Android 4.1 Jelly Bean идва в средата на юли, носи важни подобрения

Android 4.1 Jelly Bean идва в средата на юли, носи важни подобрения
Както очаквахме, по време на конференцията Google I/O, Google представи следващата версия на Android - тя е с номер 4.1 и кодово име Jelly Bean. Тя ще е достъпна още в средата на юли, като първо ще достигне като безжичен ъпдейт до Galaxy Nexus, Motorola Xoom и Nexus S. Една от основните промени в новата версия е с интересното име Project Butter. Тя е насочена към подобряване на работата на интерфейса и използва тройно буфериране на графичната информация, за да осигури постоянна кадрова честота на всички анимации. Намалена е и латентността при регистриране на докосването на екрана. Демонстрацията сравни два телефона Galaxy Nexus с Ice Cream Sandwich и Jelly Bean и подобрението в представянето е осезаемо.

Подобрения има в гласовото търсене и вече е възможно провеждането на естествен разговор с мобилното устройство. Отговорите се връщат много по-бързо, а освен това има направени значителни промени в представянето на резултатите. Част от Jelly Beam вече е технологията Google Now, която осигурява релевантна информация в зависимост от местоположението на потребителя, записите в календара му и т.н. - например приложението може да осигурява информация в реално време за любимите ви отбори, дава информация за трафика, докато шофирате, или показва данни за разписанието на градския транспорт, ако сте близо до спирка. Добавя и информация за близките обекти, които може да са интересни за вас, и така се превръща и в интелигентен персонален асистент.

Сериозна промяна има и в системата за нотификации на Android, и дава по-добър контрол върху събитията, очакващи вашето внимание. Известията за входящи писма в Gmail се показват комбинирано и представят по-добра информация дали има нещо важно, за да знаете дали да отворите приложението, информацията за предстоящо събитие вече дава опция за изпращане на съобщение към другите участващи в случай на закъснение, има и опция за споделяне на снимки в Google+, без да зареждате приложението.

Направени са и други промени в работата с уиджети (автоматично преоразмеряване), интерфейса на камерата, галерията и др. Платените приложения ще могат да бъдат криптирани със специфичен за даденото устройство ключ, преди да бъдат изтеглени. Вече ще има възможност за осъществяване на умни ъпдейти - т.е. в устройствата ще се изтеглят само промените, но не и целите обновени приложения. Платформата вече има браузър, който работи по-бързо и използва по-малко ресурси, разбира се, по-добре с HTML5, и осигурява по-висока JavaScript производителност.

Повече информация за Android 4.1 можете да видите тук:
http://developer.android.com/about/versions/jelly-bean.html
http://android-developers.blogspot.co.uk/2012/06/introducing-android-41-jelly-bean.html
http://googleblog.blogspot.co.uk/2012/06/android-io-playground-is-open.html

 • Nexus S ще има, така че е ясно, че JB ще си върви идеално на едноядрени машини. Останалото зависи от производителя на смартфона ти. :)
  asenna5
 • Сега в идните месеци и година ще се разбере кои модели ще получат 4.1 Интересно ми е дали едноядрените смартфони ще получат достъп до новата версия. [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FE1WxgYtqqA[/Youtube]
  agroman12
 • Изнасилена новина. При adobe винаги така става. Без нова версия, сваляне от market-a на сегашната... приказка. Дано поне това подпомогне промяната и се премине на html5, а свързаността да премине на ipv6... ех, мечти. Jelly bean все още ми изглежда, като жалко извинение, че са свършили много работа и са го променили много спрямо ics. Предполагам, че през есента ще има android v4.2.
  vladovn
 • http://www.engadget.com/2012/06/28/adobe-confirms-it-wont-support-flash-on-android-4-1/
  keyone
 • Всъщност Jelly Bean не е нищо повече от един леко полиран ICS, това не е сериозен ъпдейт. Напомня на минималните разлики в 2.3.* версиите на джинджифила, с тази разлика, че там не чак толкова полираха, колкото предимно фиксваха различни бъгове. :)
  asenna5
 • Вързват те към компютър, за което бяхте толквоа недовлни, когато айФоун ТРЯБВАШЕ да бъде активиран през iTunes.
  keyone
 • Хаха, добра забележка :)
  KOBRETI
 • Какво му беше на подписването на приложенията? Не си правиш нищо на телефона. ВАЖИ СИ ГАРАНЦИЯТА;) А всички приложения си инсталираш без проблем.
  geleto_
 • По-скоро подписването ще е като при bada.Което не е много добре,но мисля,че с root и lucky patcher няма да има проблеми.Още повече,че Андроид поддържа инсталиране на apk файлове директно от картата памет например и позволява предварителна модификация на файловете.Иначе идеята на ключа е ако направиш бекъп на апк-то да не може да се инсталира на друг телефон без да се модифицира(да се махне подписа).При Бада-та не може да инсталираш приложения от файловата система.Само ОТА може и по тази причина все още няма читав метод за кракнати приложения.Но Андроидчето е друга бира и ще оправят нещата бързо.
  azcv
 • Хм, нещо като дивотията в Симбиан ли ще е това подписване? На фона и на липсата на Флаш, това ще си е повече даунгрейд, отколкото ъпгрейд. Гпс приложение също може да си качиш алтернативно, така че и там подобренията са без голямо значение.
  mkpetrov
 • Браво,доста подобрения има.Естествено в mobilebulgaria са описани най-незначителните.Гласовия асистент и нотификациите не са масово използвани функции.Подобренията по браузъра също не са важни при положение,че има доста браузъри,които имат доста от въпросните функции вече.Подобренията по интерфейса,навигацията,аудиото и допълнителните екстри при работа с външни устройства са добра стъпка напред. Единственото нещо,което е притеснително е подписването на платените приложения.Дано му хванат цаката бързо.Относно умните ъпдейти си го представям нещо като zsync.Обаче в такъв случай ще се пести само от трафик,защото по-големия харч на батерията е при инсталацията на .apk файла.
  azcv
 • Само нагоре да вървят. Имат си техните проблеми, но сравнен с iOS и другите помии, направо е слънце. Дано го има наличен за миналогодишните Експерии.
  Kaiser Soze
 • Обичам, моя Nexus S :D
  eternal_frost
 • Да видим кои устройства ще получат ъпдейт към 4.1, дано да са всички които вече имат ICS. Инак, щом пишат идва средата на Юли, значи по другите канали го чакайте към края на годината или направо следващата.
  osama11
 • Разбира се, това е идеята- да пуснат 4,1, за да ъпдейтват към 4.0. :D
  keyone
 • Ако чакаш 4.0 ъпдейт за Ево 3Д, той излезе преди 2 дни :)
  Mr2faces
 • Те първа ще се увеличават. ;3
  leonsks
 • О, да, тук пропуснах коментара- 400,000,000 Андроид устройства, от които ок. 25,000,000 работят с версия 4.0 или нагоре. Много добре. /s
  keyone
 • Докато дочакам ъпдейт до 4.0 на НТС Ево-то си, ще мигрирам към Айфон-а :)
  Воден-дух
 • Нека започнем с хубавите страни. Project Butter- браво, похвално, най-после оправиха проблемите, които гонеха операционната система и пречеха много. Новте гласови фукнции- отново браво. Офлайн диктуване и прекрасен отговор на Сири. За жалост, Сири претърпя някои сериозно ъпдейти при айОС 6, а Гуугъл все още има какво да научи, но това си е една много одбра функци nonеtheless. Новте Play услуги- тук беше повече като навасване, но отново са се справили много добре. Камера- уау, успяха да открднат няколко предложения от WP & WebOS. Нотификации- започнаха добре. Новите възможности, които предлагат, са страхотни, когато си в движение. Но защо показва по голяма само най-горната нотификация? И ако искаш да видиш някоя друга, трябва да изпозлваш два пръста, което значи и две ръце? Тогава отива това on-the-go предимство. Лошите страни- Липса на Флаш- предполагам, че щом вече ползват Chrome, няма да има Флаш, особено след като Adobe обявиха, че ICS ще е последната версия, която ще го поддържа. UI- какво, по дяволите, беше това на Nexus 7?! Таблет с интерфейс директно взет от телефоните им? Ужас! Дано си остане само в него. ...както и всички остнали проблеми, които така и не оправиха. Надявам се, че ще е доста по-стабилна.
  keyone