Собственикът на VIVACOM може да смени оборудването на Huawei в мрежите си

Собственикът на VIVACOM може да смени оборудването на Huawei в мрежите си

Вследствие на натиска от САЩ много европейски правителства започнаха да затягат контрола над доставчиците на телекомуникационно оборудване и да ограничават ползването на продукти на китайски производители заради недоказани твърдения, че те могат да се ползват за шпиониране.

Подобен ход може да предприеме и собственикът на VIVACOM United Group, който обмисля замяна на част или на всички компоненти от Huawei в своите компании на Балканите с алтернативни продукти.

В интервю за Reuters председателят на United Никос Статополус посочва, че постепенният и премерен преход към нещо, което е одобрено от САЩ, е правилният подход и компанията го обмисля.

Тази подмяна обаче изисква време и струва пари - Статополус смята, че в идеалния случай телекомите трябва да получат финансова помощ от правителствата, за да могат да преминат към нови доставчици, защото това ще струва милиони долари.

Въпреки натиска от САЩ обаче по данни на фирмата за пазарни проучвания Dell’Oro компанията е завършила 2020 с 31% пазарен дял от глобалния пазар на телеком оборудване. В коментар на думите на Никос Статополус говорител на Huawei посочва, през последните години тя е работила добре с United Group и се надява сътрудничеството да продължи.

Източник: Reuters

 • Ха, добрютро! Дадоха милиони на жълтите шпионски тенекета, сега се сетиха, че МОЖЕ би не е лошо да ги сменят. На това му се вика некадърно управление на телеком!
  strikercho
 • Липсват доказателства, а само думи !
  Боби13
 • Любопитно ми е - някок задълбавал ли се е да разучи защо всъщност тормозят хуавейските китайчета толкова много? Не мога да повярвам, че е само конспиративно и заради геостратегически интереси. Сигурен съм, че има и голяма доза истина във твърденията. Някой има ли пълната картинка и какви доказателства имат американците? Ако ти се чете, виж този интересен анализ:
  [b] https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/03/09/4183537_kakvo_moje_da_prichini_voina_mejdu_sasht_i_kitai/[/b]
  ne4o

 • Питам конкретно за този скандал, не сравнявай с други издънки. Не ме интересуват пристрастията ви, а факти какво и защо се е случило, защото не съм се интересувал лично.
  Нали ти отговорих - факти няма (празна колба). Предлогът е, че китайската фирма ги шпионирала, а истинската причина е конкуренцията за 5G.

  п.п. Според документи на NSA разпространени от Едуард Сноудън, щатските служби са успели да пробият системата на Huawei. Така те са получили достъп до техния имейл сървър. Иронията е, че САЩ обвиняват китайската компания в промишлен шпионаж (в по-ранните ѝ години на развитие) и, че прехвърлят данни за своите потребители, а самото правителство действа по такъв начин.
  Източник: [url]https://www.techtrends.bg/2020/08/10/huawei-usa-war-third-phase-7657/[/url]
  treyyy
 • Фактите до момента са тези. САЩ казват,че Huawei шпионират за КНДР. Досега САЩ не са представили и едно доказателство за това публично.
  Johnniie
 • Любопитно ми е - някок задълбавал ли се е да разучи защо всъщност тормозят хуавейските китайчета толкова много? Не мога да повярвам, че е само конспиративно и заради геостратегически интереси. Сигурен съм, че има и голяма доза истина във твърденията. Някой има ли пълната картинка и какви доказателства имат американците? Колкото американците имаха "доказателства" за нахлуването в Ирак. Размахваха една празна колба няколко часа в ООН и си нахлуха. Питам конкретно за този скандал, не сравнявай с други издънки. Не ме интересуват пристрастията ви, а факти какво и защо се е случило, защото не съм се интересувал лично.
  arakchiev
 • Любопитно ми е - някок задълбавал ли се е да разучи защо всъщност тормозят хуавейските китайчета толкова много? Не мога да повярвам, че е само конспиративно и заради геостратегически интереси. Сигурен съм, че има и голяма доза истина във твърденията. Някой има ли пълната картинка и какви доказателства имат американците? Колкото американците имаха "доказателства" за нахлуването в Ирак. Размахваха една празна колба няколко часа в ООН и си нахлуха.
  treyyy
 • Майната им на Huawei
  OstapBender
 • сигурно е че просто имитират работа , като нашите родни депутати ,за да кажат вижте колко работим вдигнете ни заплатите :)
  avanteex
 • От цитираното изобщо не става ясно какво би наложило такава замяна. "Натиск" не е сериозен аргумент. За закупуване на ново оборудване - може би, но за самоцелна замяна на старо, няма логика.
  defierofodds
 • има една поговорка , вълкът козината си мени нрава не , тук е вълкът собственика и логото си мени оборудването не ;)
  avanteex
 • :lol: Да бе, ще смени оборудването, ама друг път. Приказки за наивници.
  Rumm
 • Любопитно ми е - някок задълбавал ли се е да разучи защо всъщност тормозят хуавейските китайчета толкова много? Не мога да повярвам, че е само конспиративно и заради геостратегически интереси. Сигурен съм, че има и голяма доза истина във твърденията. Някой има ли пълната картинка и какви доказателства имат американците?
  arakchiev
 • Статополус смята, че в идеалния случай телекомите трябва да получат финансова помощ от правителствата Начи сащ натиска пък правителствата (ние) да плащат. Ми да плащат сащ кат са много оборотни бе! То е ясно, че пак ние ще плащаме, но ще има и доста проблеми при прехода към новото оборудване.
  Ванката
 • Статополус смята, че в идеалния случай телекомите трябва да получат финансова помощ от правителствата Начи сащ натиска пък правителствата (ние) да плащат. Ми да плащат сащ кат са много оборотни бе!
  Вито