A1 Alpha 20 е непретенциозен и достъпен

A1 Alpha 20 е непретенциозен и достъпен

В края на май A1 обнови серията смартфони със своята марка с два нови модела, които са насочени към търсещите устройство на достъпна цена, но предлагащо достъп до по-актуални технологии. Новите предложения А1 Alpha 20 и А1 Alpha 20+ наследиха с А1 Smart N9 и А1 Аlpha и както обикновено се предлагат и в другите страни, в които работи групата. На следващите редове ще обърнем внимание на А1 Alpha 20, който успяхме да изпробваме.

По традиция телефоните са аналози на съществуващи устройства от други производители и А1 Alpha 20 не прави изключение. То се произвежда от TCL Communication и може да се намери на пазара и като Alcatel 3L (2020), но закупуването му от A1 носи бонуси - компанията го предлага с гаранция от 36 месеца, а освен това добавя като подарък защитен калъф и преносима батерия.

Смартфонът е сравнително компактен и предлага 6.22" IPS дисплей с резолюция 720 x 1520 пиксела, който е покрит от 2.5D стъкло. Панелът е ярък, контрастен и с големи ъгли на видимост, но това не е изненада, защото TCL е сред най-големите производители на дисплеи в света. Като цяло не сме свикнали да срещаме подобни дисплеи в този клас, така че това е допълнителен бонус.

Устройството е с пластмасова рамка, което е очаквано за цената, на която се предлага, а освен това има и пластмасов заден панел с интересна текстура, който лесно се покрива с отпечатъци. Това обаче лесно може да се поправи с ползване на защитния калъф.

В хардуерно отношение откриваме осемядрен чипсет Mediatek Helio P22 (MT6762), който е допълнен от 4GB RAM и 128GB памет за файлове, която лесно може да се увеличи. Батерията също следва актуалната тенденция от последните години и осигурява капацитет от 4000 mAh, което е повече от достатъчно за ден на автономна работа. За съжаление устройството поддържа зареждане при 10 вата, което не е особено бързо.

Що се отнася до софтуера A1 Alpha 20 работи с Android 10 и осигурява близък до стандартния за платформата интерфейс, но с леки визуални модификации. A1 е добавила връзки към своите приложения, но при желание може да ги премахнете. Всичко работеше без забележки за ценовия клас на телефона, за което помага и липсата на прекалени софтуерни промени.

Смартфонът предлага тройна основна камера, която включва 48МР (f/1.8) главен сензор, 5МР (f/2.2) с ултраширокоъгълна оптика и 2МР (f/2.4) за макроснимки. Както може да се предположи, главният сензор осигурява 12МР снимки чрез комбиниране на 4 пиксела в един, а като цяло представянето му е напълно нормално за ценовия клас на телефона.

При достатъчно светлина в снимките има много детайли, но HDR ефектът носи със себе си и лек жълтеникав оттенък. При снимане на близки обекти уловените детайли са много, а цветовете са ярки. На тъмно в снимките се появява повече шум, а освен това и динамичният диапазон намалява, което води до прегаряне на светлите части, но пък цветовете се запазват добре. Ултраширокоъгълната камера е с по-ниско качество, а освен това и запечатаните с нея цветове са различни. Селфитата с наличната 8MР камера са детайлни.

В крайна сметка A1 Alpha 20 е непретенциозно и достъпно предложение, което може да допадне на търсещите евтин смартфон с голям дисплей, камера с висока резолюция и батерия с голям капацитет, която издържа повече. Може да се окаже подходящ за хора, които са готови да оставят обикновените си телефони и да преминат към смартфони, или пък за деца в началото на новата учебна година.