AirTag позволява проследяването на различни обекти

AirTag позволява проследяването на различни обекти

Apple най-сетне официално представи тракера AirTag, за който се носят слухове отдавна. Това е малко устройство, което служи за откриване на обектите, към които е закрепено - чанта, раница, ключове и т.н. през приложението Find My. Това позволява за откриването на таговете да се ползва глобалната мрежа Find My, в която са включени и други продукти на Apple.

AirTag ще се продава от 30 април на цена 29 долара, но компанията ще предлага и пакет с 4 устройства за 99 долара. Устройството е прахо- и водоустойчиво и разполага с говорител за лесното откриване чрез звуков сигнал, както и със сменяема батерия. Компанията предлага персонализиране чрез гравиране на текст и емоджита, а освен това пуска разнообразие от силиконови и кожени аксесоари за прикрепването на AirTag към различни обекти.

Всеки тракер включва чип U1 с технология Ultra Wideband, което позволява локализиране с висока точност чрез iPhone 11 и iPhone 12. При движението на потребителя се ползват данни от камерата, ARKit, акселерометъра и жироскопа за насочване към точното местоположение на AirTag. При прекъсване на Bluetooth връзката на помощ идва мрежата Find My, в която има към 1 милиард устройства по света.

Тя позволява на други потребители да уловят сигнал от устройството и след това предава данни за местоположението към собственика, който го е означил като изгубено. Ако друг намери изгубен AirTag може да до го докосне с iPhone или с друго устройство с NFC, за да отвори сайт, който ще покаже данни за контакт със собственика, ако той е осигурил такива.

Източник: Apple