Super Micro изнася производството си извън Китай

Super Micro изнася производството си извън Китай

Производителят на сървъри Super Micro изнася част от производството си извън Китай, за да тушира опасенията от кибер шпионаж, въпреки че независими проучвания не са установили такава намеса. От компанията са поискали от подизпълнителите си да произвеждат доставяните компоненти извън страната, а освен това ще се разчита и на собствено производство. Наскоро Super Micro започна строителството на нова фабрика в Тайван. По този начин се ограничават рисковете за сигурността на данните на крайните потребители. Проблемите за компанията се появиха миналата година, когато Bloomberg писа, че в хардуер за центрове за данни, който е използван от Apple и Amazon, е бил инсталиран специален чип с шпионски задачи.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Наличието на подобни манипулирани компоненти обаче беше отхвърлено от редица тестове на дъните платки, използвани в продуктите на компанията, а според одит подобна практика би била трудна за откриване при процесорите. На фона на липсата на преки доказателства за шпионаж, решението на Super Micro за преместване на производството идва в момент, в който редица западни държави проявяват загриженост за сигурността на компонентите, идващи от Китай.

Интересно е да отбележим, че по данни на Digitimes Research, през 2017 в Китай са се произвеждали около 90% от дъната, използвани за сървъри от компанията, а миналата година този процент е паднал под 50%. Базираната в Калифорния Super Micro е третият по големина производител на сървъри след HP и Dell, но компанията отчита 10% спад в приходите през първото тримесечие спрямо предходното. Ако тенденцията се запази, тя може да бъде изместена от Amazon.

Източник: Nikkei Asian Review