Toshiba AC100

Toshiba AC100
Миналата година Qualcomm ни представи нов клас ултрапортативно електронно устройство, което нарече с името смартбук. Задвижвани от процесор с ARM архитектура и разчитащи на Linux или други платформи, представителите на групата трябваше донякъде да се конкурират с популярните нетбуци, които комбинират х86 процесор с различни варианти на Windows и Linux. Донякъде, тъй като идеята зад смартбуците е да са нещо като допълнение към смартфоните, а благодарение на енергийно ефективните ARM процесори да могат да осигурят дълго време на автономна работа, пълен набор от безжични възможности, включително и постоянна 3G връзка, подобрена 3D производителност, компактни размери и ниско тегло. Сред основното им предназначение се посочваха способностите им за бърз достъп до електронна поща, Интернет и работа с офис приложения. Звучи ли ви познато? Изброеното до голяма степен описва таблетите, които тази година отново се завърнаха на пазара (след като не успяха в началото на хилядолетието) и започнаха да набират популярност благодарение на успеха на iPad. Таблетите до голяма степен предопределиха съдбата на смартбуците, което беше признато и от Qualcomm, но все пак до пазара достигнаха някои модели. Такъв е Toshiba AC100, който прилича на нетбук с пълноразмерна клавиатура и добавя и някои екстри като двуядрен процесор NVIDIA Tegra 2 за разширени мултимедийни възможности и разнообразни начини за комуникация и връзка с интернет. Устройството обаче използва Android като операционна система - платформата се чувства в свои води при смартфоните, но дали е готова да се справи с предизвикателството да задвижи и лаптоп?

Видео галерия

Апарат и управление

При първата среща Toshiba AC100 изненадва с размерите си. С тегло по-малко от 900 грама, устройството е необичайно леко и тънко, особено в сравнение с познатите ни нетбуци. Корпусът е изработен изцяло от пластмаса и на места се огъва, но няма нищо страшно. Въпреки това конструкцията на устройството е впечатляваща, а размерите го правят извънредно портативно. Забелязва се отсъствието на отвори за охлаждане, което е едно от предимствата при работата с ARM процесор и флаш памет. Върху корпуса са разположени HDMI изход за връзка с ТВ, два USB порта - един стандартен и един miniUSB, четец за SDHC флаш карти (до 32GB), Kensington порт за заключване и комбиниран порт за слушалки или микрофон. Върху долната страна са разположени стереоговорители, а освен това са добавени вграден микрофон и 1.3МР уеб камера. Наличието на USB обаче съвсем не предполага съвместимост с всички познати аксесоари - устройството разпозна 4GB флаш памет, но не пожела да разпознае външен твърд диск с NTFS файлове система. miniUSB портът може да послужи за връзка на устройството с компютър за трансфер на файлове. Устройството разполага с 16GB вградена и 512MB DDR2 RAM памет, а за работа разчита на двуядрения процесор Tegra 250 (от второто поколение на NVIDIA Tegra) с тактова честота 1GHz. Последното прави възможно възпроизвеждането на full HD видео и показването му чрез HDMI порта върху телевизор. Джаджата има 10.1" екран с резолюция 1024 x 600 пиксела, а безжичните възможности са представени от Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR и HSPA 7.2 mbps модем. Слотът за поставяне на SIM карта се намира под батерията. Това се отнася за модела Toshiba AC100-10G, тъй като има и варианти с по-малко вградена памет и без 3G модем. Клавиатурата е удобна и има минимално огъване, но тъчпадът понякога не реагира достатъчно добре.

Дисплей и интерфейс

Операционната система е Android 2.1 с допълнителни промени в интерфейса от Toshiba, а в близките седмици ще бъде предложен и ъпдейт до версия 2.2. Тъй като сензорен дисплей липсва, за управление трябва да разчитате на тъчпада или на бутоните за бърз достъп до различни от често използваните функции. Те се намират на мястото на реда с Fn бутони и включват такива за работа с мултимедийно съдържание, контрол на звука, яркостта на екрана и безжичните възможности, изключване на тъчпада, правене на екранни снимки и стартиране на браузър и клиент за електронна поща, както и отваряне на настройките на системата.

Интерфейсът е добре познат, а намесата на Toshiba не е толкова драстична. На разположение са 5 страници на основния екран за разполагане на уиджети и шорткъти към приложения, като има опция активният екран да се променя в зависимост от позицията ви. В тази "магия" не участва GPS приемник, тъй като такъв няма, а се използват SSID номерата на наличните безжични мрежи. В горната част на екрана отново има статус лента с часовник, батерия и индикатори за силата на мобилния сигнал. Добавеният от Toshiba интерфейс Home Menu има 4 панела (Applications, Widgets, Bookmarks и Settings), които организират различни приложения и връзки към предпочитани сайтове, а достъпът до тях става с кликване. Сред заредените предварително приложения са бета версия на Opera Mobile 10, Documents To Go, Evernote, Fring, Amazon MP3, FBReader за четене на електронни книги, файлов мениджър, мултимедиен плеър и Camangi Market, който трябва да замести липсващия Android Market. В него обаче има крайно ограничен брой заглавия, отсъстват и популярните, които можете да намерите в Android Market. Другите приложения на Google като Gmail и Gtalk също липсват. За работа с електронна поща е включен обикновеният e-mail клиент на Android. Все пак е възможно ръчно да инсталирате и друг софтуер за Android - например, след като копирате нужните APK файлове върху флаш памет. Има опция за изпращане на SMS съобщения (ако сте поставили SIM карта), а сред другите Android приложения са диктофон, контакти, будилник, калкулатор и музикален плеър. Последният поддържа UPnP, така че ще можете да слушате музика, съхранявана в локалната ви безжична мрежа.

Android е платформа, която разчита на управление чрез сензорен екран, и както можете да се досетите, създаването на вариант, който използва само хардуерни бутони и мишка, не е лесна задача. Забелязва се и при преминаването между панелите на основния екран - можете да направите това, като натиснете левия бутон на тракпада и провлачите мишката в съответната посока или използвате стрелките за посока върху клавитурата. Във втория случай обаче смяната на панела не става веднага, тъй като първо ще се премине през наличните върху панела икони и бутони. Щеше да е добре смяната на панела да става с жест върху тъчпада (не поддържа мултитъч), но това не е достъпно. Напълно логично не работят и клавишните комбинации (като CTRL+TAB за превключване на приложения или TAB за преминаване към следващия елемент от интерфейса), с които сме свикнали при работа с компютър, така че се подгответе да редувате често клавиатура и тракпад. Друг пример е липсата на drag and drop функционалност, например при работа с файловия мениджър. Всичко това се дължи на естеството на Аndroid и дори Тoshiba не е успяла да го преодолее. С продукт като AC100 е добре да оставите очакванията си настрани, защото получавате нещо различно от нетбук с Windows.

В някои отношения Android действа като спирачка пред разкриването на пълните способности на AC100, но това скоро може да се промени. Вече стартира проект ( http://ac100.gudinna.com/ ) за пускане на Ubuntu върху смартбука и макар че все още има много работа, докато стане годен за всекидневна употреба, нещата са обещаващи. Особено след като и Toshiba проучва възможностите за осигуряване на официална версия на платформата за потребителите на AC100. Остава въпросът дали с Linux ще се запази времето за автономна работа с едно зареждане и дали ще се използват способностите на Tegra 2.

Мултимедия, игри и приложения

Що се отнася до сърфирането в интернет, можете да разчитате на два браузъра - стандартния за Android и Opera Mobile 10. И двата не поддържат Flash съдържание, но поне има надежда, че първият ще се сдобие с тази функционалност след ъпдейта до Android 2.2. Все пак за гледане на клипове от YouTube има отделно приложение. Documents To Go е пробна версия и поддържа само разглеждането на MS Office документи. Вярно, можете да използвате и Google Docs, но преживяването не е особено комфортно чрез браузъра на Android, докато Opera Mobile се справя по-добре. Имайте предвид, че превключването между клавиатурните подредби - английска и българска по БДС, става с CTRL+SPACE.

В мултимедийно отношение се открояват възможностите на чипсета NVIDIA Tegra 2, който прави възможно плавното възпроизвеждане на видео с резолюция до 1080p. Тук обаче трябва да се направи уговорката, че се поддържат само форматите, които разпознава Android - това означава, че можете да отворите H.264, MP4, AVI и XviD видео, но не и популярния контейнер MKV. Вграденият плеър не поддържа показването на субтитри.

Батерия и мрежа

Изненадите продължават и при батерията. Според Toshiba едно зареждане може да ви осигури до 8 часа автономна работа и това е много близо до постижимото на практика. Освен това лаптопът може да изкара до седмица в стенбай режим и е готов за работа веднага след като отворите капака. За това са "виновни" енергийната ефективност на Tegra 2 и оптимизациите на Android за мобилна употреба.

Обзор

Toshiba AC100 е противоречив продукт, който можете да оцените най-добре, ако оставите настрани всички очаквания, които свързвате с нетбуците. Все пак портативността, времето за автономна работа и възможността за възпроизвеждане на HD видео са отлични, но едва ли може да замени нетбук с Windows или Linux, а по-скоро да послужи като допълващо устройство за работа с интернет (засега без Flash), електронна поща, четене на книги и мултимедийни забавления. Липсата нa Android Market също се усеща.