ЕС ще разследва действията на Apple по оплакване на Spotify

ЕС ще разследва действията на Apple по оплакване на Spotify

Според Financial Times ЕС ще започне официално разследване на действията на Apple след като Spotify обвини компанията в антиконкурентно поведение и злоупотреба със своето господстващо положение на пазара. През март популярната услуга за стрийминг на музика, която вече има над 100 милиона плащащи абонати, подаде оплакване в ЕС, в което посочва, че американската компания ползва App Store, за да фаворизира своето музикално предложение Apple Music.

В допълнение компанията прибира 30% от всички цифрови абонаменти, които са направени през App Store с нейната платежна система. Тази политика засяга абонаментните услуги на компании като Spotify, но не и на приложения като Uber. В крайна сметка Европейската комисия е намерила достатъчни основания за започване на антитръстово разследване, което ще бъде обявено в рамките на седмици.

Ако вината на Apple бъде установена, то компанията може да получи глоба на стойност до 10% от своя оборот в глобален мащаб, което означава, че може да се наложи да плати милиарди. Apple може да избегне плащането на глобата, ако промени поведението си. Компанията отговори на Spotify, като заяви, че шведите използват подвеждаща реторика и години наред са разчитали на App Store за драматично разширяване на своята потребителска база.

През 2017 Магрете Вестагер, която е европейски комисар по конкуренцията, накара Apple да върне 13 милиарда евро стари данъци, след като реши, че сделката на компанията с Ирландия представлява незаконна държавна помощ. В момента решението се обжалва пред Общия съд на ЕС, който трябва да се произнесе по-късно през годината. Вестагер проучи и покупката на Shazam от Apple, но в крайна сметка одобри сделката.

Източник: Financial Times

Оферти на деня