Apple е доминирала пазара на безжични слушалки през 2019

За никой не е тайна, че Apple доминира пазара на напълно безжични слушалки (TWS), а каква е реалната ситуация в този сектор показват данни на компанията за пазарни анализи Strategy Analytics (SA). През изминалата година компанията е доставила 58.7 милиона броя AirPods, което при пазарен дял от 54.4% означава, че всеки втори комплект слушалки от този тип е продаден именно от Apple. 71% от приходите в този сектор отиват към компанията от Купертино.

Далеч назад остава втората компания в класацията Xiaomi, която държи 8.5% пазарен дял и е доставила 9.1 милиона устройства. На трето място е Samsung със 7.4 милиона доставки и пазарен дял 6.9%. SA отбелязва, че през изминалите шест месеца цените на чипсетите за TWS слушалки са спаднали наполовина, което дава възможност за развитието на сектора.

Анализаторите предвиждат, че този пазар ще нарасне четирикратно до 2024 по отношение на доставените устройства, а генерираните приходи ще са на стойност над 100 милиарда долара. Секторът се превръща в нов източник на приходи за голяма част от производителите на смартфони.

Източник: Strategy Analytics