Microsoft обмисля закупуването на глобалния бизнес на TikTok

Преди дни стана ясно, че Microsoft ще се опита до 15 септември да договори с китайската компания ByteDance закупуването на бизнеса на популярното приложение TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Множество източници на Financial Times обаче твърдят, че американците вече обмислят да се сдобият с глобалните операции на TikTok, включително в Индия и Европа. ByteDance ще продължи да притежава TikTok в Китай, където приложението носи името Douyin.

Подобна сделка би елиминирала проблемите при разделянето на функциите и ще позволи на потребителите да продължат да ползват TikTok при пътуване в чужбина. В допълнение Microsoft обсъжда и вариант, който да осигури на компанията една година за разделяне на приложението от китайския му собственик и отговори на опасенията на щатските власти за сигурността на данните. Двете компании са отказали коментар.

План за придобиване на глобалните операции на TikTok звучи като по-лесно изпълним, а освен това ще позволи на приложението да се завърне на огромния пазар в Индия. То е забранено в страната от края на юни след като индийското правителство го включи в списък с 59 китайски приложения, които бяха обвинени, че застрашават националната сигурност. Засега всичко това е в сферата на слуховете и засега няма яснота какво ще се споразумеят Microsoft и ByteDance.

Източник: FT