Най-бързият компютър на Apple се казва iMac Pro

Най-бързият компютър на Apple се казва iMac Pro

В началото на конференцията WWDC Apple сподели много новини за своите продукти и една от тях ще допадне на потребителите, които търсят по-висока производителност. Тя е свързана с премиерата на iMac Pro, който  компанията описва като мощна работна станция за най-взискателните професионалисти. Устройството предлага 27” Retina 5K дисплей с поддръжка на 1 милиард цвята, процесор Intel Xeon с до 18 ядра и графичен ускорител с производителност до 22 терафлопа, което прави компютъра най-мощния модел в серията Mac досега. Системата е получила нов по-тъмен цвят на корпуса и ще е на пазара през декември на цена от 4999 долара. Заедно с това компанията обяви, че работи по нов компютър Mac Pro, който ще има модулен характер и ще е комбиниран с професионален монитор от висок клас.

Що се отнася до iMac Pro компанията изтъква, че е направила значителни промени във вътрешната организация на компонентите, за да осигури по-добро охлаждане на устройството – според нея капацитетът за охлаждане е увеличен с 80%, но без това да се отрази на познатия тънък iMac дизайн. В допълнение на процесора Intel Xeon iMac Pro е снабден и с новия графичен ускорител Radeon Pro Vega с до 16GB HBM2 памет, който е подходящ не само за машинно обучение, но и за 3D рендиране в реално време и за работа с VR съдържание с висока кадрова честота. Добавени са 4 х Thunderbolt 3 порта за едновременна връзка с два RAID масива и два 5K дисплея. iMac Pro може да бъде конфигуриран с до 4TB SSD и с до 128GB ECC оперативна памет и за пръв път в серията поддържа 10Gb Ethernet.

Източник: Apple

 • [Quote]Аз това не мога да го нарека компютър, не е достатъчно умно. Нито телефоните им са смартфони, нито операционните им системи са "ай". Устройствата на ябълката са морално остарели и технологично изостанали, имат само един дизайн и това е.[/Quote] Ако говориш за телефоните им, и дизайн нямат.
  LegolasElf
 • Колко мъка има по този свят... Както и да е, лека вечер. @obje, не ми отговаряй, няма смисъл.
  muamamu1
 • [Quote]Моя нов компютър[/Quote] Аз това не мога да го нарека компютър, не е достатъчно умно. Нито телефоните им са смартфони, нито операционните им системи са "ай". Устройствата на ябълката са морално остарели и технологично изостанали, имат само един дизайн и това е.
  Wallker
 • Ами кажи какво имаш предвид тогава, защото не съм ти аз в главата. :) Или трябва да ти обяснявам теориите на Витгенщайн защо трябва да си максимално точен, когато говориш, за да си сигурен, че другите те разбират? Иначе те разбирам защо не е сериозно. Да си сглобиш сам машината и да й инсталираш ОС-а няма нищо общо с PC с Windows или Linux дистрибуция.
  muamamu1
 • Тази седмица си взех Mac mini, но нещо се чувствам странно...
  andrianivanov
 • [B]muamamu1 [/B] не нямах това предвид, който чува петлите ме разбра много добре. Даваш пример "Hackintosh", това не е сериозно :D
  obje
 • И какво общо има това с темата? Не, моята пишка е по-голяма, колкото и да ти се иска да е обратното. Лека вечер.
  muamamu1
 • Да те попитам нещо ако може? Кога за първи път използва ОС? Какво можеше тази ОС? Какво може тази ОС през 2017-та? п.п. Използвал съм QNX, когато ти и оня Гей сте били само мокра мечта на бащите си! п.п.2 И в 2017 QNX е RTOS (визх във викито-то).
  PoceH_BS
 • Хубаво, не ти е допаднали да работиш с нея, това е съвсем друго. :)
  muamamu1
 • Нищо не знаеш, дори си нямаш и на идея! Наложи ми се един месец да използвам Sierra-та, е не, няма такава мъка просто, дори и на най-големия си враг не бих го пожелал! Втори път? Познай от един път... :D:D:D
  PoceH_BS
 • Да, бе, зная го твоето мнение, можеш да си го спестиш.
  muamamu1
 • [Quote]Ами не знам, Windows, Linux и macOS са ОС-и[/Quote] Боже, Боже (да се Свети Името Ти, че го споменавам напразно) слез и си прибери верисиите... Толкова Мъка да има по този Свят, че не е истина просто... :S Как можеш дори да пишеш такива глупости за OS, която в ергономично отношение е изостанала 10 години назад спрямо конкурентите си... (no)
  PoceH_BS
 • Ами не знам, Windows, Linux и macOS са ОС-и, така че не виждам как може да е затоврена за човеъркане откъм хардуер, но добре, ще го знам вече. А ако имаш предвид, че не можеш да сменяш процесори, RAM и т.н., имам две неща да ти кажа: 1. https://www.macrumors.com/2017/06/08/4k-imac-teardown-reveals-removable-ram-cpu/ 2. Hackintosh
  muamamu1
 • Напротив, Екосистемата на епъл е възможно най-затворената откъм хардуер и възможност за "човъркане"..
  obje
 • [Quote]MAC е все едно да караш автомат, Win/Linux e все едно ръчни скорости. [/Quote] Напротив. И трите ОС-и ти предлагат доста обширни възможности за промяна по твой избор. Стига да имаш желание да го направиш. :)
  muamamu1
 • За обикновения потребител на който не му трябва графично ускорение и му е приоритет това да не изключва машината дълго време, да му е лъскава кутията и да е улеснена работата по цъкане на прозорци - да MAC -а е вариант. За всички останали - Win/Linux с които можеш да правиш абсолютно всичко на всякакъв хардуер без ограничения (ако щеш да си вържеш косачката към компютър ако това те блазни). Дълго време ми се е налагало да ползвам трите екосистеми. Най-точно бих описал разликата за тези които се колебаят чрез сравнение - [B]MAC е все едно да караш автомат, Win/Linux e все едно ръчни скорости. [/B] За игри дори няма да говорим :), евтина поддръжка, необходимост от по-малко RAM при WIN (след оптимизация може да слезе до 600 MB.. и много много други
  obje
 • Радвам се, че има диалог и не се опитваш да кажеш на черното бяло. :) Това със събуждането и аз го имах като проблем. Оправи се като махнах screensaver-a. Може и при теб причината да е същата.
  Cocolino_pz
 • Признавам си, че като стартирам браузъра ми бави много, а някой път като заспи и няма събуждане. :D Общо взето обаче, като за такава дърта машина, работи изключително плавно. И, да, различни потребители сме. Нямам нужда от голяма процесорна мощ затова, за което си ползвам машината. Честно казано, в повечето време дори ползвам или смартфона, или таблета. Това за WI-FI е вярно. Което си е така, не мога да си изкревя душата. Иначе за YouTube това дето си го написал, че ти се резстартирал всеки път на фул скрийн при мен не съм го забелязвал. Дори не ми се е резстартирал нито веднъж за всичките тия години. Докато не спре да работи няма да го оставя. :D Иначе от твоята гледна точка си си прав!
  Ванката
 • Мой приятел е с Про 17 (и цялата гама Apple играчки) и всеки път като съм му на гости нещо бъгва и не може да го върже с принтера и му се налага да вади стария лаптоп с уин. Пръска се от яд (шеговито разбира се, щото го майтапя), че тва се случва само аз като съм там. :D [Quote]Откакто ползвам Макбук, забравих какво е това преинсталиране.[/Quote] Относно преинсталирането. Купих моя лаптоп 2011 г. и му сложих уин 7. След две години му сложих 8.1. С други думи от 2011 г. не съм преинсталирал уин заради проблеми. Единственото нещо което направих преди месец е да си клонирам 8.1 на новися SSD диск. Лаптопът е като светкавица с него. Работи мигновено и безпроблемно.
  Вито
 • 7-годишна машина, трябва да е страхотно преживяване. :) Сигурно браузърът стартира около 2-3 минути? :) Явно сме различни групи потребители - аз ползвам за работа машина Mini Late 2012, i7 и 16GB RAM. Сравнявам с i5 + 16GB RAM на Windows 10 машина, а преинсталация не ми се е налагала през последните 15 години, при положение че ползвам компютър от 17. Всеки е омазвал машина в началото, така че е нормално. * При абсолютно идентични задачи и отворени програми, Mac-ът е буквално неизползвам, най-вече заради RAM-та. Почти винаги съм в swap-a (достигал съм до 7GB), a Windows машината не заема повече от 12GB и въобще не swap-ва. При абсолютно същия софтуер и задачи! * При самото стартиране машината се бави ужасно много, докато стане използваема. Сравнявам с лаптоп с i3 + 8GB RAM и Windows 8.1. Windows-ът е доста по-пъргав при елементарни задачки (примерно сърфиране и отваряне на Skype) още от самото начало на работа. Естествено, ако се натовари на предела на хардуера, ще клекне по-рано. * UI-a нa Mac OS е много по-неудобен за работа. Групирането на прозорци е безумно и изнервящо. * Работата на Mac е наистина по-стабилна, предвид че хардуера е напаснат и тестван многократно, но въпреки това има ужасни бъгове. Не съм пробвал в последно време, но преди около година машината ми се рестартираше абсолютно всеки път, когато пусна YouTube на fullscreen. Оказа се, че много потребители имат същия проблем, без значение от ползвания browser. * Wi-Fi-a също има добре познат проблем при някои машини, който е introduce-нат с ъпдейт преди 3-4 години и Apple не си мръдват пръста. Форумите им са пълни с оплаквания и няма работещо решение. Ужасни загуби на пакети (аз съм достигал до 20-30-40%!!!) постоянно, без значение дали на 2.4GHz или 5Ghz. Наложи ми се да правя bridge с друг рутер и да свържа него по кабел към Mac-a, за да мога да ползвам нормален интернет... * Като цяло има софтуер и за Mac OS, но почти винаги е с някакви неудобства. Последния случай е с qBittorrent - при всяко минимизиране и последващо отваряне, списъкът със задачи блокира и не мога да правя почти нищо. Под Windows всички работи на 6... че даже и под Linux. * Понеже ползвам 2 монитора заедно, ми се наложи да ползвам адаптер за единия, за да го свържа по VGA. В началото всичко беше напред, докато един ден просто не се появи голяма, черна, верикална ивица, чиято площ е неизползвама. Естествено, отново добре познат проблем, за който Apple не иска и да знае. Изобщо, митът за идеалните ябълки е просто мит.
  Cocolino_pz