10 години от премиерата на iPhone

10 години от премиерата на iPhone

Точно преди 10 години на 9 януари 2007 година по време на конференцията Macworld 2007 в Сан Франциско Стив Джобс представи мобилното устройство, което не само промени съдбата на Apple, но насочи технологичния сектор в съвсем нова посока. Става дума за първото поколение на iPhone, което предизвика истинска вълна от иновации сред останалите компании и в крайна сметка застана в основата на огромния пазар на смартфони, който познаваме днес. Пълен запис от представянето може да видите под текста.

В интерес на истината по днешните стандартни трудно бихме определели първия iPhone като революционно устройство – в началото липсва поддръжка на приложения, възможност за работа с MMS съобщения, функция за копиране и вмъкване на текст и много други, но с няколко софтуерни ъпдейта компанията запълни празнините. Хардуерът на iPhone може да ни изглежда античен, а по това време Nokia му отговори с един от най-популярните си модели със Symbian – N95, който беше представен през есента на 2006.

Продажбите на iPhone в Щатите започнаха няколко месеца след премиерата (на 29 юни 2007) и бяха съпроводени с огромни опашки от желаещи да се сдобият с устройството, което беше описано като комбиниращо три продукта. Според Стив Джобс в него са събрани широкоекранен iPod със сензорно управление, революционен мобилен телефон и иновативно устройство за интернет комуникация – описание, което все още приляга добре на преминалия през многобройни ревизии iPhone.

10 години по-късно от iPhone са продадени над 1 милиард броя, а Apple посочва, че бързо се е разраснал до революционна платформа от хардуер, софтуер и услуги и вдъхновил появата на други продукти като iPad и Apple Watch. Тази година ще очакваме с особен интерес новините от Apple, защото вече има много слухове, че компанията ще се опита да отбележи юбилея с пускането на специален модел, в който ще се опита да добави множество иновации. “През първото си десетилетие iPhone постави стандартите за смартфон, но ние едва сега започваме. Най-доброто предстои”, заявява изпълнителният директор на Apple Тим Кук.

И като бонус ето как преди 10 години сме отразили премиерата на устройството.

Източник: Apple

 • Чета две теми и се чудя на теб ли да вярвам или на тях: Групата Samsung обяви, че очаква най-добрите си тримесечни резултати в последните три години, съобщава Financial Times. Финансовите щети от скандала с телефоните Galaxy Note 7 са били компенсирани от все по-силния бизнес с процесори и дисплеи. Приходите от тях са се увеличили с 50% през последното тримесечие на годишна база. През миналата година Apple не е успяла да изпълни поставените цели за продажби и оперативна печалба, което е довело и до намаляване на заплатата на изпълнителния директор на компанията Тим Кук. Това става ясно от подадените от Apple документи в американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), които разкриват, че продажбите от 215,6 милиарда долара са пропуснали поставената цел с 3,7%, а печалбата от 60 милиарда долара е била с 0,5% по-малко от зададеното. Нещата не са такива каквито бяха и няма как да се върнат обратно / не можем да върнем вече Стиви в компанията да я спаси отново /.
  iavorski
 • [Quote]Леле, той хейтът срещу Епъл и Айфон не бил от вчера, десет години не е спирал! [/Quote] Като гледам имената на участниците в първата дискусия, не само хейтърите, но и лизачите имат 10 годишен юбилей (yes)
  LegolasElf
 • Преди 9 години състудент донесе първия Iphone. Толкова по-леко отвори pdf файл и направи снимка от тогавашния ми HP IPAQ 514, че се впечатлих много. Но ми беше скъп. Година -две по-късно друга състудентка показа HTC Tattoo. За 700 лв, разбрах, че това ще са бъдещите масови смартфони. Но имаше още доста бъгове. Bluetooth-тът му се свързваше с друг Андроид. А Андроиди почти нямаше тогава. Още година -две по-късно първият ми Андроид за $100 - клонинг на Eken m009s процесор Via wondermedia 800 mhz, 256 ram, Android 2.2 без play store. После се появи Rom c 2.3 и play store, но още не съм го сложил. Бавничко, но виждах какъв голям потенциал има. Fast forward to today с бърз Андроид 7.0 всичко е супер, Но [B] Стив Джобс с Iphone принуди всички да се променят, което е чудесно.[/b]
  tzincbg
 • Аз имах впредвид, когато снимаш от самите приложения, или път качваш клип го компресира до неузнаваемост. Прилложенията иначе си работят добре. При Айфон можеш също да инсталира Инстаграм++ които е много и в пъти по-добър от ОГ-то, и то без джеилбрейк да е нужен. Също и приложения за ЛайвТв и други неща. Както и да е, да не става Андроид може това, Айфон това. Аз изразих моето лично мнение, за моето ползване - Айфон е по-удачния избор. :)
  sladyrko
 • Чувам и други истории за млади хора, развили рак от работа с много много компютри, но може да е просто съвпадение/conformation bias. Лекуването на рак с билки наистина може да забави реално лечение, ракът да напредне и прогнозата да се влоши. Само че при рака на панкреаса и да почнеш на време лечение, прогнозата пак е лоша и почти не помага. В този смисъл наглед ирационалното решение на Стив за билки всъщност е умно - нека пробваме неизвестното, неизследването - може пък да уцелим. Според някои хора в медицинските среди обаче, лекуването с билки е било параван за медиите. Всъщност Стив е плащал милиони $$ месечно на имунологична лаборатория да изработват нови и нови антитела за непрекъснато изменящия се тумор. Така е изкарал години вместо месеци, колкото изкарват други с рак на панкреаса, а не, че туморът е бил по-рядък. Буквално животът му е зависел от това Iphone да успее според тази теза. Затова е дал най-доброто от себе си за него.
  tzincbg
 • Зa instagram пробвай OG insta+ . Има zoom на снимките и download. Ето тази свобода на Андроид обичам. За камера опитай Camera FV 5 И MX CAMERA PRO. Има настройки за уникални снимки и клипове. С Tubemate може да сваляш YouTube клиповете, а с Mobdro да гледаш най-известните световни tv безплатно.
  tzincbg
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Series_90_(software_platform) Symbian S90 май това е трябвало да бъде 1-вия тъчов телефон :D (Nokia 7700) 2003 http://www.mobilebulgaria.com/mobiles/217/nokia-7700
  stanchev36
 • Бих се върнал на Apple без да се замисля. Най-вероятно с 8-цата ще стане. Липсват ми постоянните ъпдейти, по-добрите приложения, и ОС-то въпреки, че и там има някое друго бъгче, поне се отстранява със следващия ъпдейт (до 2 седмици). Заради многото телефони (модели) девелъпарите явно не могат да оптимизират приложенията си както трябва. Инстаграм И Снапчат, дори ФБ месинжъра новото Май Дей, качеството на снимане на клипове е на години зад Айфоня. Андроид опрелено има много плюсове, но с минусите на Apple по-добре бях. Ама нищо, малко разнообразие не вреди. Дойдох, видях, тръгнах си пак към Ябълката Надявам се и с iOS 11 да добавят нещо интересно. На мен единствено и честно казано, само ми липсва там да можеш да сменяш теми/икони. Всеки ден да гледаш едни и същи супер писва. Едно подобие на Анемон или Уинтър Борд от джеилбрейк туиковете ще реши всички проблеми. Или поне моите :) П.С: Друг плюс е, че всяка седмица едно платено приложение е безплатно, често има доста добри попадения. Те и Гугъл имаха, но явно там алчноста е надделява и го спряха. :)
  sladyrko
 • [Quote]това което на този етап юзърите на андроид няма как да разберат.[/Quote] В интерес на истината в края на миналата година си уеднаквих версията на ОС-а (ММ 6.0) на всичките ми у-ва (смартфон, таблет, лаптоп, set-top box и т.н.) и не виждам какво може да ми предложи прехвалената ви екосистема освен ограничения... (whistle)
  PoceH_BS
 • Тази рядка форма на рак на панкреаса е практически нелечима, не знам какви глупости дрънкате изобщо. Лично много съм доволен от създадената Епъл екосистема, прекрасен е прехода между различните им устройства, това което на този етап юзърите на андроид няма как да разберат. Може би ако притежават хромбук, ще е нещо подобно, но не съм запознат изобщо.
  mr_j
 • Не пишете глупости, никой не е убил Стив Джобс, той си беше откачен от самото начало и се опитваше да лекува рак, с билки и други такива неща, ако се лекуваше нормално можеше все още да е жив, но твърдо отказваше. Да казвате, че е убит е толкова абсурдно, колкото и че американците сами са си бутнали близнаците. Не във всичко трябва да се търси конспирация. И да, беше велик човек.
  IPS_IPS
 • Нали знаеш, че има 10 годишно споразумение, което е между тях и практически и двете могат да си копират...
  NickRey
 • iPhone проправи пътя но вече конкуренцията го задмина. В повечето случаи иновациите навлизат след като вече ги има в Андроид. Обикновенно не са събраи в един смартфон но са вече съществуващи. След смърта на създателя в момента iPhone лежи само на стари лаври и това си личи по продажбите. Да не споменавам че 90% от пазара се държи от Андроид.
  nikito_blend
 • [Quote]Жалко че си отиде толкова млад , какво ли още щеше да сътвори[/Quote] Обществена тайна е, че го убиха ;) Потърсете малко инфо в нета и ще намерите поне 2 интересни, но непопулярни книги по темата ;)
  Blue Sky
 • (yes) Този човек направи история , първо с персоналния компютър , и оперционната система използваща мишка . Ай фонът беше естествено продължение на визионера Джобс . Докато ние се възхищавахме на Nokia N95 , той разби традиционният пазар и играчите в него . Жалко че си отиде толкова млад , какво ли още щеше да сътвори ....
  niki01sz
 • Евалата на Стийв Джобс и компания за първия айфон, безспорно промени цялата мобилна индустрия.(yes) Въводоха много добри неща през годините. Макар, че от времето след Стийв Джобс, по-скоро не се сещам за нещо особено интересно. За съжаление в последните години по-скоро си експлоатират популярността. Не че нямат потенциал, просто така ги устройва. Бутат си един стар дизай камара години, който определено не е адекватен на съвременните тенденции. Но може би някой фен ще ми обясни, колко е модерно да имаш дебели рамки около дисплея.
  board
 • Дизайна на последните им телефони е на HTC, не е техен. HTC M7. За бързина също не е абсолютно вярно. Нов андроидски флагман (samsung s4,s5,s6, htcm7,m8,m9...) е по-бърз в момента на излизане от най-новия iphone. Едва последния iphone7 може да се конкурира като бързина с андроидите, наистина е страхотен. Iphone вървеше по-гладко и по-плавно и след около година можеше да стане по-бърз.
  josipz
 • Леле, усещам, че тази статия ще предизвика библейски потоп от коментари до няколко часа, особено след първия "експертен". Хайде и аз да не разсипвам още повече керосин из нея :D:S...
  MEnergy
 • Факт. (не се връзвайте на провокацията му)
  Blue Sky