Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z
Таблетите с Android направиха голяма стъпка напред в последните месеци не само по отношение на дизайн и технически характеристики, но и по отношение на наличието на повече оптимизирани за голям екран приложения. Очевиден е прогресът и в предложенията на Sony - представеният в началото на тази година Xperia Tablet Z е четвърто такова устройство в портфолиото на компанията и без съмнение най-доброто досега. С лекота се класира в челните места и при най-добрите 10,1" таблети с Android, които сме виждали досега.

Видео галерия

Апарат и управление

Както подсказва името, устройството има много общо със смартфона Xperia Z, който дебютира почти по същото време. Залага на същия дизайн OmniBalance, харесал ни много при тестовете на Xperia Z, който е пределно минималистичен, комбинирайки прави ъгли и равни повърхности. Задната страна обаче не е стъклена, което определено не би било практично при толкова голямо устройство, а матова. Това улеснява захващането, но то и без това не е трудно, тъй като устройството е с дебелина на корпуса едва 6,9 мм и тежи само 490 г, което е напълно изненадващо предвид технологиите, побрани в него. И предвид факта, че е водоустойчиво - особеност, която обикновено води до нарастване на физическите размери на устройствата.

Въпреки видимо острите ъгли на корпуса, заради изтънения профил и ниското тегло таблетът е удобен за държане и в хоризонтална, и във вертикална ориентация. Всяка от страните е покрита с полирана пластмаса, която се нарушава само от предпазителите за портовете - те са свързани към корпуса, така че не може да ги загубите лесно, и гарантират водоустойчивостта на устройството. При употреба на въпросните портове обаче са малко досадни, тъй като постоянно се пречкат. Изключение прави предпазителят на microUSB порта, който може да бъде фиксиран към корпуса и в отворено положение. Като цяло капачетата са три - за жака за слушалки, за microUSB порта и комбиниран за слотовете за microSIM и microSD карта.

Задната част съдържа само логото на технологията NFC, което указва къде се намира съответният чип и 8.1МР камера в горния десен ъгъл. Камера има и отпред и тя е с резолюция 2.2МР - и двете обаче използват фотосензори на Sony от типа Exmor R с повишена светлочувствителност. Устройството разполага и със стереоговорители в двата долни ъгъла и така попадат точно под ръцете при хващане, което определено не помага за подобряване на и без това слабия звук от тях. Подобно оплакване имахме и при Xperia Z. Върху горната страна на таблета се намира и инфрачервен порт, което прави възможно използването му като дистанционно управление за контрол на различна домашна техника.

Дисплей и интерфейс

Отпред посреща 10,1" дисплей с резолюция 1920 x 1200 пиксела, която осигурява и място за виртуални бутони за управление. Около екрана има и сравнително дебела рамка, но тя улеснява държането на устройството и помага за избягване на случайните докосвания до сензорната зона - в това отношение Xperia Tablet Z до известна степен прилича на таблета BlackBerry PlayBook. Конструкцията на екрана използва актуалната технология, при която се елиминира разстоянието между предпазното стъкло и сонорния слой под него и така се намалява не само дебелината, но и се осигурява по-добро изображение с намалени отблясъци. На пръв поглед използваният панел е с по-високо качество от този в Xperia Z, което е видно от много по-големите ъгли на видимост, но яркостта му можеше да е по-висока. Екранът е покрит от закалено стъкло, което е предпазено от специален филм, пречещ на разпръскването на стъклени парчета при счупване.

Таблетът обвива Android 4.1.2 със собствения интерфейс на компанията, който е познат и от Xperia Z, но с някои промени за по-добро използване на по-голямата екранна площ. Като цяло промените в интерфейса не са драстични и не изглеждат прекалени. Поддържа се промяна на броя на страниците на основния екран, можете да смените визуалната тема, а екранът в заключено състояние е същият като този в Xperia Z - чрез него получавате директен достъп до камерата и мултимедийния плеър.

Камера

Sony са добавили по-качествена камера от тези, които обикновено откриваме в таблетите, но въпреки това от представянето й все още има какво да се желае. Понякога в кадрите се промъква цветен шум, но въпреки това компанията е осигурила удобен интерфейс, който е същият като този в Xperia Z и отново включва специален автоматичен режим, който анализира сцената и спрямо нея подбира най-добрите режими за снимане. Светкавица липсва, но и без това снимането с толкова голям таблет едва ли е най-популярното занимание. Устройството записва и 1080р видео, но и при него не очаквайте чудеса - все пак камерата е способна да осигури материал за споделяне в социалните мрежи, какъвто и без това се търси най-вече от потребителите на таблети. Интересно е, че няма опция за запис на HDR видео, но можете да правите такива снимки.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Като цяло устройството успява да предложи всичко, което очакваме от таблет с Android в 2013 г. - вградената памет от 16GB може да се увеличи чрез microSD карта, на разположение са FM радио, Bluetooth 4.0, WiFi, инфрачервен порт и HDMI интерфейс със съответния адаптер през MHL съвместимия microUSB порт. Таблетът работи с Android 4.1.2 (вече започна да получава ъпдейт до версия 4.2), а производителността се гарантира от четириядрен процесор Snapdragon S4 Pro и 2GB RAM.

Включени са познатите мултимедийни приложения на компанията за възпроизвеждане на музика и видео и за разглеждане на снимки плюс връзки към услугите на компанията за разпространение на мултимедийно съдържание, които обаче не работят в България. Лентата в горната част на основния екран е различна и в нея може да се поставят връзки към 4 любими приложения. Както и при другите таблети с Android, зоната за настройки и нотификации заема долния десен ъгъл на екрана. На разположение са познатите миниприложения, които можете да използвате върху основния интерфейс и които се активират от бутон в долната част на екрана. До него е и бърза връзка към приложението за дистанционно управление.

То се конфигурира лесно и трябва само да посочите производител на устройството и категорията, в която попада (главно устройства за мултимедийни забавления), за да започнете да го използвате. Има и опция за избор на това кои бутони се показват в приложението и зона, която позволява управлението на звука и смяната на каналите чрез жестове.

Като цяло производителността е много добра, но има моменти, в които се усеща много леко забавяне в работата на интерфейса. Това вероятно е с комплексен характер и се дължи на комбинацията от използван процесор, високата резолюция на екрана и софтуерните модификации на Sony. Все пак устройството се справя с лекота и с по-тежки приложения като Real Racing 3 и ще ви свърши работа и за игри освен за разглеждане на сайтове или други мултимедийни забавления. Все пак екранът реагира веднага на докосване (не и когато е мокър, но това е разбираемо), а приложенията се отварят почти мигновено. В тънкото устройство е поместена батерия с капацитет 6000 mAh, която осигурява около 9 часа време за автономна работа - ако го използвате в спорадични сесии, ще го презареждате на няколко дни. Имайте предвид, че пълното зареждане отнема около 6 часа.

Обзор

Без съмнение Xperia Tablet Z е най-добрият таблет на Sony, който показва на какво е способна компанията в мобилната сфера. Устройството комбинира различни технологии на японците в стилен, ултратънък и лек корпус, който е дори водоустойчив - уникална характеристика не само за таблетите с Android, но и изобщо за този клас устройства. Джаджата включва и интересни технологии като NFC и инфрачервен порт за контрол на домашна техника, а способният хардуер осигурява повече от добра производителност. Единственият минус, който бихме посочили, е високата цена, но все пак става дума за премиум таблет, за който е нормално да струва повече.

  • Вече го има таблета в секцията, браво Мобайл България. Сега за да не се пуска нова тема, защо не обедините тази тема с модела?:)
    Ванката