Американците готови да плащат повече за 5G според Ericsson

Американците готови да плащат повече за 5G според Ericsson

Ericsson са провели проучване в 22 държави на нагласите към мрежите от пето поколение. В анкетатата са се включили общо 4500 потребители, а тяхното отношение според Ericsson е представително за общо 1 милиард притежатели на смартфони в глобален мащаб. Резултатите специално за САЩ са повече от интересни. Според публикуваните данни между 15 и 20% от американците твърдят, че са запознати с 5G технологията.

Според Джасмит Сети от Ericsson Consumer Lab основната причина за интерес към мрежите от пето поколение е била по-високата скорост на мобилния интернет. Това е било особено ярко изразено при потребители, които живеят в региони, където сегашните LTE мрежи са претоварени и съответно не осигуряват достатъчно качествен пренос на мобилни данни. Много хора разглеждали 5G и като възможен заместите на домашния интернет.

Другата интересна нагласа на американските потребители е готовността да плащат до 20% повече за 5G. Най-ентусиазираната част от клиентската база пък има готовност да дава до 32% повече за услуги от ново поколение. Четирима от всеки десетима анкетирани обаче очакват от мобилните оператори и нови планове, които да включват не само достъп до 5G мрежата, но и нови приложения и услуги.

Джасмит Сети твърди, че това биха могли да бъдат различни скорости, както и различна латентност на мрежите, които съответно да водят и до различно ценообразуване. Той е на мнение, че операторите трябва да въведат изцяло нов модел на тарифиране спрямо досегашния, защото мрежите от пето поколение ще дадат възможност за използване на съвсем нов вид услуги като добавена реалност и облачни услуги за геймърите, които са трудно осъществими при сегашните лимити на пренос на данни.

Той дава пример с финала на първенството по американски футбол. Даден потребител може и да не е готов на месечен абонамент, но в същото време да е съгласен да плати конкретно, за да гледа Супербоул с всички екстри като добавена реалност на своя смартфон. Според Ericsson Consumer Lab първите практически приложения на 5G ще са свързани с развлечение и медийни услуги, докато неща като интеграцията в автомобилите ще отнемат повече време.

Проучването е показало и различие в нагласите в отделните държави. Така например в Република Корея потребителите са проявили по-голям интерес към виртуална реалност и пазаруване, а тези в Китай искат максимално бързо 5G смартфони. Анкетираните в Южна Америка имат пък предпочитания към нови методи за комуникация като 3D холографски разговори и нови услуги с добавена реалност.

Според данните от изследването до 2025 година всеки пети потребител ще консумира над 200 GB мобилен интернет месечно през своето 5G устройство. В същото време обаче само половината анкетирани очакват тяхното потребление да се увеличи след въвеждането на новите технологии, а основният акцент в случая е върху гледането на видео. Според Сети конкретно тези числа не са представителни, защото много хора не могат правилно да оценят своето потребление. Така например използването на приложения за добавена реалност през 5G мрежа по 10 минути дневно би генерирало допълнителен трафик в размер на 50 GB месечно, което се отчита от твърде малко хора.

Източник: CNET

Оферти на деня