А1 и ZTE демонстрираха standalone 5G мрежа и приложението й в автоматизацията

А1 и ZTE демонстрираха standalone 5G мрежа и приложението й в автоматизацията

A1 продължава с тестовете на 5G преди и в страната ни да заработят първите комерсиални мрежи и днес проведе поредната демонстрация на едно от приложенията на по-бързата технология. Тя се проведе в магазина на компанията в Mall of Sofia и ще бъде достъпна до 23 декември за всички желаещи, които искат да видят робот, който се управлява от човек посредством специални сензори и 5G мрежа.

Компанията се похвали, че това е първата в България и втората в Европа standalone (самостоятелна) 5G мрежа, а партньор в инициативата е китайската компания ZTE. Временната мрежа работи с тестовите честоти, предоставени от Комисията за регулиране на съобщенията. Според текущата архитектура операторите могат да избират от два типа мрежи - смесена (Non-standalone - NSA) и самостоятелна (standalone - SA).

NSA архитектурата позволява бързо разгръщане на 5G мрежа, която може да поддържа съществуващите на пазара 5G устройства и да предлага високи скорости. Тя дава възможност на телекомите да използват съществуващите 4G мрежи, за да не изграждат изцяло нова 5G инфраструктура. Въпреки това дългосрочното развитие на 5G мрежите и внедряването им в сфери като автоматизацията изисква използването на самостоятелна (SA) мрежа.

Именно SA мрежите ще разгърнат пълния потенциал на 5G. За разлика от NSA те позволяват създаването на отделни логически разрези (т.нар. network slices), с които могат да се реализират различни типове услуги със съответните качествени параметри. Това ще доведе до пестене на време и разходи както за бизнеса, така и за крайния потребител.

Според Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1 България, "благодарение на самостоятелните 5G мрежи ще влезем в нова ера на супербърз широколентов мобилен достъп, ултра надеждна комуникация с малко закъснение и масирана комуникация между машини, която ще даде нови възможности на хората".

По време на демонстрацията A1 ще използва специален робот, който се контролира от разстояние чрез 5G SA мрежа. Роботът се управлява от човек, който носи сензори на ръцете си и чрез тях контролира действията на ръцете и пръстите на робота. 5G свързаността позволява роботът да възпроизвежда действията на човека в рамките от 6 до 10 милисекунди или почти 5 пъти по-бързо в сравнение с възможностите на 4G и Wi-Fi мрежите.

Посетителите на Mall of Sofia ще могат да видят как роботът се управлява чрез 5G мрежа в симулирана среда на индустриално производство и автоматизация. В тези сценарии от изключително важно значение е ниското времезакъснение на връзката между сензорите на човека и робота, така че техните движения да съвпадат. 5G зоната на А1 ще бъде отворена в Mall of Sofia на 19 и 20 декември между 17:00 и 21:00 часа и на 21, 22 и 23 декември от 12:00 до 21:00 часа.

  • Защо е китаец на демонстрацията (или кореец, виетнамец и т.н.)? :oops:
    radko89
  • "... робот, който се управлява от човек посредством специални сензори и 5G мрежа." и разстоянието между човека и робота е ... 2 метра ... пълен смях
    Kuzmanow