Android не е готов за многоядрени процесори, твърди Intel

Android не е готов за многоядрени процесори, твърди Intel
Според Intel производителите на мобилни процесори не правят достатъчно, за да оптимизират Android за работа с многоядрени чипове. Разбира се, подобна позиция може би има обяснение във факта, че отскоро на пазара е процесорът Intel Medfield, който е първи представител на новата серия Atom, оптимизирана за таблети и смартфони. Той е едноядрен, но включва технологията Hyperthreading, която му осигурява допълнителна нишка за обработка на инструкции. В същото време производителите на процесори с ARM дизайн залагат на двуядрени и четириядрени решения.

Майк Бел, който управлява мобилното подразделение на Intel, смята, че Android не използва ефективно повечето ядра, което се дължи на несъвършенства в софтуера за управление на нишките на процесора. Според него, Intel обръща внимание на това и инвестира много ресурси в модифицирането на мениджъра на нишки в Аndroid, за да може да предложи многоядрени процесори, които се използват напълно от операционната система.

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2182710/intel-claims-android-ready-multi-core-processors

 • Развитието на процесорите е хубаво нещо само по себе си. Новите архитектури и процеси за изработка носят подобрения. Но в крайна сметка е важно как работи дадено устройство. Чисто механичния сбор от различните компоненти и техните характеристики е различно нещо от работата им заедно. А операционната система е също токова важна - пробвайте един и същ лаптоп с Windows и Linux - разликата е драстична. PS. Както се вижда Lumia-та с едноядрен 1.4GHz процесор в някои неща изпреварва двуядрения 2x1.5GHz при Note. А за тест пробвах как се справя N9 с 1GHz на всички тези задачки беше малко по-бърза от Lumia-та :D
  zet23
 • Нека сме честни, два са основните проблеми смногядрените процесори при Андроид- уж са правени за по-добра производителност, но софтуера е калпва и така спъва хардуера (1), а същевременно се губи време в това да се влагат повече ядра и мощ и по-малко врем еза развитие на батериите и спестяване на енергия. Точно затова и казвам, че само 28нм. С4 би бил приемливо многоядрено предложение за мен, ако избирах Андроид телефон. Всичко друго си е срам за пушека, който се раздига покрай него.
  keyone
 • [Quote]Разбира се, подобна позиция може би има обяснение във факта, че отскоро на пазара е процесорът Intel Medfield, който е [u]първи[/u] представител на новата серия Atom, оптимизирана за таблети и смартфони. Той е [u]едноядрен[/u]...[/Quote] Мисля че статията сама го изтъква.Понеже не предлагат в момента многоядрен процесор изказването е за замазване на положението че нямат такъв.Един вид купувайте нашите едноядрени защото Андроид видиш ли в момента не бил готов за повече. chilko това на теста е с толкова голяма разлика в хардуера и ос-а че няма място за сравнение.А и аз предпочитам функционалността пред бързината.Какво значение има 1 секунда?
  AVKansazov
 • [Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MZSVn5CqrFU[/Youtube]
  chilko
 • Ако се запази тенденцията, то тогава 2020 ще са с 1024 ядра и 8гб рам :)
  makeno
 • Някой да знае откъде мога намеря Orange San Diego (previously known as Santa Clara), защото моделчето и тестовете му са страхотни? :)
  Wishmak3r
 • [Quote][B]The number of cores doesn't matter as long as there are more than one.[/B] Without that, background tasks (checking mail, watching for messages, monitoring calendar events) will necessarily interrupt what you are doing on the screen. Some of these interruptions are so short you don't notice (there is a lot of "stare time" while looking at the screen), but with more and more going on in our devices, you need more than one core. Android is written for multi-core, and the high-quality games are as well.[/Quote]Мнение под статията от линка в предния ми постинг. Общо взето съвпада 1:1 с моето - [B]в момента[/B] най-добрият вариант за смартфон е 2-ядрен процесор.
  Sage
 • Догодина топ моделите ще са с 8 ядра, 2014-та с 16?
  osama11
 • Моето мнение е, че това е рекламно изтъкване от Интел на собствения си процесор. Въобще не се връзвайте на такива изявления. Прогреса си върви, никой няма да чака Интел да се накумят. В момента при ARM процесорите става една мини-революция, техния капацитет буквално се удвоява всяка година и така ще бъде поне в предстоящите 5 години. Някой ще каже, че няма за какво да се използва мощта на 4-ядрените процесори. Това не е вярно. Ето сега например новите модели телефони заменят старата резолюция на екрана от 480/800 пиксела с новата HD резолюция от 720/1280 пиксела. Като производителите вече са готови с образци на екрани за смартфони с FULL HD резолюция. Ще ги видим догодина или по-догодина. Доста по-натоварваща за процесора е HD резолюцията,да не говорим за FULL HD резолюцията, за графични приложения, като игри например. Така че само може да се радваме, че живеем в интересно и динамично време, което ни радва с такива невероятни иновации.
  milen888
 • Точно затова се чудех на голямата еуфория от 4-ядрените страшилища. http://news.cnet.com/8301-1035_3-57410518-94/7-myths-about-quad-core-phones-smartphones-unlocked/
  Sage
 • Съгласен съм.
  Wishmak3r
 • Ахъ. Intel иска да каже, че производителите на таблети и смартфони пишат зле android за хардуера си. [Quote]Според Intel, производителите на мобилни процесори не правят достатъчно, за да оптимизират Android за работа с многоядрени чипове. [/Quote] [Quote]Android не използва ефективно повечето ядра, което се дължи на несъвършенства в софтуера за управление на нишките на процесора.[/Quote] Обаче ако хардуера е intel, в бъдеще ще може да се ползват ефективно многоядрения процесор. [Quote]Intel обръща внимание на това и инвестира много ресурси в модифицирането на мениджъра на нишки в Аndroid, за да може да предложи многоядрени процесори[/Quote] То затова и wp не се нуждае от многоядрени процесори. M$ явно също не могат да използват ефективно повече от едно ядро, затова са OS-а им е "оглозгана" максимално. В същото време, обаче производителите нямат думата, тъй като wp е затворена. В това време, android е отворена (частично?) и позволява такива намеси, каквито от intel споменават, че са нужни. Извода е, че google са все още твърде млада компания и нямат капацитета на intel или още повече на apple, а adnroid заедно с chrome os имат да изминат дълъг път.
  vladovn
 • А в ежедневието Интел-ските Атоми се справят също толкова добре, колкото и двуядрените модели. Единственият двуядрен процесор, който има някакъв смисъл в роботите, е S4. Четириядрените са направо безсмислени.
  keyone