Zune HD

Zune HD
Преди година Microsoft официално ни запозна с най-новия представител на серията си мултимедийни плеъри Zune - модела Zune HD, който дълго време преди това беше обект на немалко слухове. И няма как да е иначе, тъй като в някои отношения устройството се оказа особено иновативно и като цяло ни показа новата посока на развитие на Microsoft, която обръща по-голямо внимание на потребителите. Zune HD се оказа и първото мобилно устройство, в което намери място графичната система Tegra на NVIDIA (комбинира процесор ARM с графично ядро NVIDIA), и известно време беше единственото, преди към него да се присъедини и Samsung M1. Сред последните продукти с чипсета са двата телефона от серията KIN на Microsoft, а до края на годината очакваме да видим и други устройства. Със Zune HD дебютира и напълно нов и ефектен потребителски интерфейс, основните елементи от който ще залегнат в основата на новата мобилна платформа Windows Phone 7 (на пазара през есента). Затова, когато NVIDIA ни осигури възможност да тестваме устройството, не се поколебахме нито за миг - все пак Zune HD беше в списъка ни с желани джаджи още от миналата есен, когато започнаха продажбите му в Щатите. А и така щяхме да добием по-пълна представа за част от това, което ни очаква с Windows Phone 7.

Видео галерия

Апарат и управление

Да започнем с устройството. Microsoft Zune HD е мултимедиен плеър, снабден с възможност за достъп до интернет и инсталиране на допълнителни приложения, което го поставя в категорията на iPod touch, но с някои уговорки. За разлика от плеъра на Apple обаче, този на Microsoft е изключително тънък, разполага с ярък 3,3" AMOLED дисплей и може да възпроизвежда 720p WMV, MP4 и H.264 видео, което означава, че можете да гледате съдържание, без да се налага да го конвертирате предварително. Резолюцията на дисплея му е едва 480 x 272 пиксела, но чрез допълнителен аксесоар HD видеото може да се покаже върху голям екран. Тайната за безпроблемното възпроизвеждане на HD видео, разбира се, се крие в платформата NVIDIA Tegra, която прави възможно и използването на ефектни 3D ефекти в менюто и в допълнителните приложения. Варианта, който тествахме, беше с 16GB вградена памет, но компанията предлага и модели с капацитет 32GB и 64GB.

Физическите размери на Zune HD са 52,7 x 102,1 x 8,9 мм при тегло от едва 74 грама, което го прави много компактен и лек. Заради скосените ръбове на задния панел устройството изглежда още по-тънко, отколкото е на практика. Подобно на iPod touch, върху предния панел има само един бутон, който служи за връщане в основното меню и излизане от приложенията. Върху корпуса има още два бутона - този върху лявата страна показва меню с бутони за управление на плейбека, а разположеният на горната странична повърхност е за включване/изключване и заключване на екрана. Задният панел е метален и с текстура, която подобрява захващането, а лицевата част е покрита със стъкло. Върху долната страна се намират аудиоизходът за връзка със слушалки и портът, който служи за връзка с компютър, зареждане и работа с допълнителни аксесоари. Позицията на порта за слушалки е удобно разположена, тъй като при изваждане на плеъра от джоба той заема точната позиция за използване. Дизайнът на корпуса е минималистичен с леки индустриални забежки - усещането за последното се подсилва и от видимите винтове върху задния панел. Като цяло размерите го правят удобен за ползване с една ръка, което определено e плюс. Хардуерни бутони за управление на звука липсват, а това за нас е минус.

Дисплей и интерфейс

Сензорният дисплей е капацитивен, а фактът, че е изработен по AMOLED технология, гарантира показването на значително по-ярки цветове в сравнение с TFT технологията. Времето му на реакция също е по-бързо, което е добре за гледане на видео с по-динамични сцени. Дисплеят с диагонал 3,3" не е с HD резолюция, но разбира се, няма никакъв проблем да гледате HD видео - изображението е детайлно, цветовете впечатляващи. AMOLED технологията обаче не се представя особено добре на открито, под силна дневна светлина. Както при повечето сензорни дисплеи, и тук ще трябва често да почиствате повърхността от отпечатъци, макар че положението не е толкова лошо, колкото очаквахме. Плеърът има акселерометър за промяна на ориентацията на интерфейса при наклон на устройството, като тази характеристика работи при разглеждане на изображения и сърфиране в интернет, а може да се използва и от допълнителни приложения.

Освен Tegra, другото, което прави Zune HD по-специален и различен от останалите плеъри на пазара, е неговият интерфейс. На пръв поглед спартански и лишен от визуалните допълнения, с които сме свикнали, този на Zune HD залага сериозно на типографията и я интегрира по оригинален начин в различните си елементи. Не са пропуснати и впечатляващите графични ефекти, които изглеждат напълно естествено и като неразделна част от цялото. Работата на дизайнерите на интерфейса заслужава само адмирации, тъй като освен красив, той е и интуитивен. Едва ли ще ви трябват повече от няколко минути, за да овладеете основните положения при работа с него. Когато включите, ви посреща изображение, върху което са поставени часовник и индикатор за батерията. За да започнете да използвате устройството, трябва да плъзнете изображението нагоре. Така попадате върху основния екран, който се състои от две части. Едната е меню с различни статични точки за достъп до основните възможности на плеъра - музика, видео, изображения, радио, социална мрежа, подкасти, интернет, приложения и настройки (в Щатите присъства и marketplace). Ако плъзнете пръст надясно, попадате в другата част, която съдържа информация за възпроизвежданото в момента, панел с любимо съдържание (може да е всякакво - песни, албуми, изпълнители, снимки, видео), история и списък на последно добавените в устройството файлове. Особеност на интерфейса е и начина за навигация между подменютата. Когато отворите няколко, за да се върнете една стъпка назад е достатъчно да натиснете намиращата се в горния край на екрана част от името на текущата секция.

Мултимедия, игри и приложения

В музикалното меню можете да сортирате изпълненията по изпълнител, албум, плейлиста или жанр. Когато започнете да слушате музика, като фон на екрана автоматично застава изтеглено от интернет изображение на изпълнителя. Освен това се показва и външният вид на албума, следващите песни (натискане върху тях извежда заредената текуща плейлиста) и бутони за активиране на разбъркано възпроизвеждане и повторение. Има и бутон, с който да добавите песента към любимите си. Ако натиснете продължително върху екрана, ще видите контекстно меню, от което можете да стартирате функцията SmartDJ (подбира подобни песни от колекцията ви), да добавите албума към началния екран за бърз достъп или да включите песента към плейлиста. При натискане на името на изпълнителя получавате достъп не само до песните и албумите от него, които са в плеъра, но и до наличните за покупка в Zune Marketplace, снимки, биография и препоръки за подобни изпълнители, които веднага можете да добавите в колекцията си или да чуете 30-секундни семпли от песните им. Разбира се, за последното трябва да имате Wi-Fi връзка. Управлението на възпроизвеждането и на силата на звука става с меню, което се извиква или с допир върху дисплея, или със страничния хардуерен бутон. Ако в колекцията ви има повече изпълнения, можете да преминавате между тях по-бързо по азбучен ред - ако натиснете върху буква, ще получите меню с цялата азбука, от което можете бързо да прескочите до желаното място. Както може да се предположи, качеството на възпроизвеждане на музика е отлично, но със сигурност трябва да подберете по-качествени слушалки - съвет, който важи за почти всички подобни устройства. Все пак и включените в комлекта слушалки съвсем не са за изхвърляне.

Навигацията при видеото е същата, като системата помни докъде сте стигнали с гледането на всеки файл и след това можете да продължите оттам. Както споменахме в началото, заради възможностите на Tegra и големия брой поддържани видеоформати не е нужно да конвертирате видеото (дори с резолюция 720p) предварително. Достатъчно е да го копирате в устройството и да започнете да гледате. Не се поддържат субтитри, няма и много възможности за промяна на съотношението на видеото - ако то е 16:9, ще го видите точно така, а ако е 4:3 има опция показване на цял екран, но при това ще се изреже от горната и долната страна. С последния ъпдейт на фърмуера на устройството се поддържат още повече видеоформати. Предвид малките размер и резолюция на екрана и технологията, по която е изработен (AMOLED), видеото изглежда просто чудесно - детайлно и с ярки цветове. Няма никакви проблеми и при динамичните сцени, тъй като времето за реакция е много по-бързо в сравнение с TFT.

Плеърът може да използва допълнителни приложения от Zune Marketplace, но засега такива могат да се изтеглят само в Щатите. Очакваме есента услугата да стане достъпна и в други части на света, тъй като с нея ще са свързани и телефоните с Windows Phone 7. В устройството, което тествахме, имаше инсталирани няколко приложения, като преобладаваха игрите, сред които имаше и такива с ефектна графика, използващи вградения акселерометър. Кратка демонстрация на част от приложенията можете да видите във видеото към текста. Разбира се, броят на приложенията е далеч по-малък от предлаганите в App Store, но пък всички са безплатни. За момента, ако приложенията не са достатъчна причина за избор на устройството, то другите му възможности компенсират това. Очакваме, че положението с допълнителните програми ще се подобри в близките месеци. Американските потребители имат достъп и до услугата Zune Pass, която срещу месечна такса им дава възможност за неограничено изтегляне и стрийминг на музика от Zune Marketplace.

Подобно на iPod touch и iTunes, за управлението на съдържанието на Zune HD трябва задължително да използвате компютърния софтуер Zune, т.е. не можете да свържете устройството като външна памет и да копирате това, което искате. Не че приложението е лошо, напротив, има подобаващо атрактивен интерфейс, но просто нямате възможност за избор на друг софтуер. През него можете да управлявате и възпроизвеждате колекцията си от мултимедийно съдържание (музика, видео, снимки) и да го синхронизирате с плеъра, да се абонирате за подкасти и дори да използвате функцията SmartDJ, която се справя доста добре в подбора на песни според желанието ви. В Щатите през него става и закупуването на музика и приложения, но тази функционалност не е активна тук. Ако все пак решите да прехвърлите в устройството файл в несъвместим формат, софтуерът ще го конвертира автоматично, преди да го копира.

За достъп до интернет на разположение е браузър, който, макар че поддържа мултитъч мащабиране, няма много възможности за конфигуриране. Можете да съставите списък с предпочитани сайтове, на разположение е интересна виртуална QWERTY клавиатура (в портретен и хоризонтален режим), а за търсене са вградени услугите на bing. Можете да отворите само един прозорец, но има опция да направите снимка на цялата страница, което е удобно за четене, когато наблизо няма Wi-Fi. Има и опция за запазване на изображения. Браузърът не поддържа Flash, но пък работи бързо и безпроблемно. В настройките можете да изберете предпочитания вид на сайтовете, който да се зарежда - мобилен или стандартен.

Обзор

В заключение, Zune HD е чудесен мултимедиен плеър от ново поколение, който се справя отлично с възпроизвеждането на мултимедийно съдържание и има не по-малко впечатляващи хардуерни възможности. Малък и компактен, впечатлява с ярък AMOLED дисплей, необикновен, но функционален интерфейс, разширените графични способности на чипсета NVIDIA Tegra и интеграцията с Zune Marketplace. SmartDJ също е интересна екстра, с която да изследвате музиката, запазена в устройството. Браузърът осигурява възможност за бързо сърфиране в интернет, а повече функционалност и забавления обещават допълнителните приложения. Последното обаче е по-скоро пожелание, тъй като броят на наличните в момента е ограничен. Тук предимството определено е на страната на iPod touch. Сред минусите са липсата на хардуерни бутони за управление на звука, ползването на нестандартен интерфейс за връзка с компютър и нуждата от точно определен софтуер за синхронизация на съдържанието, който освен това е достъпен само за Windows.

  • Цената на 16 GB версия е $220, а за 32 GB - $290.-с включени такси http://www.bestbuy.com/site/Zune+-+HD+16GB*+MP3+Player+-+Black/9449581.p?id=1218106628166&skuId=9449581&st=Zune_20090816&cp=1&lp=1 http://www.bestbuy.com/site/Zune+-+HD+32GB*+MP3+Player+-+Platinum+Silver/9452004.p?id=1218106991222&skuId=9452004&st=Zune_20090816&cp=1&lp=2 Туко що го погледнах в лолмарт е 230 долара без таксите(yes)
    seagate