Заразени приложения в Google Play са били изтеглени над 335 милиона пъти

Заразени приложения в Google Play са били изтеглени над 335 милиона пъти

През септември експерти, занимаващи се със сигурността, са открили в магазина Play Store общо 172 инфектирани приложения, които са с над 335 милиона изтегляния. Данните, които са систематизирани от експерта на ESET Лукас Стефанко, показват, че при малко над 300 милиона от изтеглянията се касае за случаи на инфекции от типа „Adware“, които показват нежелана реклама.

Сред другите често срещани случаи са такива на спам, скрити реклами, платен абонамент чрез SMS и др. Общият брой на инсталирания е отчетен към момента, в който експертите са открили наличието на зловреден код, като най-вероятно през изминалия месец този брой се е покачил драстично. Добрата новина е, че най-опасните случаи са отстранени своевременно от Google.

Стефанко проследява наличието на зловредна дейност в Play Store ежемесечно, като разчита на информация от собствени проучвания, публикации в блогове, Twitter и анализи от членове на общността на киберсигурността. Данните за юли показват наличието на 205 инфектирани приложения, които са инсталирани над 32 милиона пъти.

Оферти на деня

 • То не е лошо да имаш много приложения, но да осъзнаваш какво сваляш и на какво даваш достъп до информацията си.
  mishobehar
 • -
  npet
 • Има хора си вкарват имената и паролите по всякакви сайтове, ужас е.
  tzincbg
 • Какво им се връзвате на такива новини.
  Вече самите игри и приложения са генератори на реклами. Явно им пречат реклами, които не минават през джоба на Гугъл. Същото важи и за iOS.
  Да, ама често в тия мощни реклами, които плащат по-добре на разработчиците, се крият и вируси...
  tzincbg
 • Именно. Кликаш, зарежда ти в браузъра, мислиш си, че е сайта на нап, на банката, на пейпал, ама всъщност не е.
  tzincbg
 • -
  npet
 • Ако така се инсталира на поразия всяка глупост, нищо не може да те спаси. Дори да си с айфон ще се вържеш за фалшива награда и ще пратиш пари или ще кликнеш на фалшив линк на банката и заминаха парите, трябва си компютърна култура.
  tzincbg
 • -
  npet
 • Време е хората да се осъзаят колко лесно им крадат цялата информация. Всякакви емоджи клавиатурки, гифове, селфи филтри и т.н. са АД за privacy-то!
  mishobehar