Apple надцени търсенето на компактни смартфони

Apple надцени търсенето на компактни смартфони

Търсенето на компактни смартфони явно не е оправдало очакванията на Apple, защото компанията е свила поръчките за iPhone 12 mini за първата половина на годината. Информацията идва от източници на Nikkei, които разкриват, че американците са намалили с общо 20% поръчките за серията iPhone 12 спрямо декемврийските планове.

Миналата година Apple е поръчала компоненти за 96 милиона устройства за първата половина на 2021 - тук влизат серията iPhone 12, iPhone 11 и iPhone SE, но сега планира производството на около 75 милиона. Въпреки това компанията от Купертино се надява през тази година да успее да си осигури 230 милиона смартфона, което ще е с 11% повече спрямо миналата.

Изданието посочва, че най-голямо намаление на поръчаните компоненти има при тези за най-малкия 5G телефон на Apple - iPhone 12 mini. Някои от доставчиците дори са били инструктирани временно да спрат да произвеждат части за него. Според Nikkei в най-добрия случай производството на iPhone 12 mini за първата половина на годината ще е свито с над 70%.

Източници разкриват, че в края на миналата година едва 10-15% от всички поръчки за серията iPhone 12 са били за 12 mini. Устройството може да е компактно, но и батерията му е с намален капацитет, което не е плюс на фона на добавените 5G възможности. Nikkei пише още, че Apple е променила плановете за масовото производство на два лаптопа MacBook с нейни процесори от първата за втората половина на годината.

Източник: Nikkei

Вземи Apple iPhone 12, 64GB от VSICHKI STOKI на промо цена! Бърза доставка до София, в страната с куриер.

 • Точно пък китайците няма да знаят какво е положението с продажбите. Нали всичката карантия се произвежда там и вероятно имат по-ясна картина и от Епъл какво е положението. Със сигурност интересът към малки телефони е нищожен спрямо големите и средните, и съответно са били общо взето наясно как ще вървят нещата. Тъпото е, че някои хора имахме надежди, че и други ще повлекат крак след тях и ще изкарат на пазара нещо достъпно с човешки размери. Ами размина се. Не е болка за умиране, реално погледнато големите телефони имат само предимства пред малките, само аз имам органическа непоносимост към тях, ама туй да ни е болката. Ако чак толкоз човек не може да живее без малък телефон, ще извади 1500 кинта.
  ipolit
 • Не мисля, че са надценили търсенето. Мини се търси доста, естетсвено не е best seller. Но трябва да имате предвид, че в момента Apple предлагат супер много телефони, освен последната серия - SE2, Xr, 11. Те са преки конкуренти по цена на мини. Много хора разсъждават, че така и така купуват защо да не вземат повече екран и батерия, но хората търсещи малък телефон си взимат мини.
  Говорил съм с двама колеги от Дойче телеком и Т моб в Нидерладия. И при двата оператора съотношението е подобно. Броя на регнатите устройства iphone 12 мини е Х/2 , където Х е броя на регнатите iphone12 ( който е best seller). Това е доста добре за нишов модел.
  Apple са компания обсебена от сигурността на информацията. Повечето течове на информация стават от веригата за доставки. Не изключвайте възможността те да го правят нарочно, за да може китайците да си кажат , че такива телефони не се търсят.
  Когато търсех мини в БГ, повечето магазини на Теленор бяха го изчерпали!
  Telefon2003
 • Лоша новина, тъй като всички ще решат, че няма интерес към малки телефони и няма да има бюджетна китайска алтернатива. Ако беше на цената на SE вероятно нещата щяха да стоят по друг начин. Надеждата е догодина да го пуснат ребрандиран като SE на по-ниска цена.
  ipolit
 • Вече стана ясно, че проблема е цената, а не формфакторът "mini". Много потребители искат малък телефон, но не на тази цена, справка - "SE 2020" ... Което от друга страна е противоречие, защото ако набуташ тези нови технологии в един пръстен с 1" екран и той ще струва 700$ или повече ...
  Kuzmanow