-фин контрол. Част от тези ефекти могат да са споделени и с потребители, които нямат One M8. Това става директно през галерията, като снимките с ефекти Ufocus, преден план и Dimension Plus се публикуват в интернет и могат да бъдат манипулирани през браузъра. Вече е достъпно и приложението Zoe Share, което на свой ред може да се инсталира от всички потребители на устройства с Аndroid. Чрез него могат да се създават и споделят онлайн 30-секундни Highlight клипове, като изберат от намиращите се в телефоните им снимки и видео и им приложат теми и музикален съпровод. На свой ред други потребители на приложението могат да ремиксират с клиповете, като добавят свое съдържание и споделят резултата.

Тестови снимки има тук и тук.

Мултимедия, игри и приложения

Батерия и мрежа

Нямахме никакви проблеми по отношение на мобилния обхват и качеството на звука при разговор. Компанията очевидно е използвала добре опита си в създаването на телефони с метален корпус и е проектирала така антените, че да не се влияят от това, а освен това е осигурила и ефективна система за редуциране на околния шум при разговор. По отношение на батерията впечатленията също са положителни. Капацитетът и е нараснал до 2600 mAh, а комбинирането й с новия енергийно ефективен чипсет се изразява в по-дълго време на автономна работа. Тя поддържа технологията Qualcomm Quick Charge 2.0 за много по-бързо зареждане, но ще се наложи да си закупите отделно съвместимо с нея зарядно, тъй като в комплекта има обикновено. Такива очакваме на пазара по-късно през годината.

При средна употреба телефонът ще изкара цял ден без зареждане, но ако обичате да играете игри или гледате видео, ще се наложи да го зареждате по-често. В случай, че нямате под ръка зарядно, винаги можете да активирате режима Extreme Power Saving, който ще ви осигури достъп само до няколко функции - разговори, съобщения, календар, калкулатор и вградения клиент за електронна поща. Според компанията устройството може да изкара две седмици в този режим с едно зареждане, но се съмняваме, че ще има желаещи да го използват по този начин. Все пак е полезна опция, ако имате само 5-10% батерия и сте на часове от близкото зарядно.

Обзор

HTC заложи много на One M8 и поне за нас този ход се оказа успешен. Устройството е сред най-впечатляващите смартфони, които сме изпробвали през тази година, а по-отношение на дизайн и качество на изработка бихме го поставили на първо място в личната си класация. Трябва да поработите с него, за да усетите емоционалната връзка, която създава с вас извитият метален панел, който приляга в ръката и оставя усещане за прецизно изработен премиум продукт. Освен това предлага и достатъчно актуален хардуер - бърз и енергийно ефективен чипсет, дисплей с отлично цветопредаване, качествени стерео високоговорители, батерия с изненадващо добро представяне и опция за добавяне на допълнителна памет и стилен.

Всичко това под управлението на добре обмислен и много бърз интерфейс, който се отличава на фона на опитите на другите производители. Системата Motion Launch се оказа извънредно удобна и вече я търсим и в другите телефони, а калъфът Dot View освен красив е и много функционален. Бихме желали обаче основната камера да е с по-висока резолюция и нямаме проблем да се лишим от допълнителните възможности, които предоставя вторият сензор към нея, тъй като не останахме особено впечатлени от тях. Въпреки това HTC One M8 е впечатляващ смартфон, който показа, че тайванската компания все още знае как да прави знакови устройства и тепърва ще ни изненадва.