AMD може да предложи мощен мобилен чипсет

AMD може да предложи мощен мобилен чипсет

Един от големите производители на централни процесори и графични ускорители – AMD, може скоро да започне производството и на мобилни чипсети. Става дума за SoC (system on a chip), който ще е в серията Ryzen и може да доведе до още по-сериозна конкуренция на пазара при мобилните решения.

Първият мобилен чипсет на AMD изглежда ще е с името Ryzen C7 и ще включва две процесорни ядра Gaugin Pro, които са базирани на представените наскоро ARM Cortex X1 с тактова честота 3GHz. Освен това ще са интегрирани две ядра, базирани на Cortex A78 с честота 2.6GHz, и четири с по-ниска консумация, базирани на Cortex A55 с честота 2GHz.

Особен интерес буди наличието на RDNA базиран графичен ускорител, който AMD разработва съвместно със Samsung. Решението би трябвало да е със значително по-висока производителност спрямо графичния ускорител Adreno 650, който е част от съвременните флагмани като Samsung Galaxy S20.

Това решение ще е допълнено с поддръжка за LPDDR5 RAM и дисплеи с резолюция 2K и честота на опресняване 144Hz. Според слуховете новият чип ще се произвежда по 5-нанометровия процес на TSMC и ще има 5G свързаност посредством Mediatek 5G UltraSave Modem с поддръжка за работа с две SIM карти.

Източник: TechSpot

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция