А1 обяви името на своята 5G мрежа

А1 обяви името на своята 5G мрежа

А1 разкри под какво име ще развива своята 5G мрежа и заяви, че ще заложи на скоростта и ниското времезакъснение. Телекомът ще използва името 5G ULTRA в комуникацията си с клиенти, а освен това потвърди, че ще се фокусира изцяло върху внедряването на 5G в спектър в обхват 3600MHz.

Според A1 новото име цели да помогне на клиентите да се ориентират в различните технологии, които според компанията осигуряват различно клиентско преживяване. Телекомът изтъква, че при динамичното споделяне на спектъра (DSS), което ползва споделен ресурс между 4G и 5G, скоростите са съизмерими с тези в 4G. При DSS технологията се използва една апаратура и за двете поколения мрежи.

Компанията посочва, че това решение позволява използването на съществуващата инфраструктура за предлагането на 5G услуги, но тъй като ресурсът между 4G и 5G е общ, скоростите и на двете са по-ниски отколкото за всяка една технология поотделно. Според A1 5G DSS дава само 5G покритие на база на текущо изградената 4G мрежа, без да осигурява основните предимства на 5G технологията.

Мрежата 5G ULTRA работи с 5G честоти като използва лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Освен че използва по-ефективно честотния спектър, това осигурява по-голям капацитет за клиентите и в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни.

A1 посочва, че с 5G ULTRA са реалност скоростите на изтегляне от над 1000 Mbps, а в мрежата са регистрирани дори скорости от над 1400 Mbps. Инвестицията на А1 в 5G мрежата за миналата и тази година е за приблизително 46.5 млн. лева. Според компанията мрежата 5G ULTRA вече покрива 50% от населението на страната на открито в над 75 града и курорта. Компанията планира да инвестира до края на 2024 година 780 млн. лева в развитието на своята мобилна мрежа.

 • "... 50% от населението ..." \(°o°)/, ами че това е само София ...
  Kuzmanow
 • В нашата мила родина трябва да сме доволни и на малкото което имаме ,някъде и толкоз нямат хората...
  avanteex
 • А1, 3G нямат на доста места в страната, 4G-то им куца на много места в близост до столицата, те тръгнали да пускат 5G! Смешна история! Разходи се по някоя друга държава да видиш какво е смешна история с покритие.
  Аз лично съм предоволен от българските мобилни услуги. Да не говорим, че в момента 3GB 4к серия на сериал примерно ми я сваля за под минута.. Не знам кое е по-добре от това.. плейлист със 200 песни в спотифай - 30 секунди.. Очарован съм от услугите ни :idea:
  radko89
 • А1, 3G нямат на доста места в страната, 4G-то им куца на много места в близост до столицата, те тръгнали да пускат 5G! Смешна история!
  bibo35
 • Хаха то винаги на А1 (Мтел) са уж истински нещата, а на другите са фалшиви. Така стана и с 4Г мрежата. Уж тяхната беше най-истинската, а след няколко месеца станаха последни. Да не говорим, че са единствените, при които 4Г-то им дропва в някои затворени порстранства.
  Apple_fan