Ако ползвате iOS не се надявайте скоро на стрийминг услуги за игри

Ако ползвате iOS не се надявайте скоро на стрийминг услуги за игри

Облачните услуги за стрийминг на игри към мобилни устройства започват да набират скорост, а след месец те ще станат още по-масови със старта на Microsoft xCloud. Потребителите на iOS обаче няма да могат да се възползват нито от нея, нито от конкурентната Google Stadia и причината за това се крие в стриктните правила на App Store, които правят невъзможна работата на подобни услуги.

Това става ясно от изявление на Apple за Business Insider, което следва решението на Microsoft да прекрати тестовете на xCloud за iOS. Според него в сегашната си форма тези услуги са несъвместими с платформата, защото Apple не може да провери индивидуално всяка от предлаганите през тях игри, а именно това е едно от изискванията за включване в App Store.

Това е и причината Google да не предлага приложение за игра през Stadia. Досега Microsoft тестваше xCloud за iOS само с една игра, която явно е получила необходимото одобрение, но правилата на App Store правят невъзможно идването на пълната услуга и затова на 15 септември тя ще стартира само с Android.

В изявление на Microsoft се посочва, че тестовете на xCloud за iOS са приключили и компанията не може да намери път, по който да продължи напред. Според него Apple има единствената платформа с общо предназначение, която отказва на потребителите достъп до облачен гейминг и на абонаментни услуги като Xbox Game Pass.

Междувременно и Facebook се включи в критиките към правилата на App Store с пускането на приложението Facebook Gaming за iOS. Заради изискванията на Apple от него обаче са премахнати различните мини игри и компанията посочва, че по този начин потребителите на Apple ще получат по-лошо преживяване спрямо ползващите Android.