4G мрежата на Telenor вече е достъпна и в част от метрото

През последните дни установихме, че можем да ползваме 4G LTE мрежата на Telenor и в софийското метро. Оказва се, че това е част от планираното разширяване на покритието и то вече обхваща почти всички станции с изключение на най-новите участъци – от метростанция "Младост 1" до станциите „Бизнес парк“ и “Летище София“. Компанията обещава, че през април ще бъдат покрити и останалите станции. Това е добра новина за потребителите и на другите оператори, тъй като от април те също би трябвало да имат достъп до мобилни услуги навсякъде в метрото.

Това е така, защото подземната инфраструктура на Ericsson се ползва съвместно от всички оператори и обещанието на Telenor за пълно покритие подсказва, че VIVACOM и “Мтел” също ще зарадват потребителите си. При изграждането на системата беше уточнено, че тя ще осигури 2G и 3G услуги за пренос на данни и глас, а освен това по-късно ще може да бъде лесно надградена, за да се добави и поддръжка за стандарта LTE.

Решението е базирано на комбинация от активна разпределена антенна система (distributed antenna system или DAS), оптични отдалечени компоненти за разпръскване на сигнала, т.нар. leaky feeders за покриване на тунелите (това са кабели по протежението на тунелите, които действат и като антени за приемане и предаване на сигнал), и пасивни DAS за покриване на станциите.

  • Понеже не знаех коя от мрежите да избера на Макс или Теленор, това беше определящо :D Теленор ги има навсякъде в метрото, без последните станции в Дружба доколкото знам, но вероятно едва ли ще е задълго.
    terry1
  • Здравейте, от отдавна не бях писал тук :) Аз използвам 4G то на Теленор в метрото, от Западен парк до НДК, което ще рече през обеля и тн.. нямам проблеми, от няколко дни работи и не търси Н+ :) Доволен съм :(yes)
    djundi
  • През Април ще се активира общата мрежа и на 3-те оператора в тази отсечка до бизнеспарка,Мтел по мои наблюдение още надграждат станции и в София в тази връзка е интересно какво ще се случи с GSM обхвата на 1800mhz
    purko1