2018 – годината на скъпите и крехки телефони

Времената на пластмасовите флагмански телефони отминаха безвъзвратно и вече е немислимо да се появи модел от висок клас, който е без конструкция от метал, стъкло или дори керамика. Всички очакваме от премиум моделите по-качествени материали на изработка и в това няма нищо необичайно, защото и без това трябва да платим сериозна сума, за да се сдобием с най-доброто от Apple, Samsung, Huawei, HTC или Sony. През годините предпочитанията на производителите към стъклото и метала бяха почти изравнени, но по всичко личи, че тази година този баланс ще се промени в полза на стъклото.

Ако се огледате, ще видите, че почти всички нови флагмански телефони залагат на стъклени задни панели. Така смартфоните от висок клас не само станаха по-скъпи, но вече са значително по-чупливи, което на свой ред означава, че трябва да се подготвим за по-големи разходи за ремонт след инциденти, в които е замесено земното притегляне. От началото на годината така нареченият дизайн “стъклен сандвич”, който включва два стъклени панела и междинна метална рамка, се появи в премиум моделите на компании като HMD Global (Nokia), Samsung, Sony, Huawei и Asus. Скоро очакваме тази комбинация от материали да намери място и в новите флагмани на LG, HTC, Motorola и OnePlus.

По-късно през годината и Apple ще разшири портфолиото си от телефони със стъклени гърбове, но се говори, че освен тях ще има и модел с метален корпус. Признаваме, че стъклото изглежда много ефектно – достатъчно е да хвърлите поглед към телефоните на Samsung, Huawei и HTC, за да видите онази игра на светлината, която постоянно променя цвета на телефона. Стъклото улеснява работата на различните безжични функции на устройствата и позволява добавянето на възможност за безжично зареждане, но засега тя все още е сравнително слабо разпространена. С това сякаш се изчерпват плюсовете на стъклото като конструктивен материал.

От друга страна, можем да се сетим за много повече минуси. За разлика от металните панели, които при падане просто ще се подбият или надраскат, стъклените им аналози почти със сигурност ще се счупят, което може да доведе до сериозни разходи за ремонт. Да не говорим колко отпечатъци от пръсти задържат и колко лесно се покриват с драскотини, а освен това са толкова хлъзгави, че устройствата могат да се разходят по повърхността, върху която сте ги оставили. Много често тази разходка също завършва с падане – това вече ни се е случвало многократно, но за щастие без щети.

Справянето с масовата употреба на стъкло като материал на задния панел включва инвестиция в качествен калъф, което значително може да увеличи шансовете на телефона да се измъкне невредим от евентуално падане. От друга страна така ще се лишите от възможността да покажете на околните ефектния дизайн на устройството, в чиято разработка производителите сигурно са вложили милиони долари. Няма пълно щастие, но се надяваме догодина тенденцията да се обърне и металните конструкции отново се върнат на мода.

 • Нали трябвя да сме консуматори - без 5 лева в джоба, но със лъскава купчина трошлива ламарина на изплащане, телефона за заплата и половина на изплащане и т.н. А защо мислиш, че всички, които имат скъпи неща, са ги взели на изплащане и заплатите са им ниски? Айде стига с тези комплексарски изказвания.
  Apple_fan
 • [Quote]Докато Huawei GX 8 беше в страничния джоб на къси дънкови гащи и така не разбрах как получи бая деруга ![/Quote] Ключове, монети... Вече всичко се прави с по-кратк живот. Нали трябвя да сме консуматори - без 5 лева в джоба, но със лъскава купчина трошлива ламарина на изплащане, телефона за заплата и половина на изплащане и т.н.
  velnsl
 • Имаше едни леки скъпи CD плеъри на Сони с магнезиев корпус. Това ще е яко.
  tzincbg
 • Добри са си телефончетата , според сглобката и материалите ! В петъка Redmi note 4 3/32 го изтърва детето на плочките - падна на екрана -- нищо му няма , даже драскотина ! Със фабричния протектор е все още ! Doogee Y6 Max бая масивен телефон, го изпуснах на ламината още първата вечер та подскочи - ми пушка е ! Също Alcatel Idol 3 2/32 съм го изпускал поне 4 пъти по камъни и асфалт ... - също е без никакви белези и никакво забавяне ! Докато Huawei GX 8 беше в страничния джоб на къси дънкови гащи и така не разбрах как получи бая деруга !
  kan4oto72
 • Корпус от дърво е първобитно, от метал варварско, от пластмаса преболедуваната болест на ширпотребата. Настоящето и обозримото бъдеще е стъкло. И се надявам скоро на нещо подобно: http://digitalspyuk.cdnds.net/15/24/768x576/gallery_tech-futuristic-smart-phone-generic.jpg Щом по sci-fi филмите са все с такива, значи се е случило в бъдещето. ;)
  kpo
 • [Quote]Залагам на металните корпуси![/Quote] И аз съм за.
  Вито
 • Залагам на металните корпуси!
  Vince Beneff
 • Не мисля, че ще се спрат на този вариянт с дървесината. В крайна сметка, отиваме към огъващи се екрани и изцяло стъкло, си мисля...
  Tadj
 • Вместо пластмаса ще се напише "висококачествени карбонови нишки", както пише на тенис ракетите и готово - става премиум.
  tzincbg
 • Е нали не искате "евтини пластмасови", трябва материалите да са "премиум", ама то и дървото е полимер.. :D
  TrEnIoRa
 • Поликарбоната беше. Всичко си беше на 6. Не се подбива, не се драска. Ама на кого (производител) му трябва? Трябва да се драска, да остават следи от пръсти и най-вече ДА СЕ ЧУПИ.
  geleto_
 • Само, че кое ще предпочетат производителите? При падане да се чупи телефона и съответно го носиш на ремонт/купуваш си нов или супер здрав, който при падане да няма щети. Така, че въпросната супер дървесина ще остане без практическо приложение (поне към момента).
  centur