Velvet е стъпка напред за LG

Velvet е стъпка напред за LG

Още си спомням времето, когато флагманските телефони на LG изглеждаха интересно, а компанията не се страхуваше да експериментира с техния външен вид и функции. В началото тези опити бяха успешни - LG G3 и G4 бяха особено популярни устройства, но с модулния G5 нещата не потръгнаха.

След това компанията изгуби набраната инерция и отстъпи трудно спечелените пазарни позиции. Междувременно LG реши, че е време за ново начало, и го постави с новата серия Velvet, с която се разделя с познатите продуктови имeна G и V.

Дизайн

Несъмнено основната отличителна черта на LG Velvet е неговият дизайн. Компанията се е постарала в това отношение и устройството не прилича на останалите й досегашни предложения, макар че напомня на продуктите на други компании. Подобно на повечето от актуалните телефони Velvet е с конструкция от метал и стъкло, а освен това осигурява IP68 сертификация за прахо- и водоустойчивост.

Компанията обаче изтъква, че е ползвала 3D Arc дизайн, при който двете страни на телефона се извиват, за да се срещнат в лъскавата метална рамка. Това създава удобна за захващане форма, а освен това оставя усещането за по-тънък телефон, но вероятно повечето хора ще ползват телефона в калъф. Горната и долната част на рамката също са леко заоблени.

Върху горната страна се намира слотът за карти, a отдолу откриваме отворите за втория високоговорител, USB-C порт и стандартен жак за слушалки, но не очаквайте Quad DAC, какъвто има в други от телефоните на компанията. Върху дясната страна има бутон за включване, а отляво са тези за контрол на звука и за активиране на Google Assistant.

Задната страна изглежда по-интересно в сравнение с актуалните тенденции в телефонния дизайн, които включват все по-масивни зони за основната камера. За разлика от тях LG Velvet предлага камера, чиято форма е вдъхновена от природата и напомня на водна капка със своите подредени един под друг сензори. Освен това издаден над корпуса е само главният сензор, а останалите са скрити под предпазното стъкло.

Дисплей

Отпред посреща 6.8" P-OLED дисплей с резолюция 2460x1080 и съотношение 20.5:9, в който е вграден сензор за отпечатъци. Панелът е с извити страни и осигурява добро качество на изображението, но за жалост не поддържа опресняване с по-висока честота, което вече се предлага и от по-евтини устройства като OnePlus Nord и Realme 6. Това може и да не ви се струва важна екстра, но тя сериозно подобрява потребителското преживяване. Панелът има и капковидно изрязване за предната камера.

Същият панел, но с плоски страни, е включен и в един по-специален аксесоар. Става дума за Dual Screen, който представлява калъф за телефона с два допълнителни дисплея и за щастие в България се предлага в комплекта с телефона, защото цената му не е малка. Калъфът се поставя бързо, но свалянето му не е от най-лесните неща. Върху него има изрязвания за жака за слушалки и за говорителя, а освен това включва и допълнителни бутони. Аксесоарът се захранва от телефона, като се включва в неговия USB-C порт, а в долната му част има магнитен конектор за зареждане.

Върху предната страна е поставен и малък монохромен панел за бърз достъп до нотификации, дата и час и ниво на батерията, така че можете с един поглед да видите важното, без да се налага да отваряте калъфа. С него обаче размерите на телефона, който не е никак малък, се увеличават сериозно, което затруднява носенето му, така че едва ли ще се ползва много често. Иначе е възможно допълнителният дисплей да се завърти на 360 градуса и да застане зад телефона.

Аксесоарът позволява да отворите две приложения върху двата екрана, но има и възможност върху тях да се покаже и само едно. Компанията е включила и опция за създаване на бързи връзки, така че с едно докосване да стартирате две приложения. Аксесоарът определено подобрява възможностите за многозадачна употреба на телефона и вероятно ще допадне на потребителите, които често имат нужда да работят с повече от едно приложение.

Хардуер и производителност

Смартфонът използва сравнително стария чипсет Snapdragon 845, което означава, че няма 5G възможности, което и без това засега не е особено релевантно за нашия пазар. Телефонът има и вариант с по-новия Snapdragon 765G с 5G, но явно той е предназначен за пазарите с работещи мрежи от пето поколение. Към чипсета са добавени 6GB RAM и 128GB разширяема памет (чрез хибриден слот, заема се мястото за втора SIM карта), която може да се увеличи с още до 2 TB.

Snapdragon 845 може и да е на две години, но все пак е флагмански чипсет, така че осигурява необходимата производителност за плавната работа на системата. Като цяло всичко работи добре, анимациите са плавни, а превключването между приложенията във фонов режим става бързо. Не срещнахме проблеми и с игрите, които изпробвахме като Asphalt 9 и Clash Royale.

Устройството осигурява NFC възможности за безконтактни разплащания, Bluetooth 5.0 и всички останали неща, които очакваме от съвременен смартфон.

Софтуер и батерия

LG Velvet работи с Android 10, който е скрит под фирмения интерфейс на компанията. Компанията е променила много от външния вид на стандартната версия на платформата, но в повечето случаи намесата й не е прекалено дразнеща и интерфейсът изглежда приятно.

Налична е тъмна тема за цялата система, на разположение са различни опции за персонализиране на екрана в заключено състояние (always on display), а освен това можете да изберете дали инсталираните приложения да са организирани в отделна секция.

Можете да активирате управление чрез жестове или пък да ползвате класическите виртуални бутони, които могат да бъдат допълнително персонализирани. Компанията е добавила своя галерия, диктофон с разширени настройки, включително и със запис на ASMR звук, както и няколко други приложения, част от които могат да бъдат деинсталирани. Има и възможност за скриване на изрязаната част на дисплея с черна лента.

Устройството ползва батерия с капацитет 4300 mAh, която поддържа и бързо зареждане, но при нас не беше неговия търговски комплект, така че не успяхме да видим какво е включеното зарядно. Добавена е и опция за безжично зареждане, което работи и при поставен втори дисплей. Батерията е достатъчна за осигуряването на ден на работа и дори повече, ако сте пестеливи в употребата на телефонните функции.

Камера

Камерата отразява позиционирането на LG Velvet в горния край на средния сегмент, така че не очаквайте да ви впечатли особено. Основната е тройна и включва 48MP (f/1.8) главен сензор, 8MP (f/2.2) сензор с ултраширокоъгълна оптика и 5MP (f/2.4) сензор за боке ефекти, а тази за селфита е с резолюция 16MP (f/1.9). По подразбиране получавате снимки с резолюция 12МР заради технологията за комбиниране на 4 пиксела в един, на разположение е система за автофокус чрез фазова детекция, но няма оптична стабилизация.

Управлението на камерата е интуитивно, а преминаването между различните режими на снимане става с плъзване на пръст. Достъпен е и ръчен режим с достъп до различни параметри за желаещите да имат по-голям контрол над заснемането, а освен това е включен и нощен, който се нарича Night View. Включена е и опция за оптимизиране на кадъра с изкуствен интелект според условията, но тя има тенденция да засилва цветовете.

LG Velvet ще ви осигури снимки с много цвят и с висок контраст, макар че понякога изглеждат малко по-тъмни от обикновено. В изображенията има много детайли, но се забелязват и ефектите от алгоритмите за изостряне, които водят до леки ореоли около границите на обектите. Снимките с ултраширокоъгълната камера изглеждат добре, но съдържат по-малко детайли. На тъмно в кадрите се появява повече шум, а цветовете избледняват, но е интересно, че нощният режим не променя много нещата.

Устройството може да записва 4K видео с кадрова честота 30fps с основната камера, но с ултраширокоъгълната поддържа до 1080p / 30fps. Сред по-интересните опции е възможността за запис на ASMR звук, при който се усилват и най-малките звуци. През последните години ASMR - или звук, който предизвиква физическа реакция у слушателите, се радва на все по-голяма популярност, а в YouTube има изобилие от такова съдържание. Вероятно опцията е насочена именно към почитателите му.

Финални думи

LG Velvet е интересен телефон в портфолиото на компанията. С него корейците се опитват да рестартират мобилния си бизнес, но в същото време го предлагат на по-достъпна цена, която може да привлече повече потребители. Устройството предлага премиум водоустойчив дизайн и прецизна изработка, включва хубав OLED дисплей с извити страни и осигурява достатъчно мощен хардуер за безпроблемна употреба.

Освен това е снабдено с неща като жак за слушалки, стерео говорители и опция за допълнителна памет, с които все по-малко телефони от този клас разполагат. Няма да пропуснем и интересния аксесоар с допълнителен дисплей, който разширява възможностите за многозадачна работа, макар и да прави телефона още по-обемен. Батерията също се представя много добре.

Основните ни забележки са свързани с камерата. Щеше да е добре тя да предложи и телефото леща на мястото на сензора за боке ефекти, а освен това и от ултраширокоъгълната има какво да се желае по отношение на качеството и резолюцията. Компанията може да поработи и върху обработката на кадрите от основната камера, включително и върху нощния режим. В момента LG Velvet може да се вземе за 1299 лева в комплект с Dual Screen, което не е малко на фона на конкурентните предложения.