Huawei P30 и P30 Pro предлагат повече и снимат още по-добре (видео)

Huawei си е поставила амбициозната задача да се изкачи до върха при производителите на смартфони и се надява да успее да я изпълни още тази година. За това ще помогнат и новите устройства в серията P, от която през миналата година са били продадени 16 милиона броя като част от общо реализираните от компанията 206 милиона смартфона.

Днес в Париж видяхме първите представители на серията P30 - P30 и P30 Pro, към които на по-късен етап очакваме да се присъедини и P30 Lite. По традиция Huawei не пести ъпгрейдите, които прави на флагманските си модели, и това е видно и в новите устройства, които включват някои интересни подобрения. Серията Р е насочена към потребителите, които обичат да снимат повече и държат на фотографските възможности на мобилните си устройства, и вече неведнъж успя да се докаже в това отношение. Миналата година компанията ни изненада с P20 Pro, който предложи тройна основна камера с висока резолюция, 3х телефото оптика и атрактивен нощен режим, а тази надгражда това по интересен начин.

Започваме с Huawei P30 Pro, който логично осигурява най-много екстри, но тази година и стандартното издание P30 също предлага повече от възможностите на своя по-голям събрат. Размерите на Huawei P30 Pro са се увеличили, но това е свързано и с ползвания 6.47” OLED панел с извити страни и резолюция 2340х1080 пиксела (19.5:9) - според компанията тази резолюция е достатъчна за окото и намалява консумацията на енергия. В него има малко изрязване за селфи камерата с резолюция 32MP (f/2.0), която поддържа функция за комбиниране на пикселите при намалена осветеност. Дисплеят крие и друга изненада - P30 Pro няма традиционен говорител, а предава звука при разговор директно през панела чрез технологията Acoustic Display.

LG вече представи подобно решение в G8 ThinkQ, но Huawei твърди, че системата им е различна и би трябвало да осигури звук с високо качество. Изпробвахме технологията на тихо място и нямахме проблеми с качеството, но ни се иска да я тестваме и на по-шумно. За разлика от разработката на LG, тази на Huawei не може да се ползва за възпроизвеждане на музика, така че ще трябва да разчитате само на говорителя в долната част, който е подобрен за осигуряване на по-силен звук. Дисплеят е снабден и с оптичен сензор за отпечатъци, който е поставен по-ниско от този в Mate 20 Pro и работи с 30% значително по-бързо, без да е необходим натиск.

Телефонът разчита на чипсет Kirin 980 в комбинация с 8GB RAM и 128/256/512GB памет за файлове, която може да се увеличи чрез NM карта. Включена и нова система за охлаждане, която използва материала графен. Устройството отново е водоустойчиво (IP68) и има батерия с капацитет 4200 mAh, която поддържа бързо жично (40W) и безжично (15W) зареждане, а освен това може да зарежда безжично и други устройства. Това са неща, които вече ни предложи Mate 20 Pro. Жак за слушалки липсва, а сред характеристиките откриваме още инфрачервен порт, Dolby Atmos, NFC възможности и Bluetooth 5.0.

Устройството е с алуминиева рамка (с интересно отсичане в двата края) и извит стъклен заден панел, който ще се предлага в няколко интересни цвята. Като цяло и двата телефона ще са налични в 5 цвята - перлено бяло, червено (amber sunrise), черно, breathing crystal и twilight aurora, но в България ще ги видим само в последните три. Иначе последните два са с градиент и изглеждат много ефектно. Breathing crystal прелива между бяло и синьо, но при подходящо осветление може дори да стане червен. На свой ред aurora имитира ефекта на Северното сияние с интересни преливни между синьо и зелено. Изработката е солидна, но и теглото на телефона от почти 200 грама не е малко. Направи ни впечатление, че компанията е изоставила стремежът за симетричност от миналата година, което е видно от позицията на USB-C порта.

Стигаме и до камерата на P30 Pro, която се разработва от над 2 години и обещава да направи не по-малко важна стъпка напред от тази, която видяхме с P20 Pro. Камерата отново носи логото на Leica и на пръв поглед е подобна на тази в Mate 20 Pro, но има някои съществени разлики. Основният сензор пак е 1/1.7" с резолюция 40MР (по подразбиране снима в 10МР като комбинира пикселите), но според компанията е нова разработка на Sony, която се ползва за първи път в света. Сензорът е наречен SuperSpectrum и има нов цветен филтър с конфигурация RYYB или red, yellow, yellow, blue, който според компанията ще революционизира цялата индустрия. В случая на мястото на зелените пиксели от подредбата RGBG са поставени жълти.

Huawei твърди, че това позволява да се увеличи светлочувствителността и да се подобри цветопредаването и уловените детайли при снимане на тъмно. Сензорът получава с 40% повече светлина спрямо P20 Pro и докато той поддържа ISO 102 400, P30 Pro вече може да снима при невероятните ISO 409 600. Сензорът стои зад 27 мм оптика с бленда f/1.6 и е снабден с оптична стабилизация за компенсиране на движението. Към него е добавен 20МР сензор с 16 мм ултра широкоъгълна оптика (f/2.2, 107 градуса) и 8МР сензор с телефото оптика за 5х (всъщност е 4.6х) оптично приближение (f/3.4, 125 мм), който има и оптична стабилизация. Подобна оптика може да увеличи значително дебелината на телефона, но компанията е заложила на система с перископ, която ползва призма за пречупване на светлината под ъгъл от 90 градуса в корпуса.

Системата поддържа 10х хибридно приближение (270 мм), което ползва основния сензор и този с телефото оптика за осигуряване на кадри с по-добро качество, а освен това позволява 50х дигитално приближение. Към всичко това е добавен и 3D ToF (time-of-flight) сензор, който измерва разстоянието до обектите пред камерата и помага за постигане на многослоен боке ефект с още по-високо качество, а освен това може да се ползва за прецизно измерване на различни обекти. Може да послужи и за 3D сканиране на малки обекти подобно на функцията в Mate 20 Pro. Отново откриваме функция за супер макро снимки, която ползва ултра широкоъгълната леща и алгоритми за намаляване на изкривяването в краищата при снимане на разстояние от едва 2.5 см. Компанията е добавила и нов AI HDR+ режим, който може да създаде карта на експозицията на кадъра и след това да коригира отделните зони в него като разпознава и наличните обекти и прави съотвените настройки.

Камерата е снабдена с познатата технология за стабилизиране на картината с изкуствен интелект - Huawei AIS, която помага при ползване на нощния режим. В P30 Pro тя вече може да се ползва и през деня за снимане на портрети или пък за заснемане на течаща вода - подобна функция съществуваше и досега в телефоните на компанията, но тя изискваше работата със статив. При портрети (Super Portrait Mode) устройството прави сегментация на кадъра в до 10 точки и създава карта на осветеността, за да може след това да коригира яркостта според нуждата - да я засили или да я намали. Пак при портрети се ползва и ToF сензора за промяна на боке ефекта според разстоянието ви до обекта.

Телефонът се възползва от новия и подобрен сензор и при запис на видео, като благодарение на повишената светлочувствителност вече може да прави клипове и в нощен режим. Нещо повече - компанията обещава още по-добра стабилизация при запис на видео във всички резолюции, която комбинира AIS и оптичната система. Камерата вече записва 4K видео при 60 fps. Стабилизацията помага и при снимане с по-голямо приближение, при което само едно мръдване може да измести камерата от обекта. По-късно през годината ще дойде и ъпдейт, който ще позволи на устройството да снима едновременно със сензорите с ултра ирокоъгълна и телефото оптика и да комбинира картината в един клип.

Нямахме време да тестваме подробно камерата и това ще остане за ревюто ни на P30 Pro, но все пак установихме, че е бърза и при добра осветеност може да осигури качествени кадри. Нощният режим също работи както се очаква от него, но ни е нужно повече време за тестване в реални условия. Възможността за 5х приближение е впечатляваща, а стабилизацията е ефективна, но ако ще ползвате 10х хибридното приближение може би ще е най-добре да ползвате статив, за да гарантирате неподвижността на телефона. Стабилизацията при 4K видео е много добра, но искаме да видим и как устройството записва на тъмно.

Какво ново при Huawei P30? Както споменахме, тази година устройството осигурява много от екстрите на P30 Pro, което го прави много добро предложение за търсещите по-компактен и по-евтин модел. За начало отново предлага OLED дисплей с резолюция 2340х1080 пиксела (19.5:9), но с диагонал 6.1". По отношение на паметта ще е налична само с 6GB RAM и 128GB за файлове, която може да се увеличи чрез NM карта. Водоустойчивостта на корпуса е намалена до IP53, но той отново ще е наличен в споменатите цветове. Устройството има батерия с капацитет 3650 mAh, която поддържа бързо зареждане с технологията Huawei SuperCharge, но не при 40 вата.

Смартфонът е по-компактен и лек от P30 Pro и се усеща много добре в ръката, а наличието на плосък екран вероятно ще му спечели фенове. Освен това и има малко по-симетрични рамки около екрана, което също работи в негова полза. В допълнение P30 е снабден с жак за слушалки и отново има оптичен сензор за отпечатъци в дисплея. При основната камера също има някои разлики, като очевидната е липсата на ToF сензор. В същото време отново откриваме 1/1.7" 40МР SuperSpectrum основен сензор, но той вече е с бленда f/1.8 и без оптична стабилизация, а освен това поддържа ISO 204 800. Добавени са още 16МР сензор с ултра широкоъгълна оптика (f/2.2) и 8МР сензор с 3х телефото оптика (f/2.4), който има OIS. Като цяло това означава, че до голяма степен можем да очакваме в повечето случаи снимките и видеото от телефона да са подобни на заснетите с P30 Pro.

И двата телефона работят с Android 9 с интерфейс EUMI 9.1. Сред новите добавки е файловата система EROFS (Extendable Read-Only File System), която повишава скоростта на четене на информация от паметта. Включена е и поддръжка за технологията Huawei Share OneHop, която улеснява споделянето на информация между телефони компютри на  компанията. А другата разлика между телефоните засяга максималната скорост за изтегляне на данни през LTE - до 1.4Gbps при P30 Pro и до 1Gbps при P30. Друга интерсена добавка - устройствата могат да се ползват като дигитален ключ за отключване на автомобили на Audi.

Най-добрата новина е, че няма да се наложи да чакате седмици, за да се сдобиете с телефоните, защото продажбите им в България започват още на 27 март. Всички, които закупят P30 или P30 Pro между 27 март и 26 април, могат да се регистрират в Huawei HiCare за Premium Service, която включва 90-дневна застраховка за еднократна безплатна подмяна на счупен заден панел или дисплей в резултат на изпускане или случайно притискане на телефона. Операторите ще предложат различни цени според комбинацията с мобилен план, но в търговската мрежа Huawei P30 ще се продава за 1349 лв., а P30 Pro ще е на цена 1749 или 1949 лева според вградената памет - 128 или 256GB.

Ново

Оказва се, че P30 Pro ще има и версия с 6 GB RAM и 128 GB памет. Именно тя ще се продава в България на цена 1749 лева.

 • Явно Хуауей си плащат за добре субсидираните телефони. Потребителите печелят от тая работа. То това е странното, че не е за субсидираните толкова, колкото за свободната им продажба.

  Ти няма ли да се мяташ на едно P30 Pro?
  Е тя свободната цена от оператора може пак да е покрита по някъв начин от Хуауей.
  Иначе нямам желание за тоя модел. Ще чакам mate. Ако си има стерео може да взема един. Вероятно и 2к екран ще има. Ако преосмислят и кривите лайсни ще е чудесно, но... В интерес на истината и сегашния няма направление в котето да ме разочарова, изключвам новия андроид 9, но го разкарах на третия ден и от тогава всичко е ок.
  Вито
 • В теста на GSMarena камерата отстпва на S10+ откъм рязкост. Като поразгледах малко снимки в нета и на мен повече ми харесват снимките на S10 на светло. Сега на тъмно и със зум е ясно, че P30 се справя по-добре.
  board
 • [media]https://youtu.be/gaVLMTw72UQ[/media]
  Ванката
 • Явно Хуауей си плащат за добре субсидираните телефони. Потребителите печелят от тая работа. То това е странното, че не е за субсидираните толкова, колкото за свободната им продажба.

  Ти няма ли да се мяташ на едно P30 Pro?
  board
 • Явно Хуауей си плащат за добре субсидираните телефони. Потребителите печелят от тая работа.
  Вито
 • Цените на а1 наистина са странни, p30 pro сравнен със s10 е на еднакви цени, но ако се избере без абонамент разликата е 210лв в полза на хуавея.
  D0N4T3LL0
 • Има я по техноверигите, но е 150 лв. Ако се вземе през някой от техните дистрибутори цената може да падне наполовина :) Chilko, дай някой дистрибутор де. SanDisk 128гб са по 50 лв...
  Вито
 • Екстра цена, но май A1 бият всички с цената без договор - 1480/1700 лв. Р30 е 1150 лв. Това са страхотни цени. А каква им е играта на А1 с тези цени? Пише за клиенти на А1, по никакъв начин ли не е обвъзващо това? Играта е, че на тях им струва наполовина, ако си техен клиент ще изкарат 600 кинта, ако не си, пак ще изкарат тия пари и ще те дръпнат да си сложиш поне телевизия...малко ли е като печалба.
  sstamov77
 • Екстра цена, но май A1 бият всички с цената без договор - 1480/1700 лв. Р30 е 1150 лв. Това са страхотни цени. А каква им е играта на А1 с тези цени? Пише за клиенти на А1, по никакъв начин ли не е обвъзващо това?
  board
 • Цената си е ок. Да, във вива с план при всички случаи про е под 1400. За фотографски телефон селфито да няма АФ не е ок. Споменах вече за липсата на стерео говорители. Кривите рамки и те не ме привличат, но въпрос на вкус. Измислената мемори карта все още не е налична никъде, за какво не си сложика един микро сд слот, а се правят на шашави. С новите им карти една 128гб ще е 200 кинта сигурно, което води до факта, че ще е по-добре да се купи версията 8/256, не че 128 съм ги напълнил де. Но музиката ми от spotify е изцяло онлайн нямам свалени албуми. Има я по техноверигите, но е 150 лв. Ако се вземе през някой от техните дистрибутори цената може да падне наполовина :)
  То не знам дали е до субсидия или като цяло телефона ще се продава по-евтино от обявеното. Защото гледам с вива клуб взимаш P30 Pro за 1750лв , а P30 за 1350лв, което си е с по 200лв под обявените официално цени. P30 Pro за 6/128 цената си е 1749, а 8/256 е 1949.
  Втория вариант, по-мощния във Виваком с карта Вива клуб е 50 лева по-ниска цената и се взима за 1899.
  В теленора без план най-напомпана версия излиза 1840 лева, без клубни карти, без нищо.
  Екстра цена, но май A1 бият всички с цената без договор - 1480/1700 лв. Р30 е 1150 лв.
  chilko
 • То не знам дали е до субсидия или като цяло телефона ще се продава по-евтино от обявеното. Защото гледам с вива клуб взимаш P30 Pro за 1750лв , а P30 за 1350лв, което си е с по 200лв под обявените официално цени. P30 Pro за 6/128 цената си е 1749, а 8/256 е 1949.
  Втория вариант, по-мощния във Виваком с карта Вива клуб е 50 лева по-ниска цената и се взима за 1899.
  В теленора без план най-напомпана версия излиза 1840 лева, без клубни карти, без нищо.
  Ванката
 • Цената си е ок. Да, във вива с план при всички случаи про е под 1400. За фотографски телефон селфито да няма АФ не е ок. Споменах вече за липсата на стерео говорители. Кривите рамки и те не ме привличат, но въпрос на вкус. Измислената мемори карта все още не е налична никъде, за какво не си сложика един микро сд слот, а се правят на шашави. С новите им карти една 128гб ще е 200 кинта сигурно, което води до факта, че ще е по-добре да се купи версията 8/256, не че 128 съм ги напълнил де. Но музиката ми от spotify е изцяло онлайн нямам свалени албуми.
  Вито
 • Свалям шапка на Huawei за новата P-серия! Създали са произведение на изкуството! P30 Pro с цвят crystal е просто брутален...
  Ванката
 • Точно това са официалните цени в търговската мрежа - Huawei P30 за 1349 лв. и P30 Pro за 1749 (6/128) и 1949 (8/256) лв. Това казвам, че вчера на презентацията показаха доста по различни. От кога 800 евро са 1349лв ;)
  [img]https://zdnet3.cbsistatic.com/hub/i/2019/03/26/ff963f70-464c-4cb8-bbd6-8d29b63a75e2/6d3efbe6365e1b2e36e99d2aa66cf965/huawei-p30-event-prices.png[/img]
  Винаги са били така - на представянето показват по-високи цени от финалните. Иначе P30 щеше да струва 1399 лв, но после намалиха цената на 1349.
  chilko
 • Точно това са официалните цени в търговската мрежа - Huawei P30 за 1349 лв. и P30 Pro за 1749 (6/128) и 1949 (8/256) лв. Това казвам, че вчера на презентацията показаха доста по различни. От кога 800 евро са 1349лв ;)
  [img]https://zdnet3.cbsistatic.com/hub/i/2019/03/26/ff963f70-464c-4cb8-bbd6-8d29b63a75e2/6d3efbe6365e1b2e36e99d2aa66cf965/huawei-p30-event-prices.png[/img]
  board
 • То не знам дали е до субсидия или като цяло телефона ще се продава по-евтино от обявеното. Защото гледам с вива клуб взимаш P30 Pro за 1750лв , а P30 за 1350лв, което си е с по 200лв под обявените официално цени. Точно това са официалните цени в търговската мрежа - Huawei P30 за 1349 лв. и P30 Pro за 1749 (6/128) и 1949 (8/256) лв.
  chilko
 • То не знам дали е до субсидия или като цяло телефона ще се продава по-евтино от обявеното. Защото гледам с вива клуб взимаш P30 Pro за 1750лв , а P30 за 1350лв, което си е с по 200лв под обявените официално цени. P30 Pro за 6/128 цената си е 1749, а 8/256 е 1949.
  Втория вариант, по-мощния във Виваком с карта Вива клуб е 50 лева по-ниска цената и се взима за 1899.
  algor
 • То не знам дали е до субсидия или като цяло телефона ще се продава по-евтино от обявеното. Защото гледам с вива клуб взимаш P30 Pro за 1750лв , а P30 за 1350лв, което си е с по 200лв под обявените официално цени.
  board
 • Само на мен ли ми се струва или в сайта на Виваком, P 30 Pro, е стабилно по-субсидиран (да не кажа направо по европейски стандарти) в сравнение със Samsung и всички останали марки? Дори цената му с най-евтиния пакет от 12-13лв. е доста под официално обявената.
  Cv3T0m1R
 • Като гледам сравнението P30 Pro прави по-детайлни снимки - https://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=5&idPhone1=9635&idPhone2=9535&idCamera3=300511 Старият мейт продължава да прави по детайлни снимки от новите им модели. При добро осветление говорим. Нощните ясно, че са по-добри, но... едно 95% снимки са ми с добра светлина. Какво се оказва, че ако нямам някаква огромна необходимост от добър зум, няма за какво да сменям... https://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=4&idPhone1=9635&idPhone2=9535&idPhone3=8854
  Вито