Американските чиновници все още не знаят как да третират Huawei

Американските чиновници все още не знаят как да третират Huawei

Изявлението на Доналд Тръмп от уикенда, че разрешава на американски компании да продават продукти и услуги на Huawei на пръв поглед би трябвало да доведе до разрешаване на неприятната ситуация, в която се оказаха китайците, но на практика само засили объркването. Според информация на Reuters висши представители на търговското министерство твърдят, че компанията все още трябва да се третира като присъстваща в американския забранителен списък.

Съобщението на Тръмп беше посрещнато със задоволство от американските производители на чипове, които щяха да понесат значителни финансови загуби при невъзможност за работа с Huawei. В същото време се засили объркването сред служителите и представителите на фирмите каква точно ще бъде новата политика спрямо компанията. В писмо до служителите, които следят за изпълнението на санкциите, се посочва, че всички заявки за работа с Huawei трябва да бъдат маркирани, че компанията е в забранителния списък на САЩ.

Заедно с това в писмото се казва, че заявките трябва да се преглеждат с презумция за отхвърляне, която се прилага за включените в списъка. Това означава стриктно разглеждане и отхвърляне на повечето от тях. Засега не е ясно кога министерството ще осигури допълнителни указания в съответствие с обещаното от Тръмп. Появи се информация, че разрешението се отнася за общодостъпни продукти като чипове, които не застрашават националната сигурност.

Междувременно Huawei очаква информация от щатското търговско министерство дали може да продължи да работи с Google и използва продуктите и услугите й в бъдещите си телефони с Android. Американските чиновници все още не са разяснили дали решението на Тръмп дава зелена светлина за продължаване на партньорството между двете компании.

Източник: Reuters (1), (2)