Android 12 ще улесни ползването на алтернативни магазини за приложения

Android 12 ще улесни ползването на алтернативни магазини за приложения

Google обяви някои промени в Google Play, които според компанията са следствие от обратна връзка от разработчиците и целят да подобрят екосистемата на Android. Една от промените ще улесни ползването на алтернативни магазини за приложения, което ще позволи на авторите на софтуер да разпространяват своите приложения на различни места. Според Google изборът на приложения за различни системни функции в устройствата е сред една от основните отличителни черти на платформата.

Алтернативните магазини за софтуер могат да имат различни бизнес модели или пък да предлагат на потребителите различни функции. Тази свобода позволява на разработчиците да разпространяват свободно своите приложения дори и те да не са съгласни с политиката на Google. Компанията дава за пример Fortnite, която макар да беше свалена от Google Play може да се изтегли от сайта на Epic Games или пък от алтернативни магазини като Samsung Galaxy App или Huawei AppGallery.

Google разкрива, че в Android 12 през следващата година ще улесни потребителите в инсталирането на алтернативни магазини, но в същото време ще се погрижи да не бъдат компрометирани мерките за сигурност в Android. Засега няма повече подробности какво има предвид компанията, но в публикацията се посочва, че в момента се работи по тази възможност, а повече информация ще има на по-късен етап. Не е изключено да става дума за по-сериозна проверка на сигурността на външните приложения.

И тъй като всеки магазин за приложения може да налага свои правила и бизнес модел, Google уточнява, че в Google Play е задължително да се използва нейната билинг система за приложенията, които предлагат покупки на допълнително дигитално съдържание. От тях Google прибира комисионна, но компанията посочва, че тази политика е приложима за по-малко от 3% от разработчиците с приложения в магазина. Google посочва, че е чула коментари за по-голяма яснота в описанието кои типове трансакции трябва да ползват билинг системата на Google Play.

Компанията споделя, че третира по еднакъв начин всички приложения в Google Play и използва едни и същи стандарти при определянето кои заглавия да бъдат промотирани - нейни или на други разработчици. Според Google в секцията Editors Choice често се акцентира върху приложения на нейни конкуренти. Компанията изтъква, че осигурява начини на разработчиците да комуникират директно с потребителите по различни канали - за цени, оферти и дори алтернативни начини за плащане.

Източник: Google