Apple отбеляза още една победа в съда срещу Samsung

Apple отбеляза още една победа в съда срещу Samsung
В началото на годината Apple заведе поредното дело срещу Samsung във федералния съд в Калифорния с искане да бъдат забранени продажбите на Galaxy Nexus, Galaxy Tab 10.1 и някои други устройства от портфолиото на корейската компания. Тогава съдът не се съгласи с искането на американците, поставяйки под съмнение валидността на някои от патентите, които Apple твърдеше, че са били нарушени от Samsung. Както можехме да очакваме, Apple не се отказа след този неуспех и обжалва решението. Окръжният съд, който се занимава с обжалванията (CAFC), е потвърдил решението от по-ниска инстанция, че три от четирите патента може би не са валидни, но е потвърдил валидността на патента за дизайна на таблета на Apple.

Първоначално той беше отхвърлен, тъй като е бил даден пример с два други таблета, създадени много преди iPad. Според CAFC обаче тези устройства не са имали асиметрична рамка на екрана и единна стъклена повърхност (наред с други отличителни черти), което е достатъчно, за да се приеме, че патентът на Apple е валиден. Въпреки тази малка победа, на Apple им остава да убедят съдията по делото Луси Кох, че интересите им ще бъдат съществени нарушени, ако не бъдат спрени продажбите на Galaxy Tab 10.1 на пазара в САЩ.

 • [Quote][Quote]Колкото и тъпо да звучи, щом са ми разрешили да патентовам нещо (дори и рамка или копче да е), то имам право да го защитавам. [/Quote]Е тука си прав, и там се крие коренът на това безумие. Накрая всеки ще има хиляди безсмислени патенти, ще е потрошил куп пари за тях, Ще троши постоянно още, за да ги защитава или да избягва куп елементи в производствения процес, които Сульо и Пульо пък от своя страна ще претендират, че са "изобретили". Какво ще се случи с техническия прогрес? Ще бъде тотално блокиран в момента, в който най-големите са набрали достатъчно патенти, които да им носят пари, и няма да имат мотив да се стремят към нови иновации. А малките ще са компании-роби и ще произвеждат нискокачествени, но продаваеми и иновационни (с платени патенти) боклуци.[/Quote] Така е, но това едва ли е случайно. От всяко едно дело определени хора получават доста солидни приходи, а общо взето от същите хора и зависи за какво може да се даде патент и за какво не. Получава се нещо като затворена система. От това губят потребителите, но и аз да имам международна компания, която създава определени продукти с голям успех - със сигурност ще искам да си създам подобна репутация - агресивен подход към всякакви опити за копиране на продуктите, които създавам. Реално малко потребители ще си създадат лошо мнение за компанията ми, повечето хора не обръщат внимание на подобни дела, докато по-голямата част от конкуренцията ми ще се стреми да прави коренно различни продукти. Това е положението, въпрос на пари и стратегия - всичко е внимателно премислено. Но си прав - колкото повече излишни разходи по дела, толкова по-малко за нови разработки, но мисля че все още сме далеч от този етап.
  SwollenMembers
 • Чакай сега, значи критикуваш за това, че имат право да патентоват нещо комапнията, която го прави, а не органът, който трябва да спре това, така ли? Не мисля, че това е коректно. Но нека бъдем честни, нека си признаем, че светътъ е прекалено объркан, иначе нямаше да иам място за всички ни и още щяхме да живеем в каменната ера, кдъето щяха да надделяват най-силните. Прогресът идва със своите недостатъци.
  keyone
 • По-добре не бих могъл да го кажа (yes)
  milen888
 • [Quote]Той печели пари благодарение на мен[/Quote]Това е много спорно. Сигурен ли си, че ти си я измислил, и че "измислянето" и може да бъде патентовано? [Quote]Колкото и тъпо да звучи, щом са ми разрешили да патентовам нещо (дори и рамка или копче да е), то имам право да го защитавам. [/Quote]Е тука си прав, и там се крие коренът на това безумие. Накрая всеки ще има хиляди безсмислени патенти, ще е потрошил куп пари за тях, Ще троши постоянно още, за да ги защитава или да избягва куп елементи в производствения процес, които Сульо и Пульо пък от своя страна ще претендират, че са "изобретили". Какво ще се случи с техническия прогрес? Ще бъде тотално блокиран в момента, в който най-големите са набрали достатъчно патенти, които да им носят пари, и няма да имат мотив да се стремят към нови иновации. А малките ще са компании-роби и ще произвеждат нискокачествени, но продаваеми и иновационни (с платени патенти) боклуци.
  Sage
 • Само дето в случая няма такова копиране, ако не знаеш мога лесно да ти докажа. А и в момента Андроид телефоните далеч не са "малко по - скапани" , точно обратното. М/у другото аз съм голям фен на БМВ, но тея китайки хич, ама хич не ми пречат. Просто никога не бих си купил :) .
  E34v8
 • [Quote]Глупости. Знаеш какво имам предвид.[/Quote] Аз имам предвид, че ако ще и една асиметрична рамка да съм измислил, съответно да съм си направил труда да я патентовам, ако някой я вземе и си я сложи в продукта си - естествено че ще имам претенции към него. Той печели пари благодарение на мен, логично е да ми плаща някакви пари за въпросната рамка. Колкото и тъпо да звучи, щом са ми разрешили да патентовам нещо (дори и рамка или копче да е), то имам право да го защитавам. Колкото до Samsung и тяхната практика за копиране - това далеч не започва с Apple ! Спомни си колко опита за копиране на Razr V3 имаше и с каква ли сума са ощетили Motorola.
  SwollenMembers
 • Глупости. Знаеш какво имам предвид.
  Sage
 • [Quote] За всеки нормално интелектуално развит човек е ясно докъде може да се стигне с манията за патенти в световен мащаб.[/Quote] Да, така е ! Всички трябва да вземем пример от Китай. BMW, Rolls royce и много други марки за завели дела срещу производителите на автомобилите от снимките. За всички тях китайските власти за категорични, че нямат нищо общо с европейските марки и че абсолютно нищо не е копирано. Ето това е правилно и така трябва да е ! Нека да не се измисля нищо оригинално, достатъчно е един да го направи, другите просто ще го вземат наготово .... малко по-скапано, но пък на страхотна цена :D
  SwollenMembers
 • Днес бях тръгнал да пускам мнение на 95% като твоя пост, буквано с цитата, но просто вече съм твърде уморен от спорове в малоумни теми. За всеки нормално интелектуално развит човек е ясно докъде може да се стигне с манията за патенти в световен мащаб.
  Sage
 • А бе,keyone и аз съм съгласен да си търсиш правото за някой патент,ама ейпъл дразнят с такъв род патенти(кой ли малоумник го е дал) [Quote]имали асиметрична рамка на екрана и единна стъклена повърхност[/Quote](woo)(woo) Ами по тази логика,мерцедес да съдят всички дето са сложили единична чистачка:D:D примерно:P Не,че самсунеците не крадат,ама го правят по азиатски ;)
  rado243
 • А някога замислил ли си се, че също толквоа валиден аргумент може да бъде и това, че работят дълго време над нещо, което явно е удобно и успешно, а накрая някой им го краде? И сега по логиката на Андроид феновете- нямаш място тук щом, щом не ти харесва новината.
  keyone