Коронавирусът заплашва лидерството на Корея при 5G технологиите

Разпространението на новия коронавирус води до редица негативни икономически последствия, включително и в Южна Корея. Преди година два от големите оператори в страната, SK Telecom и KT, пуснаха първите в света 5G услуги за крайни потребители, а Samsung е сред лидерите по доставки на 5G смартфони.

След доста добрия първоначален старт обаче се появи коронавирусa и с него започна да се стопява ентусиазмът около новото поколение мрежи. Потребителите се двоумят за покупка на по-скъпите устройства, а търговец от Сеул споделя, че във времена като днешните смяната на телефона не е сред приоритетите на хората.

Продажбите на серията Galaxy S20 са с 30% по-слаби от тези на предходното поколение, споделя за Reuters представител на местен оператор. Негативното развитие може да се отрази и на други производители, които разчитат на новата технология за постигането на повече продажби. Подобни надежди има и Apple, която престои да пусне първите си 5G модели по-късно през годината.

През февруари корейските телекоми отчитат около 400 000 нови потребители на 5G мрежите си, което все пак е ръст спрямо предходния месец, когато са добавени 290 000 абонати. Въпреки това анализаторите отчитат, че резултатите са далеч по-слаби от очакваното.

След силния месец август се наблюдава негативна тенденция, като операторите ограничиха разходите си за маркетинг, а и потребителите изразяват недоволство от проблемите с мрежата и липсата на специфично съдържание. Според анализатори телекомите трябва да разчитат на нови субсидии, за да възстановят търсенето.

Samsung стартира добре с продажбите на 5G смартфоните си в Корея, като очакванията бяха, че успехът ще се прехвърли и в САЩ и Европа преди дебюта на новото поколение iPhone. Заради появата на коронавируса обаче тези планове няма да се осъществят, споделя анализатор за Reuters.

Заради забавянето в развитието на 5G мрежите на заден план остават и плановете за въвеждането в по-широк мащаб на редица нови технологии. В това число са автономните автомобили и автоматизираните фабрики. Испания, Италия, Франция и Австрия вече отложиха търговете за разпределение на 5G честотите.

На фона на всичко това в Китай се очаква продажбите на 5G устройства да възстановят позитивния си ход през второто тримесечие. Това със сигурност ще се отрази позитивно на компании като Huawei, споделя Том Канг, анализатор в Counterpoint. Xiaomi също очаква добри резултати след справянето със заплахата от коронавируса в страната.

Samsung обаче има доста ограничено присъствие в Китай и разчита на представянето в други региони, но епидемията обърка плановете на компанията. Някои търговски вериги в САЩ вече дори предлагат до 20% отстъпка при онлайн покупка на модели от серията Galaxy S20. В опит да увеличи продажбите си компанията планира да пусне в Корея по-достъпни 5G смартфони като A71, който по данни от източник сред телекомите би трябвало да се появи през първото полугодие.

Източник: Reuters