Apple обмисля да намали ограниченията при външните приложения в iOS

На фона на критиките, че Apple осигурява нечестно предимство на своите приложения в iOS за сметка на конкурентните предложения, компанията обмисля да отхлаби досегашните рестрикции. Източници на Bloomberg споделят, че в Apple се обсъжда дали да бъде осигурена възможност потребителите да избират външни браузъри и клиенти за електронна поща по подразбиране на мястото на приложенията Safari и Mail.

Това са сред най-използваните приложения в iPhone и iPad, но компанията не позволява на потребителите да ги заменят с други. Компанията обмисля и намаляване на ограниченията при външните услуги за стрийминг на музика в говорителя HomePod. Практиката на Apple, която пречи на потребителите да сменят основните приложения по подразбиране, вече привлече вниманието на американските антитръстови регулатори.

Миналата година Spotify подаде жалба в ЕС, в която посочи, че Apple притиска конкурентите, като налага такса от 30% на абонаментите, които са направени през App Store. Това води до повишаване на цената на алтернативните услуги, за да се компенсира тази такса. В допълнение Spotify изтъкна невъзможността за директна работа с HomePod и за задаване като музикален плеър по подразбиране в Siri.

Източник: Bloomberg

Финтех революцията е вече факт. Разбери как да сложиш целия си портфейл в смартфона.