23.4 милиарда долара са изхарчени за мобилни игри и приложения през първото тримесечие

23.4 милиарда долара са изхарчени за мобилни игри и приложения през първото тримесечие

С налагането на по-стриктните мерки за социално дистанциране и препоръките към хората да си останат вкъщи, търсим все повече нови начини за забавление. Един от тях е чрез мобилните игри и приложения, а проучване на фирмата за анализи App Annie показва скок в използването на приложения от този тип.

През първото тримесечие на годината потребителите са изхрачили над 23.4 милиарда долара за приложения. Това според компанията е рекордно постижение, като 15 милиарда долара от тях са били платени за приложения от Apple App Store, а през Google Play – 8.3 милиарда долара. Това представлява 5% скок на годишна база и за двете платформи.

За приложения, различни от игрите, са изхарчени 35% и 15% от тези суми през съответно App Store и Google Play. През тримесечието потребителите са платили 16.7 милиарда долара само за игри. Най-големите потребители по региони за iOS са САЩ и Китай, а при Android са САЩ, Япония и Южна Корея.

Потребителите с Android са изхарчили най-много за игри и приложения за забавление и социални мрежи. При iOS хората плащат най-много за игри и приложения за забавления и редакция на снимки и клипове. Челната тройка по изхарчени пари включва Tinder, YouTube и Netflix.

През тримесечието се отчитат 31 милиарда нови изтегляния на приложения, което е с 15% повече спрямо предходното тримесечие. Google Play отчита ръст от 5% до 22.5 милиарда изтегляния, а в App Store ръстът е от 15% до 9 милиарда изтегляния. 55% от приложенията, изтеглени през Google Play, не са на игри, а в iOS този процент е 65%.

Най-големите пазари за Google Play са Индия и Бразилия, което е очаквано предвид мащаба на страните и достъпа до евтини смартфони с Android. За iOS най-големите пазари по отношение на изтеглянията са Китай и САЩ.

Ръстът при изтеглянията на мобилни игри достига до 20% на годишна база и 30% спрямо предходното тримесечие – до 13 милиарда. 10 милиарда игри са свалени през Google Play, което е ръст от 25% на годишна база, а при iOS скокът е от 25% до 3 милиарда изтегляния.

Сред другите категории, в които се отчита значителен ръст на свалянията, е и тази за здраве и фитнес – с 40% и 30% съответно за Android и iOS. При приложенията за обучение ръстът е от 35% и 40%, а в тези за бизнес – 30% и 35%.

Източник: App Annie