Apple и Qualcomm плашат американските власти с Китай

Apple и Qualcomm плашат американските власти с Китай

Споровете между Apple и Qualcomm относно различни патенти добиха трагикомичен отенък. В момента двете компании водят дело в Американската комисия за международна търговия (ITC). В своите пледоарии пред регулатора и двете страни твърдят, че действията на техния опонент вредят на въвеждането на мрежи от пето поколение в САЩ. Решението на комисията ще е знаково за развитието на търговските спорове между Apple и Qualcomm.

В случай на победа на компанията от Купертино целият бизнесмодел на Qualcomm, който генерира милиарди долари от патентни такси, ще бъде поставен под сериозна заплаха. В случай на победа на процесорния гигант пък Apple ще се сблъска със сериозни ограничения при вноса и продажбата на някои свои модели в САЩ. Именно тук и двете компании са прибегнали до горещата тема с 5G и страховете на властите, че Китай ще заеме лидерска позиция при внедряването на новите технологии.

Забавното е, че и Apple, и Qualcomm твърдят, че решение в тяхна вреда от страна на комисията ще... засили позициите на Huawei. Аргументите на Apple са, че евентуална забрана на техните продукти ще демотивира Intel да продължи с разработката на 5G модеми за смартфони. От Qualcomm пък твърдят, че са глобален лидер в 5G сегмента и евентуално отсъждане в тяхна вреда ще помогне на техния преследвач Huawei да ги задмине.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня