Анализ: 28% от потребителите в Китай отлагат покупката на нов смартфон

Анализ: 28% от потребителите в Китай отлагат покупката на нов смартфон

Пазарът на смартфони в Китай пострада сериозно заради разпространението на новия коронавирус. През първите месеци на годината намаля сериозно не само производството, но и търсенето на телефони. Сега проучване на компанията за пазарни анализи Strategy Analytics показва, че голяма част от потребителите в страната отлагат покупката на нов смартфон.

В проучването, което е проведено между 23 и 25 март, са попаднали 1300 собственици на смартфон. 28% от тях отбелязват, че ще отложат покупката на ново устройство заради пандемията. 32% са планирали покупката на ъпгрейд до модел с 5G свързаност, но ще се въздържат от покупка.

Около 28% ще осъществят намеренията си за закупуване на нов телефон, а 9% посочват, че така или иначе не са планирали да сменят телефона си. 41% от потребителите с модел от Apple обаче все пак възнамеряват да преминат към новото поколение независимо от положението.

От Strategy Analytics отбелязват, че въпреки възстановяването на производствения капацитет, при потребителското търсене този процес може да е значително по-дълъг. За да го насърчат, производителите и телекомите ще трябва да предприемат агресивни ценови политики.

Източник: Strategy Analytics