12% ръст в доставките на умни часовници за тримесечието

12% ръст в доставките на умни часовници за тримесечието

Компанията за пазарни анализи Canalys представи проучването си за доставките на умни часовници през първото тримесечие на годината. За този период са доставени 14.3 милиона броя, което представлява ръст от 12% на годишна база.

Пазарен лидер е Apple, която е доставила 5.2 милиона устройства и има дял от 36.6%, но отчита сериозен спад от 13%. Общият брой потребители на платформата WatchOS достига 70 милиона души. Очаква се, че през следващите три месеца общите доставки на Apple Watch ще достигнат 100 милиона броя.

На втора позиция е Huawei, която бележи впечатляващ ръст от 113% до пазарен дял 14.9% и доставени 2.1 милиона часовника. Следват Samsung с 1.8 милиона доставки и 46% ръст, Garmin с доставени 1.1 милиона устройства и ръст 39% и Fitbit, която бележи спад от 21% до 0.9 милиона доставки.

Под една трета от продажбите за периода са реализирани в Северна Америка, а спадът при доставките на часовници на Apple се отдава на по-голямата популярност на слушалките AirPods. Huawei традиционно се представя добре в Китай, а там доставките на този тип устройства скачат с 66%. Компанията предлага агресивно моделите си в комплект с новия си флагман, включително и в България.

В Китай се отбелязва скок на устройствата с клетъчна свързаност, като са доставени 2.5 милиона такива часовника. Очаква се пазарът там да продължава да расте на фона на положителното развитие на икономиката, както и сериозен натиск от местните производители като Huawei, Xiaomi и Oppo.

Източник: Canalys