5G връзката е много по-бърза от Wi-Fi, но не и в САЩ

5G мрежите навлизат на много места по света, но дали носят очакваните от тях ползи? Точно това се е опитва да провери последното прочуване на Opensignal. Анализът на компанията показва, че мрежите от пето поколение значително повишават скоростите на изтегляне на данни и дори нещо повече - в 7 от 8 водещи по отношение на 5G страни средните скорости са по-високи от тези през Wi-Fi. В същото време 4G скоростите са по-високи от Wi-Fi само в две от страните - Австралия и Саудитска Арабия.

Резултатите са изненадващи, защото скоростта през 5G всъщност е по-ниска само в САЩ, което според сайта се дължи на големия брой потребители, които са свързани към широкодостъпните, но бавни 5G мрежи, които са базирани на ниски честотни ленти. В повечето страни първите 5G услуги ползват средни честоти около 3.5GHz, но в САЩ T-Mobile и AT&T предлагат мрежи на ниски честоти, които осигуряват голямо покритие, но имат ограничен капацитет. Това обаче ще се промени в даден момент, което означава, че и скоростите ще се повишат значително.

От Opensignal посочват, че мобилните мрежи скоро няма да заменят Wi-Fi технологията, но с навлизането на 5G все повече потребители ще получат по-високи скорости през мобилната си връзка вместо от Wi-Fi. От компанията посочват, че при сравнението на 5G и 4G скоростите са установили, че 5G технологията е осигурила по-високи скорости във всяка една страна - от 11.9 пъти по-висока в Саудитска Арабия до почти два пъти в САЩ. В Южна Корея, в която има над 5 милиона потребители на 5G мрежи, става дума за 4.2 пъти по-високи скорости или 224 Mbps.

Разликите между отделните страни са свързани главно с ползваните за 5G честоти. Така например където операторите имат на разположение спектър от почти 100MHz скоростите са по-високи от местата, в които телекомите са ограничени до 40Mhz или 50Mhz честотни ленти. Качеството на връзката до 5G базовите станции също се отразява върху реалните скорости.

Друг аспект на мобилното преживяване е в каква част от времето потребителите са свързани с 5G мрежи и каква с 4G. Например в Кувейт в 34.9% от времето устройствата са в 5G връзка, в САЩ – в 12.7%, в Южна Корея – 14.2%, а в Обединеното кралство – едва в 5.2%. От друга страна, този показател ще се промени бързо, защото все още сме в началната фаза от навлизането на 5G, а потребителите все още прекарват повече време, свързани с по-стари технологии като 4G например.

Източник: Opensignal