Apple и Amazon ще подкрепят Foxconn в наддаването за бизнеса с памети на Toshiba

Apple и Amazon ще подкрепят Foxconn в наддаването за бизнеса с памети на Toshiba

Тайванската компания Hon Hai Precision Industry, която е позната и като Foxconn Technology Group, иска да се сдобие с бизнеса с NAND памети на Toshiba и вече има силни партньори, които ще й помогнат финансово. Това става ясно от интервю на Nikkei Asian Review с шефа на председателя на борда на директорите на компанията Тери Гоу, който споделя, че зад гърба на Foxconn стоят гиганти като Amazon и Apple. Източници на японското издание разкриват, че тайванската компания е предложила най-висока цена измежду петимата кандидати – твърди се, че нейната оферта е за над 2 трилиона йени (18,2 милиарда долара).

Тери Гоу не разкрива каква част от сумата идва от американските компании, но осигурява първото официално потвърждение, че те участват в наддаването. Apple и Amazon са ключови клиенти на Foxconn – Apple генерира над половината от приходите й, а Amazon й възлага поръчките за своите четци за електронни книги Kindle и за продуктите Echo. И двете компании искат да си осигурят стабилни доставки от памети – Amazon има нужда от тях за сървърите в своите центрове за данни, които осигуряват облачни услуги за нея и за външни клиенти, а Apple ги използва в своите смартфони, таблети и лаптопи.

Интересът на американските компании може да се отрази и на Samsung, която държи 35,4% от пазара на NAND памети, а след нея са Western Digital (17,9%), Toshiba (16,5%), Micron (11,9%) и SK Hynix (11%). Другите оферти за подразделението на Toshiba са дошли от Broadcom, SK Hynix, Western Digital и от фондовете Kohlberg Kravis Roberts и Bain Capital. В Япония има някои притеснения, че продажбата на Foxconn може да доведе до изтичане на търговски тайни към Китай, но Гоу е готов да ги успокои, като заявява, че японските мениджъри ще продължат да ръководят бизнеса с чипове. Компанията е направила това и с Sharp.

Foxconn контролира още компанията InFocus, а през миналата година купи бизнеса с обикновени телефони Nokia от Microsoft. Наред с това прави смартфоните Nokia за финландската компания HMD Global и ще подкрепи финансово първия смартфон на компанията Essential, която е основана от един от създателите на Android - Анди Рубин. Тайванците ще се занимават и с производството на устройството.

Източник: Nikkei