Apple може да разбере кои телефони са ремонтирани в неоторизирани сервизи

Новото софтуерно обновление за iOS с версия 11.0.3 идва с една интересна добавка, която на практика предупреждава потребителите, които искат да ремонтират устройствата си в независими сервизи. Ъпдейт отстранява няколко бъга, включително и такъв, който причинява загуба на тъч функционалност в малък брой устройства iPhone 6S, чиито екрани са заменени с неоригинални и впоследствие са обновени до iOS 11. Компанията предупреждава, че ползването на резервни дисплеи от трети страни може да влоши качеството на изображението, а освен това те може да не работят коректно.

По този начин Apple демонстрира, че чрез софтуерни обновления може да въздейства директно върху хардуерната функционалността на неоригинални части и най-вероятно може да ги блокира. Apple има практиката да продава оригинални части на оторизирани сервизи чрез програма, която изисква заплащане, а тези сервизи имат и ограничения върху това какви ремонти могат да извършват. Това кара независимите сервизи да използват компоненти, които са дело главно на китайски доставчици (и в повечето случаи са произведени в същите заводи като оригиналните), като по този начин могат да предложат по-ниски цени за ремонт и в повечето случаи резултатът е на добро ниво.

Apple сериозно ограничава някои аспекти от ремонтите на устройствата, като например за смяна на основния бутон на iPhone 7 се изисква специално устройство, наречено Horizon Machine, което синхронизира новия бутон и сензора за отпечатъци Touch ID с поправения смартфон. В крайна сметка с новия ъпдейт Apple демонстрира възможностите си за контрол над хардуера и иска да покаже, че вече не е добра идея да ремонтирате устройството си в неоторизирани сервизи. Миналата година много устройства със заменени екрани именно в такива сервизи спряха да работят със съобщение “Error 53” и бяха реактивирани от компанията едва след сериозни публични протести.

Източник: Motherboard

 • Не харесвате политиката им - не ги използвайте. Ако имаш устройство (не само Apple!) над 1000 лв дали искаш то да бъде ремонтирано с читави части ? Вероятно Имате Apple устройство и ви дразни цената и невъзможността за ремонт от други сервизи: помогнете на каузата "right to repair" И ако си мислите, че Apple ще са последните в това начинание много се бъркате.
  shmurkam
 • следващия Апфелфон ще е 3000лв. ще може да разпознава кога собственика онанира и ще му праща реален партньор ВЕДНАГА! Щото то на тази цена ако не "таковаш" редоще се чувстваш пре"такован"
  propov
 • Вие с какъв телефон сте и колко струва?
  stenik
 • Харесва ми.Имам.Плащам.Не разбирам какво искате от тая марка.Да ги продават по 100 лв. Та да си купите всички ли.Ми няма как да стане.Дръцай си постове от леновото и не мисли за ябълки.
  prim