5G мрежите могат да доведат до неочаквани проблеми за прогнозите за времето

5G мрежите могат да доведат до неочаквани проблеми за прогнозите за времето

Метеоролози предупредиха, че 5G мрежите могат да имат сериозни последствия и да изложат на сериозен риск живота на милиони хора. Причината за това е, че мобилните мрежи от пето поколение вероятно ще интерферират със сателитните системи, които учените използват за прогнозирането на големи бури и други опасни явления. Крайният резултат от това ще е влошено качество на прогнозите за времето, закъснели предупреждения за урагани и в крайна сметка загуба на човешки животи.

Тони МакНали от Европейския център за средносрочни прогнози за времето в Рединг твърди, че начинът, по който се въвеждат 5G мрежите сериозно застрашава възможността да се правят коректни прогнози за бури. Причината за това са използваните честоти. Така например 23.8 Ghz представляват сериозен проблем, защото водните пари издават сигнали на същата честота и съответно тя се засича от сателитите, които после подават данни към учените. Въз основа на тази информация пък метеоролозите се опитват да моделират прогнози за възможността от сериозни атмосферни смущения.

Нилс Борман от същия център в Рединг твърди, че именно тези данни са критични за възможността да се правят точни прогнози. Излъчванията на 5G мрежите на 23.8 Ghz биха могли да доведат до ситуация, в която учените няма да са наясно дали полученият сигнал е генериран от водна пара или от мобилна мрежа. Това далеч не е единственият проблем. Метеоролозите използват и други честоти като 36-37 Ghz, за да изследват дъждове и снегове, 50 Ghz се използват за измерване на атмосферното налягане, а диапазонът 86-92 Ghz служи за анализ на облачната покривка и ледове.

Източник: The Guardian

Оферти на деня

  • Ясно е, че точно тези честоти няма да се ползват от 5G мрежите. Ненужно плашат хората.
    Rumm
  • Метеоролозите вместо да заемат честоти да хвърлят боб - ще познават повече
    Kuzmanovv