Виртуален вирус пресъздава моделите на разпространение на COVID-19

Виртуален вирус пресъздава моделите на разпространение на COVID-19

Учени от университетите в Куинсланд и Мелбърн и Масачузетски технологичен институт са разработили виртуален вирус, който се предава между телефони по подобие на новия коронавирус.

Safe Blues strands е под формата на виртуални токени, които се разпространяват и репликират между мобилните устройства през Bluetooth. Те също така са създадени да действат в зависимост от директивите за социално дистанциране по подобие на реалния вирус.

Различните виртуални варианти на този вирус имат вариращи свойства, включително инкубационен период и нива на заразност. Тези токени са активни за определено време на заразения телефон.

В този период той може да инфектира и други устройства, които са в близост. Ако обаче телефонът бъде изолиран, няма такава опция. Вирусът може да бъде използван за по-точно оценяване на нивата на предаване и разпространение, а данните са налични в реално време.

Бъдещ анализ би могъл да помогне за оценка на ефикасността на мерките, които предприемат организациите и правителствата за справяне с проблемите.

Източник: Patterns Journal

Оферти на деня