3D сензорите ще станат масови в смартфоните догодина

3D сензорите ще станат масови в смартфоните догодина

3D сензорите масово ще заместят сегашните сензори за отпечатъци през следващата година. Такава е прогнозата на тайванското онлайн издание DigiTimes, която се базира на източници от индустрията. Очаква се Huawei, Xiaomi и Oppo да предложат такива решения в своите модели от високия клас още през 2018. Големият проблем в случая е, че малко компании разполагат с научния ресурс сами да разработят технология от типа на Face ID. Именно поради това от DigiTimes прогнозират, че компаниите ще търсят готови интегрирани решения, за да могат да не изостават твърде много от хората на Тим Кук.

Препоръчани оферти

Вече стана ясно, че Qualcomm разработват съвместно с Himax Technologies и Truly Opto-electronics подобни решения, които ще могат да се използват от всички желаещи. Според информацията на DigiTimes Qualcomm осигурява алгоритмите, Himax са отговорни за оптиката, NIR сензорите и проекторите, докато Truly Opto ще осигури асемблирането на готовите модули. Предполага се, че компании като Oppo и Xiaomi вече тестват предложената разработка и скоро ще я въведат в употреба в своите телефони. Предполага се, че в създаването на такива сензори участва и компанията Largan Precision, която е основен доставчик на модули за камерите на Apple.

Източник: DigiTimes

 • Колеги, всичко на смартфоните си е лично Ваше. Не мога да повярвам, че след като се изръся с 2000 лева за айфон или хуявей не плащам пълната цена и дори предостатчно за тези 150 грама пластмаса, дето след година-две или до първото изпускане на цимента ще са се разпаднали на съставните си части. За тези пари мога да си направя ремонт на апартамента , да си обзаведа кухнята или да платя за животоспасяваща операция. Вижте астрономическите приходи на гугле от андроид, описани в делото с Оракъл. Вместо това си давам парите за нещо което 24/7 ще ме следи и записва и всичко мое, което джаджата открадне, ще бъде използвано срещу мен. Точно за това имаме защита на личната информация. Не е ОК да гепиш нещо, което не ти принадлежи. Личните данни са си лично мой. Закона ги защитава със солидни наказания за крадците. Аз не се отказвам от моето си и не е приемливо някои да ми го гепи. Търся законовата защита на правата си. Нещо нередно да има тук? Защо мен да ме обират противозаконно , а аз да не мога да се защитя или отвърна на крадците. Защо крадеца да се оправдава с това че той краде, защото може да краде , а пък аз съм будала и не мога, или че аз имам нещо да крия , след като се притеснявам от това че ме е обрал?
  A4i
 • Ами може да решим да ползваме смартфон със Sailfish OS напр. Или такъв без google services и само приложения с отворен код от f-droid, с всички излишни разрешения блокирани и с firewall. Зависи за кого и какво работим, но за да направим такъв избор, първо трябва да сме информирани за какво става въпрос.
  tzincbg
 • Защо не се откажете от смартфоните си ? Това, че предупреждавате ще повлияе ли на някой ? Пожелавам Ви успех в борбата за правда и свобода :) Вие сте абсолютно прави, а аз съм просто заблуден :;)
  Боби13
 • Е от следващата година влиза в сила GDPR, което доста силно ще ограничи гугълите и другите събирачи на всякакви данни, поне за европейските потребители.
  kapron
 • Идеята не е да се върнем в гората. Идеята е да предупреждаваме, да доказваме, да изваждаме на светло, за да се намали риска от злоупотреби.
  tzincbg
 • Да, такъв е живота ... цветен. Интересно е как мнението на хората (по някой казус) се сменя много пързо на 180 градуса, когато им се случи лично на тях :D Тогава друга песен запяват :D
  pp122
 • За теб посочените неща може да са проблемни, но за мен не са. И колкото да не Ви си иска нещата вървят в тази посока. И защо винаги трябва да гледаме за лоши примери. Хората катастрофират, умират от това, но не престават да карат автомобили, порязват се с нож, но го ползват, страхуват се някои от информацията, която може да се научи от мобилните им устройства, но ги ползват. Такъв е животът... цветен, а не само черно-бял (beer)
  Боби13
 • Никой не ти говори за световна конспирация с извънземни, рептили,масони и подобни щуротии. Говорим за много по-реални неща: Ако напр. се регистрираш за local guide в Google maps, ще видиш, че с малки грешки ще те пита по-късно да дадеш ревю точно за местата, в които си се задържал известно време - напр. супермаркет. Тази точност е стряскаща. Получаваш реклами точно за неща, които си търсил или говорил пред Amazon Alexa да кажем. Супермаркет служителите разбират, че си бременна, по използването на картата им за отстъпки преди баща ти: https://www.google.bg/amp/s/www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/02/16/how-target-figured-out-a-teen-girl-was-pregnant-before-her-father-did/amp/ Може да се предвиди протест и да ви бъде попречено: https://www.google.bg/amp/s/www.theverge.com/platform/amp/2017/6/28/15882272/twitter-riot-predict-faster-than-police-cardiff Разбира се, че нещата не са само черни. Може да се предвиди риск от заболяване, престъпност,риск от изпадане от училище, нелогични обороти/криене на данъци напр. и да се вземат мерки. Не винаги адекватни, за съжаление. Напр. често проверките за лошите резултати в училище водят до изкуствено завишени оценки, тотално отпадане на желанието да се учи и още по-големи провали на матурите и/или интервютата за работа в последствие...
  tzincbg
 • Грандиозните открития които виждаш са факт от години във военната индустрия.
  Вито
 • Май някои от Вас просто няма нужда да използват съвременните мобилни технологии... Любителите сте на световната конспирация.Никой не Ви задължава да ги ползвате и за Вас ще е достатъчна Нокиа 3310, но и оттам могат да събират информация ;) Ужас и тогава какво правим ? Спрете се и се осъзнайте. Отдавна сме в 21 век и тепърва предстоят грандиозни и то революционни скокове в развитието на технологиите.Тяхното прилагане е свързано точно с това, от което неистово се страхувате. За мен това е неоправдан страх.И ако може поне тук не говорете за ДС, защото не сте много живяли като възрастни хора преди 1989 г. ;)
  Боби13
 • Не е нужна 100% точност.
  tzincbg
 • И ако видят че процента е почнал да се вдига докато си далеч от контакт ще разберат че имаш външна батерия :D Аре стига глупости!
  AVKansazov
 • А ако властта закъса за пари може да направи нещо нелегално и да глобява наред. Примерът с Иванчо и Иванка беше краен, но ето, че Uber може би са ползвали данните от процента на батерията, за да вдигат цената на превоза, ако скоро ще падне: http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/uber-knows-when-your-phone-is-about-to-run-out-of-battery-a7042416.html
  tzincbg
 • общо взето да. тези примери за иванчо и марийка са малко детски. тук говорим за неща, които си споделил с доверен човек само и заради, които можеш да бъдеш изнудван; неща от национална сигурност, полицейски акции и т.н.
  velnsl
 • "Аз нямам какво да крия" Да, ама не. Да си представим, че Иванчо много харесва Иванка. Тя го отрязва, но той не се отказва. Само, че не смее да я нападне, знае, че има телефон и може да бъде проследена по него, а той също. Обаче ако Иванка е свалила приложението на Иванчо, което има достъп до процента на батерията и местоположението, той може да разбере, че Иванка наближава тъмния парк, а има 1% батерия... Ето още: Нямате какво да криете? Значи може камери в тоалетната? Може ли номерата на дебитните ви карти? Може ли паролата за фейсбука ви? А защо сте се обаждали на психолог всяка седмица? Може би сте луд и трябва да ви уволним. Засечен сте две поредни седмици на място, където се събират хора за гонки. Може би е време да ви вдигнем гражданската отговорност. А тези снимки на достойнството ви, с които тпрмозите мацките в нета...
  tzincbg
 • Много си прав за това Вито! За съжаление малко хора ще го разберат. Повечето ще го отрекът. Тук вече не пишем за елементарни извинения от сорта "аз не извършвам престъпна дейност, за това няма от какво да се притеснявам. Тук говорим за елементарни човешко свободи, правото на човек да пази най-съкровенните си тайни, да ги споделя само с най-близките (когато гугъл и фейсбук не са от тях). Преди време четох една публикация с човек, успял да си изтрие профила във фейса чред комуникация с някой от екипа на сайта. След време изискал информация какво има за него още в сайта и останал шокиран, че цялата информация, която е била въведена по времето на активното му ползване все още стояла на сървъра, включително всичките му разговори/чатове, които е провеждал с други потребители от сайта. Преди времето на свободата беше ясно, че всеки втори или трети е гент на ДС. Сега/днес ако вземем едно средностатистическо семейство от 4 човека с 4 телефона(трима имат такива телефони, единият член има два + два телевизора) то значи на 4 човека се падат 6 доносника. Неотдавна излезе информация как подслушвнето можло да става и от телевизорите. Това е свободата на съвремнието - очи и уши от всеки ъгъл, включително и вкъщи. А относно тези сензори/датчици за пръстов отпечатък - няма гаранция, че когато не го ползваш, той не изпраща информация към сървъра. И второто, което е няма как телефон без сензор за разпознаване на лице да праща такива данни съм сървъра. Друг е въпроса, ако се активира камера на телефона без твое знание, както на показаните от мен клипове долу. Замисляли ли сте се някога защо когато инсталиране едно приложение винаги изризат условия за приемана на(не пиша дословно) " - предоставяте пълен достъп до файловете си на приложенеито (или картата) - предоставяне достъп на приложението до камерата - предоставяте достъп на приложението съм уи-фи мрежи и т.н." Това са необходими условия за си инсталирате играта "билот" примерно, а не някакви фотообработващи и т.н. приложение. Такива изисквания за нещо елементарно като играта "белот" например. Защо ли им е? защо им е на всички сайтове (включително и този) ръси "бисквитки"? http://www.btv.bg/video/shows/btv-reporterite/videos/btv-reporterite-agent-0359.html Обърнете внимание какво казва частният детектив на 5:25 "Знам, че има и по-лесна технология, в която дори не е нужен достъп до телефона"
  velnsl
 • За всичко са виновни извънземните и предстоящата инвазия! :D
  Ванката
 • Ами аз поне не се сещам за нещо по-лично от точното триизмерно сканиране на лицето на човека. Повече от 80% от информацията, която човек възприема е визуална и горе-долу такъв е процента на важност на лицето като доминираща област за разпознаване, комуникиране на емоционално състояние при общуване и самото възприемане на другите хора. Лицето е като ДНК която може визуално да възприемеш и да разчетеш без лабораторни инструменти. Това е първото нещо което се сещаш, когато мислиш за познат човек.
  A4i
 • не ползвам сензора, защото нямам нужда да си заключвам телефона, а един ден ако реша да го заключа съм на мнение че сензора за пръстови отпечатъци ще свърши чудесна работа, и не виждам кому е нужно лицево разпознаване, за събиране на лична информация не мисля че може да става въпрос
  misho1321
 • Google оперират в ЕС чрез регистрация в Ирландия, може би имат права за личните данни, за другите не знам. А бай Пешо програмиста, ако се е регистрирал в Куракао или някой друг остров, ще го хванат за...
  tzincbg