Африка и Азия ще движат мобилния ръст поне до 2020 г.

Поредното издание на Ericsson Mobility Report за първото тримесечие на тази година отново ни дава поглед към глобалните тенденции при мобилните технологии, които продължават да се развиват с бързи темпове. Според глобалното проучване до 2020 година броят на потребителите на смартфони ще нарасне повече от два пъти и тогава 70% от населението на Земята ще разполага с такова устройство. Нараства и броят на устройствата с интернет възможности и Ericsson прогнозира, че през същата година ще има 26 милиарда такива свързани устройства.

Проучването разкрива, че през първата половина на тази година мобилният трафик на данни е бил с 55% по-висок на годишна база и ще продължи да се увеличава. Към 2020 година се очаква 80% от трафика да е генериран от смартфони. Основна част от него се дължи на мобилното видео, чиято употреба ще продължи да расте, и през 2020 година то ще има 60% дял от целия трафик. Проучването показва още, че от размера на екрана на устройството зависят най-често използваните приложения – например потребителите на таблети прекарват 50% повече време за гледане на видео.

От другите данни става ясно, че броят на мобилните абонати ще се удвои до 2020 г., достигайки 6.1 милиарда. Почти 80% от новите абонати ще идват от Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток и Африка. Само за първите три месеца на тази година три четвърти от новите абонати са дошли от Азия и Африка и това ще се запази до 2020 година. Цялото проучване, което съдържа още много интересни детайли, може да откриете тук.