2004 - мегапикселовата година

2004 - мегапикселовата година
Още една година отмина и е време за традиционния обзор, който, поради естеството на mobilebulgaria.com и, разбира се, нашите предпочитания, ще е с технологична насоченост.
Няма да е пресилено, ако кажем, че 2004 година мина под знака на мултимедията. Мултимедия под формата на все по-големи и качествени дисплеи, вградени камери с висока резолюция, памет, достатъчна за събиране на няколко часа музика, и разширителни слотове за допълнителна памет (общa памет над 1GB). Започна да расте и популярността на "умните телефони", на които експерти предричат все по-светло бъдеще, засилва се конкуренцията и между производителите на операционни системи: Windows Mobile и Palm OS набират скорост, а разработките, базирани на Linux решения, се радват на успех в Азия.
Nokia успя да изпълни плана си за тази година и отново заля пазара с различни модели за всички потребителски групи. Открояват се дългоочакваната нова смяна на серията Communicator - Nokia 9500 и 9300, 3G телефонът 6630, сгъваемият 6260, мултимедийният 7710 и екстравагантният 7280.
Качествени снимки, атрактивен дизайн, лесни за използване, вдъхващи доверие у потребителя - това е линията, която Sony Ericsson следва при продуктите, представени през изминалата година. К700 беше първият от линията телефони, съчетаващи дизайн на мобилен телефон и на цифров фотоапарат. След това дойдоха Р910, включващ пълнофункционална QWERTY клавиатура, S700 и хитът в средния клас K500.
Въпреки проблемите Siemens също успя да предложи няколко модела, завоювали бързо сърцата на феновете. Ударо- и водоустойчивият M65, аналогичният като възможности CX65, S65, снабден с мегапикселова камера и слот за памет, и уникалният бизнес телефон SK65, снабден с пълноразмерна клавиатура и поддръжка на BlackBerry електронна поща.
С средата на годината Motorola предизвика истински фурор в специализираната преса с представянeто на ултратехнологичния и ултратънък RAZR, последвал снабдения със стереозвук и разширителен слот E398, A630 с QWERTY клавиатура, V80 и др.
Samsung традиционно има силни позиции, които през изминалата година се засилиха дори още повече. Компанията представи и първия телефон с 5-мегапикселова камера, трябва да се споменат още и мултимедийният P730, D500 - първият за корейците с Bluetooth, разполагащ и с близо 80MB вградена памет, i700 с Windows Mobile 2003 и др.
Sharp също завоюва стабилни позиции в Европа с пускането на първия мегапикселов телефон на Стария континент - GX30, последван и от двумегапикселовия TM200.
2004 си отива и с обещанието за раздвижване на телекомуникационния пазар у нас - след различни съдебни пречки БТК спечели лиценза за трети GSM оператор. Изграждането на мрежата върви с пълна сила с оборудване от китайския телекомуникационен гигант Huawei и по последна информация изискваното от лиценза покритие ще е готово преди 1 април. Междувременно Комисията за регулиране на съобщенията обяви, че ще предостави три лиценза за UMTS мрежи, а желаещите, както се оказа, засега са петима, сред които шведска и английска компания.

И накрая - весели празници от екипа на MobileBulgaria.com! Дано следващата година бъде още по-успешна за всички и изпълнена с повече технологични изненади от настоящата.