А1 иска да предложи първите 5G решения догодина

А1 иска да предложи първите 5G решения догодина

Както вече стана ясно трите големи български телекоми получиха за временно ползване (6 месеца) от КРС честоти в обхват 3440-3540 MHz, които ще им позволят да започнат тестовете на 5G. Допълнителните честоти са достъпни от днес, което беше повод за А1 да организира среща с медии, на която да разкаже повече за своите планове около технологията. Както вече стана ясно в изграждането на инфраструктурата на A1 ще партнира Nokia.

Компанията демонстрира едновременния стрийминг на 16 ТВ канала с HD качество, с което акцентира върху широколентовия характер на технологията и възможността за поддържане на по-високи скорости на изтегляне. Това я прави подходяща за осигуряване на фиксирани услуги като телевизия и интернет. Сигурно си спомняте, че A1 показа някои от възможностите на 5G в лабораторни условия в началото на 2018 – тогава бяха показани скорости на трансфер около 2.2 Gbps и латентност от 1 милисекунда.

Според A1 възможностите на 5G за широколентов трансфер на данни ще доведат до напълно ново изживяване благодарение на VR, AR и MR в гледането на cпopтни събития, концерти, ĸyлтypни мероприятия и др. Връзката с ултра ниска латетност обещава подобрения в медицината с възможност за дистанционна диагностика и интервенции, в транспорта с безопасното движение на автономни автомобили, и в управлението на индустриални роботи. В допълнение връзката на милиони устройства ще улесни развитието на концепцията на умния град.

Междувременно компанията ще продължи с тестовете като се надява, че ще успее да предложи първите услуги на крайни клиенти догодина. Разбира се, преди това трябва да бъдат разрешени ключови въпроси като достъпност на необходимия честотен ресурс, подходящи условия за придобиването му и улеснен разрешителен режим за изграждане на мрежата. А1 пусна и страница в сайтa си, която съдържа информация за приложенията и ползите от 5G.

Оферти на деня

 • Няма нужда от 5g на една lte честота само за download...
  tzincbg
 • Не ги чакам точно "с нетърпение". По-скоро ми е готино в страната да има повече възможности.
  Имам и клиент, който би се възползвал, но аз самият няма да имам никакво отношение към това. Финансите са моята част.
  Подразни ме това масово "няма нужда от 5Г". Не е вярно и показва липса на знания, поглед към нещата и въображение.
  samoznai
 • Така и не разбрах защо с такова нетърпение очакваш пускането на 5G мрежи у нас?
  Защото най-вероятно работи в мобилен оператор. И друг път съм го засичал да защитава тези в полза на операторите и против клиентите и засилената конкуренция.

  В момента 5Г си е абсолютен хайп и PR във България. Това е ясно за всеки нормално мислещ човек, който НЕ работи в мобилен оператор или друг свързан с тях бизнес.
  Мilen
 • Може ти да имаш проблеми с разбирането ;)

  Така и не разбрах защо с такова нетърпение очакваш пускането на 5G мрежи у нас?
  board
 • И с иЗразяването имаш проблеми явно, защото съвсем друго се разбра от думите ти...
  samoznai
 • Имаме иВедтен напредък, щом поне приемаш, че технологията е нужна. Аз проблеми с технологията никога не съм имал, а само с хайпа който я съпътства ;)
  board
 • Просто в момента става само за реклама и хвалене на кой му е по-голям в училище...
  tzincbg
 • Имаме иВедтен напредък, щом поне приемаш, че технологията е нужна.
  Но на теб изобщо да ти хрумва, че това, ковто наричаш “маркетингов балон” е всъщност съвсем реална конкуренция между операторите за привличане на бъдещи клиенти за техните 5Г мрежи? Такива клиенти, които ще ги полват за нещо много повече от порно?
  samoznai
 • Никъде не твърдял, че технологията е не нужна, тя е хубава и има голям потенциал. Въпроса е, че ще мине едно известно време преди да видим някакви реални ползи от нея.

  Иначе около 5G в момента има някакъв голям маркетингов балон, кой първи ще пусне 5G телефони, кой първи ще изгради 5G мрежи... Но остава леко неясно кой реално има нужда от скорост над 1Gbps и 1ms ланция на мобилния си телефон?

  Колкото до Щатите и Корея, те са много напред технологично спрямо нас и за тях горните неща важат много повече. В щатите вече има хиляди действащи Да Винчи роботи с които се правят операции, движат се тестови автономни автомобили, роботизираното производство е на дуго ниво ... като това се случва и без 5G, а негова помощ могат да надградят. Ама ние сме на друго ниво като цяло и няма какво толкова да надграждаме в момента. Както казваш, основно ще си намираме порното по-бързо ;)
  board
 • Ок, тогава обясни целият зор в световен мащаб да бъде предложена подобна технология? Корея, Щатите, цяла Европа...
  Най-големите световни корпорации и научни развойни центрове наливат буквално милиарди в развитието на технология... която не е нужна?

  И понеже няма да си говорим за "фантазии", хайде да пропуснем онова за картелоте, олигополите, световната еврейста конспирация и другите идиотии, че да може да се води приблизително нормална дискусия.
  samoznai
 • Няма нищо лошо да се развива технологията, но не разбирам подобни мнения. Ако няма 5G до 1-2, България би изостанала много от ИТ гледна точка. Не схващам важността това да се случи скоро. Кой точно бизнес ще изостане, ако след година или две нямаме 5G?
  Този с автономните автомобили, дето реално дори не съществува? Или ще забави масовото оборудване на заводите ни със свръх модерни роботи, които са толкова умни, че напълно ще заместят хората? А болниците в провинцията ще се оборудват с роботи за операции, които ще извършват специалистите от София или дори Виена?
  И едниствената спънка това да стане факт, е пускането на 5G мрежата. ;)

  А отделно ми е чудно някой дава ли си сметка, че никой от операторите не обелва дори дума за милиметровия честотен обхват, където всъщност могат да се постиганат големите 5G скорости.
  board
 • Ок, така да бъде.
  samoznai
 • Еми точно защото обяснявате само някакви фантазии за делечното бъдеще, които нямат нищо общо с това дали операторите ще пуснат 5G след 3 месеца или 3 години.
  board
 • Не се прави на луд - не знам колко човека ти го обясниха в друга тема: то не бяха автономни автомобили, не беше чудо.
  samoznai
 • Ама не знам какво се правиш на много умен.
  Проблема е, че и ти не знаеш отговора, за това отговаряш с някакви заучени фрази ;)
  Много хубаво искаш да затвориш темата, ама това не става с малоумни примери, как хората по-бързо щели да си търсят порно.

  Ето ако искаш да покажеш как си чел и не си като "онези некомпетентните", пък вземи разкажи. Как така бизнеса ще разцъфти от това 5G, как обикновения потребител ще се възползва? Като само моля те не разказвай как като пуснат 5G-то и тръгваме на море със самоуправляващите се коли. ;)

  А пък 6G, аз да ви кажа, направо ще изкърти, нямам търпение да дойде. Не знам защо точко, ама като 6 е повече от 5, явно ще е по-яко. ;)
  board
 • Кое от ... хора, които ужасно ги мързи да се запознаят дори повърхностно с темата, докато шибаната информация е на върха на собствените им пръсти. не разбра?
  samoznai
 • Хайде да решим този малоумен "спор" веднъж и завинаги:
  1. Въпросът "За какво ни е 5Г?" се задава само и единствено от некомпетентни и немислещи хора, които ужасно ги мързи да се запознаят дори повърхностно с темата, докато шибаната информация е на върха на собствените им пръсти.
  Аз съм от тези тъпанари за които говориш. И след като добре си се запознал с темата, би ли ми обяснил по-конкретно какво повече ще получи бизнеса и частния потребилтел при пускането на 5G у нас?
  board
 • 5G ще е полезен за бизнеса, иначе за обикновения потребител е напълно излишна. Да не говорим, че половината от абонатите ползват мобилния си интернет за фейсбук, вайбър, поща и тук там да прочетат някой новинарски сайт. Точно половината? Отъде знаеш това?
  За това дори и 3Г мрежата е напълно достатъчна. Не, не е. Точно това е пример за некомпетентно мнение.
  Също така докато не се доберат до 800 Mhz, операторите няма да инвестират в изграждане на 5Г мрежа, освен в надграждането на съществуващи базови станции. Дълбоко се заблуждаваш. Просто ще бъде несъвършена и скъпа мрежа.
  samoznai
 • 5G ще е полезен за бизнеса, иначе за обикновения потребител е напълно излишна. Да не говорим, че половината от абонатите ползват мобилния си интернет за фейсбук, вайбър, поща и тук там да прочетат някой новинарски сайт. За това дори и 3Г мрежата е напълно достатъчна. Също така докато не се доберат до 800 Mhz, операторите няма да инвестират в изграждане на 5Г мрежа, освен в надграждането на съществуващи базови станции.
  Apple_fan
 • Хайде да решим този малоумен "спор" веднъж и завинаги:
  1. Въпросът "За какво ни е 5Г?" се задава само и единствено от некомпетентни и немислещи хора, които ужасно ги мързи да се запознаят дори повърхностно с темата, докато шибаната информация е на върха на собствените им пръсти. Същите, с които са натракали идиотския си въпрос в интернет форума на технологичен сайт.
  2. 5Г е нужно. Ако за обикновения потребител ролята му е проста и ясна (още по-бързо сваляне на филми от замунда, търсене на порно, писане на глупости в социалки и шерване на снимки, некадърно заснети с бахти яките камери на модерните смартфони), за бизнеса 5Г е не само потенциално решение на много текущи проблеми, но и възможност за създаване на чисто нови видове бизнес.
  3. Това, последното, е най-интересното и най-якото на 5Г и ако то е непонятно и не е по силите на нечий интелект, това не го прави автоматично "ненужно". И в това се крие (ама не особено скрит) отговора на неясно защо мегаинтересния върпос как точно даден оператор "ще си избие инвестициите".
  И в заключение:
  Когато се появила телевизията, шефът на NBC (тогава все още само радио) тържествено заявил, че "никой няма да плати за да си стои у дома и да се дзвери в някаква кутийка с мърдащи картинки" (префразирам, естествено).
  samoznai